După vizita efectuată în Valea Jiului de la sfârşitul lunii iunie, europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureşan a considerat necesar să pună problema zonei şi a soluţiilor posibile în faşa Comisiei Europene.
Mureşan spune că, în Valea Jiului, a aflat că locuitorii mai multor sate din regiune nu pot obţine finanţare europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – deşi sunt angajaţi în principal în activităţi agricole – deoarece satele cu pricina, aflate în zone periurbane, au intrat în subordinea mai multor oraşe şi muncipii.
La vremea respectivă, europarlamentarul PMP a promis atunci că va intra în dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a vedea cum pot fi ajutaţi locuitorii acestor zone periurbane. În acest sens, el a trimis luni o întrebare scrisă Comisiei Europene dorind să afle dacă, la nivelul instituţiei, era cunoscută această situaţie şi dacă există soluţii privind flexibilizarea accesului la finanţare prin FEADR a zonelor periurbane.
Iată conţinutul integral al întrebării scrise către Comisia Europeană: „Conform legislaţiei UE, finanţarea FEADR se adresează zonelor rurale din cadrul Uniunii. Cu toate acestea, în anumite state membre, precum România, există o confuzie la nivel legislativ în ceea ce priveşte definiţia zonelor rurale/ urbane. Spre exemplu, anumite sate, deşi acestea sunt, în mod evident, din punctul de vedere al dezvoltării lor, zone rurale, ele sunt în fapt subordonate administrativ unor municipii. Această subordonare transformă zonele respective, precum şi alte zone periurbane, din punct de vedere juridic, în părţi ale unor oraşe sau municipii, excluzându-le astfel din sfera oportunităţilor de finanţare FEADR. Responsabilitatea fundamentală pentru asigurarea unui statut juridic coerent al zonelor menţionate mai sus aparţine autorităţilor naţionale. Cu toate acestea, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală din România menţine definiţia „zonelor rurale”, continuând astfel să excludă din sfera FEADR anumite sate subordonate administrativ unor oraşe sau municipalităţi, deşi este un fapt dovedit că locuitorii acestora sunt angajaţi în principal în activităţi agricole. A avut Comisia cunoştinţă de această situaţie şi a propus soluţii părţii din România pe durata procesului de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală? Există soluţii în sensul unui grad mai mare de flexibilitate din partea Comisiei Europene UE în ceea ce priveşte eligibilitatea respectivelor zone periurbane pentru finanţare FEADR?”.
Mihaela PETROŞAN