Şi în judeţul Hunedoara / Proiect de prevenire a consumului de droguri...

Şi în judeţul Hunedoara / Proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli

Timp de citire: 3 minute

Proiectul naţional „Necenzurat”, proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, bazat pe o abordare inteligibilă a influenţelor sociale, este implementat şi în judeţul nostru de Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Hunedoara.

Instruirea profesorilor

Pentru implementarea proiectului la nivelul judeţului Hunedoara, specialiştii CPECA Hunedoara, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), au organizat şi susţinut, la sfârşitul lunii ianuarie, un Workshop pentru formarea consilierilor şcolari şi profesorilor, în vederea realizării proiectului. La aceasta activitate au participat 16 consilieri şcolari şi profesori din unităţi de învăţământ din municipiile Deva, Hunedoara, Orăştie şi localităţile Haţeg, Simeria, Călan şi Ilia. Instruirea profesorilor este o componentă esenţială pentru a asigura calitatea punerii în aplicare a metodelor şi conţinutului programului.

Astfel, proiectul va fi implementat în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara, în următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Decebal”, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţa”, Colegiul Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” din Deva, Colegiul TTF „A. Saligny” din Simeria, Colegiul Naţional „ A. Vlaicu” şi Şcoala gimnazială „D. Stanca” din Orăştie, Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” din Haţeg, Liceul Teoretic „S. Dragomir” din Ilia, Colegiul Economic „E. Gojdu” şi Şcoala gimnazială nr. 2 din Hunedoara şi Liceul Tehnologic „Ovid Densuşianu” din Călan.

Program interactiv

În cursul anului şcolar 2013-2014, proiectul a mai fost implementat în judeţul Hunedoara, la Colegiul Naţional „Decebal” şi Şcoala generală „A. Şaguna” din municipiul Deva, la 2 clase de-a VII-a, cu participarea a 50 de elevi. Au fost desfăşurate şi 3 activităţi în cadrul proiectului naţional ,,Necenzurat’’, la care au participat 28 de părinţi.

Proiectul „Necenzurat” a fost dezvoltat, implementat şi evaluat în cadrul mai multor centre de studiu din şapte ţări europene: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Italia, Austria şi Suedia. Programul a integrat cât mai mult posibil componente bazate efectiv pe dovezi. Pentru dezvoltarea „Necenzurat”, au fost luate în considerare şi rezultatele anterioare ale cercetărilor.

Programul se bazează pe „modelul influenţei sociale”. Fiind interactiv, el integrează abilităţi de supravieţuire şi convingeri normative. Grupurile ţintă sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, deoarece aceasta este vârsta când adolescenţii pot începe să experimenteze drogurile (în special fumatul, consumul de alcool sau consumul de canabis). Conţinutul programului are ca scop scăderea consumului de droguri şi/sau întârzierea tranziţiei de la experimental, la consumul regulat de droguri. Programul este compus din 12 lecţii, proiectate pentru a fi predate în timpul şcolii.

Organizarea programului este făcută în baza recomandărilor care au arătat că programele cu mai puţin de zece lecţii au avut efecte mult mai mici faţă de programele cu o lungime medie de cincisprezece lecţii. Substanţele la care face referire programul sunt tutunul, alcoolul şi canabisul, în particular, şi alte droguri, în general.

Programul conţine o componentă adresată părinţilor, în scopul furnizării către părinţi a unor instrumentele de învăţare care să sprijine prevenirea consumului de droguri în şcoli, prin intermediul întâlnirilor. Părinţilor le lipsesc în general cunoştinţele de bază despre droguri, dar şi încrederea în atitudinea lor faţă de consumul acestora. Ei sunt o parte importantă a unei strategii integrate şi structurate de abordare a politicii de educaţie pentru sănătate din cadrul şcolilor. Întâlnirile cu părinţii, care sunt un addendum la programul „Necenzurat” cuprind: abilităţi generale ale părinţilor de a consolida relaţiile de familie şi de a controla şi soluţiona conflictele; informaţii legate de substanţe care vor creşte nivelul cunoştinţelor părinţilor despre droguri şi îi vor ajuta să comunice copiilor lor minori atitudinile potrivite şi modelele de comportament adecvate cu privire la droguri; abilităţi ce încurajează încrederea de sine a oamenilor, în calitate de părinţi.

Efectele „Necenzurat”

Evaluarea EU-DAP a fost concepută ca un studiu de control randomizat efectuat între septembrie 2004 şi mai 2006. Programul de intervenţie numit „Necenzurat” s-a adresat unui grup de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani şi a examinat eficacitatea programului de bază format din cele 12 lecţii, în comparaţie cu controlul efectiv al elevilor. Efectul asupra părinţilor sau asupra altor colegi a fost de asemenea evaluat.

După un an, evaluarea a demonstrat eficienţa ridicată, similară cu cea a celor mai bune programe de prevenire. Elevii care au participat la programul „Necenzurat” au demonstrat o probabilitate cu 30% mai mică de a fuma ţigări (zilnic), de a experimenta intoxicaţie alcoolică, precum şi o probabilitate cu 23% mai mică de a fi utilizat canabis în ultima lună, faţă de elevii care au urmat programele educaţionale obişnuite.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii