Şi la Universitatea din Petroşani / S-a deschis noul an universitar

Şi la Universitatea din Petroşani / S-a deschis noul an universitar

Timp de citire: 5 minute
Deschiderea anului universitar la Petroşani a reunit luni, 28 septembrie, în Aula Universităţii din Petroşani câteva sute de studenţi, cadre universi­tare şi invitaţi. Începând cu ora 11:00, aula a fost plină de studenţi „boboci” şi de studenţi din anii superiori.
Aulă plină ochi
Dacă sala a gemut de tinere şi tineri înscrişi la toate facultăţile celei mai mari şi mai de tradiţie instituţii de învăţământ superior hunedorean, nici prezidiul (sau rândul unu al aulei) n-a dus lipsă de personalităţi din ca­drul universităţii, administraţiei judeţene şi locale, ori ale unor instituţii economice importante de pe raza Petroşaniului. De asemenea, în sală au putut fi zăriţi şi reprezentanţi ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi Protopopiatului Ortodox Petroşani, Biserica şi Educaţia fiind, iată, din nou împreună, alături de Familie – cei trei stâlpi ai oricărui tânăr care păşeşte în viaţă.
Din partea universităţii au fost prezenţi în prezidiu următorii: Marius Marcu – rectorul universităţii, Ilie Răscolean – preşedintele Senatului, Ioel Vereş – decanul Facultăţii de Mine, Nicolae Pătrăşcoiu – decanul Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Electrică, Mircea Baron – decanul Facultăţii de Ştiinţe, Sorin Mihăilescu – preşedintele sindicatului cadrelor didactice şi a personalului auxiliar şi administrativ,  şi studenta anul I la Facultatea de Mine – Andreea Răspopa, Sorin Vasilescu – prefectul judeţului Hunedoara, Adrian David – preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Arthur Găman – director general INCD-INSEMEX, Viorel Stancu – director Direcţia Minieră în cadrul CEH, Maria Ştefănie – inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.
În sală, chiar pe primul rând, au luat loc alţi invitaţi, printre ei aflându-se primarul Vulcanului, Gheorghe Ile, consilierul episcopal preot Gabriel Mircescu, din cadrul cancelariei eparhiale, aflat împreună cu protopopul de Petroşani, preotul Petrache Creţu şi cu preoţii Gabriel Bulf, Iulian Selaje, Călin Tănase şi Gabriel Pârlea, şi numeroşi directori de licee sau profesori din cadrul liceelor din Petroşani.
Premieri şi rugăciune
Fireşte că nu vom putea reda tot ce au adresat studenţilor vorbitorii din prezidiu, care, rând pe rând, au luat cuvântul. Dar vom încerca să redăm câte o frază esenţială la ceea ce au avut de spus. Înainte de asta mai trebuie să spunem că trei dintre studenţii merituoşi au fost premiaţi la final cu câte 500 de lei de către BRD Group Societe Gene­rale, printr-un reprezentant trimis special la eveniment şi el absolvent al Universităţii de pe Dealul Institutului. Pe de altă parte, trebuie menţionat faptul că sfârşitul evenimentului s-a soldat cu un mesaj transmis de Episcopul Gurie prin vocea părintelui Gabriel Mircescu, mesaj de început de an continuat cu câteva rugăciuni binevenite şi bine primite de studenţi.
Mesaje către studenţi
„Mă adresez tuturor studenţilor, în special bobo­cilor, asigurându-i că venind la Universitatea din Petroşani au făcut o alegere bună, pe care suntem convinşi că nu o vor regreta, deoarece universitatea noastră a dat de-a lungul timpului absolvenţi valoroşi, recu­noscuţi în mediile academice şi ştiinţifice din întreaga lume, licenţiaţi, specializaţi prin programe postuniversitare de masterat şi doctorat. Veţi avea alături, la Petroşani, dascălii, în dezvoltarea voastră de zi cu zi pe plan academic, ştiinţific sau social, nu numai în timpul anilor de studiu, ci şi ulterior, dacă veţi dori să continuaţi formarea academică”, s-a adresat tinerilor din sală rectorul Marius Marcu.
„Deschidem anul universitar 2015-2016 în al 67-lea an de existenţă al instituţiei noastre. În această perioadă Universitatea din Petroşani a dobândit un prestigiu, la care au contribuit generaţiile de cadre didactice de excepţie, generaţii de studenţi, care prin rezultatele obţinute şi prin realizările profesionale au făcut cinste instituţiei noastre şi comunităţii locale”, a subliniat printre altele preşedintele Senatului Universităţii din Petroşani, Ilie Răscolean.
După ce a cerut un moment de reculegere pentru fostul rector Aron Poantă trecut la cele veşnice în cadrul anului universitar trecut, prefectul judeţului Hunedoara a menţionat: „Pentru că bilanţul pe care l-a prezentat domnul rector în cuvântul său a fost realizat în anul universitar precedent, vreau să vă spun că, într-adevăr, studenţia este cea mai frumoasă perioadă din viaţa dumneavoastră. Aici vă formaţi ca oameni, aici vă luaţi toate datele şi informaţiile necesare, astfel încât să faceţi pasul cu brio în cariera dumneavoastră. Dacă discutăm de această universitate, vreau să vă spun că ea este emblematică pentru judeţul Hunedoara, pentru tradiţiile învăţământului hunedorean, pe parcursul a zeci de ani ea reuşind să scoată de fiecare dată promoţii de studenţi bune şi foarte bune, oameni care mai apoi au ajuns în funcţii importante şi au pus umărul la dezvoltarea României”.
„Sunt foarte bucuros să fiu acasă, în Petroşani, alături de dumneavoastră. Zic acasă, pentru că această universitate a fost locul meu de muncă pentru ultimii 18 ani. Cu drag am revăzut feţe de care îmi era dor! Vreau să vă transmit un mesaj în numele judeţului Hunedoara şi să vă spun că această instituţie este probabil cea mai importantă instituţie pe care noi o avem aici. De ce? Pentru că ea este o oglindă a ceea ce facem cu toţii, atât ca absolvenţi, cât şi noi, ceilalţi, care încercăm să dezvoltăm judeţul (…). Vă asigur că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a armoniza viitorul nostru, pentru a armoniza dezvoltarea universităţii şi dezvoltarea Hunedoarei”, a spus printre altele preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David.
După ce a citit mesajul Episcopului Gurie de început de an universitar, părintele Gabriel Mircescu a dat o pildă foarte interesantă studenţilor: „Fiecare zi pe care o primim de la Dumnezeu e, de fapt, o şansă. O şansă pentru noi de a deveni mai buni, pentru a deveni mai credincioşi, pentru a deveni mai buni profesionişti în ceea ce realizăm (…). Spune Sfântul Apostol Pavel următoarele cuvinte: Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos! Începeţi un an universitar, este anul vostru, trebuie să vă bucuraţi deopotrivă de cursuri, de dascălii voştri, de cunoştinţele pe care le veţi asimila în această universitate, dar trebuie să vă bucuraţi şi de timpul vostru liber. Să vă bucuraţi de perioada asta minunată a studenţiei, să o exploataţi la maxim, dar în acelaşi timp să luaţi ca şi reper pentru voi aceste vorbe ale Sfântului Apostol Pavel. Desprindeţi ce este de folos pentru voi şi bucuraţi-vă de viaţă, aveţi încredere în Dumnezeu şi chemaţi-L ca să vă fie sprijin în acest an de învăţătură”.
Ca o concluzie…
„Finis coronat opus” („Sfârşitul încununează opera”), „abia la capătul acţiunii opera poate fi apreciată valoarea ei”, după cum sublinia părintele Protopop Petrache Creţu, după eveniment. Într-adevăr, vom vedea la final de an dacă acest an universitar a fost unul cu adevărat bun sau altul mai puţin bun. Până atunci, baftă tuturor studenţilor petroşeneni, inclusiv celor 100 de tineri de peste Prut şi celor 9 din Turkmenistan, toţi sosiţi la Petroşani cu atâta speranţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii