Și totuși, cine a speriat turiștii în week-end? / Alarmare meteo falsă în...

Și totuși, cine a speriat turiștii în week-end? / Alarmare meteo falsă în Valea Jiului

Timp de citire: 4 minute

După ce ne-au amenințat la finalul săptămânii trecute cu un cod portocaliu de vânt, cu viteze intensificate ale acestuia la munte pe crestele înalte din Carpații Meridionali și Orientali, deci și în Valea Jiului, de peste 100-110 km/ oră, meteorologii au „scăldat-o” cum se zice și au trecut doar după nicio zi la avertizare de cod galben de vânt, cu rafale cuprinse între 70-90 km pe oră. Din această cauză stațiunile montane, în mare parte, n-au prea fost vizitate de mulți turiști. Și… surpriză! La munte, cel puțin în Meridionalii de sud-vest, n-a bătut vântul decât până în maxim 30 km/ oră sâmbătă și duminică la fel, cu perioade de 10-20 km pe oră în cea mai mare parte a timpului!

Prognoze și prognoze…

Întrebarea se pune atunci: de ce se dorește atunci panicarea populației cu astfel de prognoze, date cu fast și talent, ca un adevărat spectacol, televiziunilor de știri centrale, adevărate apocalise meteo anunțate nu altceva? Și nu e prima oară!

Totuși, cine le plătește cabanierilor și stațiunilor de munte aceste deservicii aduse, care le sperie clienții? O altă întrebare, desigur fără răspuns, atâta vreme cât instituțiile statului care ar trebui să vegheze ca astfel de lucruri să nu aibă loc, tac mâlc și găsesc alte „spețe”, unele de-a dreptul ilare, cum ar fi să înceapă cenzura pe rețele de pe internet, care fie vorba între noi n-au nicio treabă cu audiovizualul prevăzut de lege!

Unii vor spune, „domnule, e prognoză… deci, ceva ce ar putea fi”. Bun, prognoză, nu zicem ba, dar n-o arunci așa din avion pe la televizor și apoi te speli pe mâini, după ce ai panicat lumea și poate ai produs daune economice în turism, agricultură sau cine știe ce alt sector. Au fost țări unde astfel de alerte ce nu s-au adeverit au fost sancționate, inclusiv s-a revenit cu scuze. SUA, de exemplu. La noi, paguba să fie la cabanieri, în cazul acesta, că la noi, la meteorologi nu, că doar e „prognoză”… Iar ca să încheiem, mai greșește prognoza, dar nici chiar așa, anunți 110 km/oră când de fapt vântul n-are nici 30 km/oră! Dovadă că au văzut și ei și repede s-au sucit cu culoarea codului. Prea târziu, răul era făcut, turiștii au preferat să stea pe-acasă.

În Vale vântul a bătut încet sâmbătă spre moderat duminică dimineața

Pentru ca să și dovedim cele spuse mai sus, am stat duminică dimineața de vorbă cu doi șefi salvamont din stațiunile noastre, Remus Popescu, din cadrul Salvamont Petroșani-Parâng și George Resiga din cadrul Salvamont Lupeni-Straja. Ambii n-au confirmat „vântul puternic”, nici pentru ziua de sâmbătă, nici pentru ziua de duminică până la orele 10,00, când au avut loc discuțiile.

„În Parâng acum ninge, vântul bate în stațiune slab, nu știu cum o fi mai sus, dar nu cred să fie vânt așa de mare deocamdată. Și ieri a fost bine, din păcate, n-a fost prea multă lume sus. Așa se întâmplă la final de sezon, iar cu avertizările astea lumea a preferat să stea pe-acasă. Dar acum este frumos sus, ninge liniștit și s-a depus un strat nou de zăpadă. Probabil că mulți vor regreta că nu au urcat la munte”, ne-a informat Remus Popescu.

De partea cealaltă, George Resiga a subliniat faptul că vântul în Straja nu depășește 30 km/oră și cu toate acestea schiorii se pot deplasa foarte bine pe două pârtii din stațiune care arată bine, fiind amenajate ca la carte:

„ Acum e puțină ceață și bate puțin vântul, dar undeva sub 30-32 km/oră nu mai mult, iar imediat ce se mai ridică schiorii vor putea folosi azi două pârtii foarte bune, Pârtia Constantinescu și Pârtia Platoul Soarelui. Sâmbătă s-a putut schia bine pe tot domeniul schiabil al stațiunii, cu excepția pârtiei de sub telegondolă și de pe Vârful Straja. Afluența turistică este undeva la 2.000 de oameni. Și atât ieri, cât și azi lumea s-a simțit din nou bine în Straja, chiar dacă vineri a plouat, pe pârtii acest lucru nu s-a simțit și astfel week-end-ul a fost unul destul de reușit. Bine, probabil că și din cauza prognozelor, mulți n-au mai urcat, dar cei care au ajuns s-au putut bucura de schi, de aer curat și mișcare, de stațiune în general”.

Una peste alta,

concluzia e simplă: din ce ne spun cei doi oameni ai muntelui, una a fost prognoza meteo, sperietoare de vânt puternic, alta a fost realitatea! Din păcate, probabil că mii de oameni n-au mai ajuns în cele două stațiuni din Vale și alte zeci de mii prin toată țara. Cui servesc aceste alerte meteo nimeni nu știe! Turismului românesc în nici un caz. Dar, vorba aceea, în țara noastră totul este posibil…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii