Şi a fost 3 octombrie / Şi a fost „Noaptea Bibliotecilor”

Şi a fost 3 octombrie / Şi a fost „Noaptea Bibliotecilor”

Timp de citire: 4 minute
Şi în acest început de octombrie, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Hunedoara-Deva şi-a invitat prietenii, pentru a cincea oară, la îndrăgitul eveniment cultural desfăşurat sub genericul Noaptea Bibliotecilor. 
În seara zilei de 3 octombrie 2015, ora 1800, poarta Bibliotecii Judeţene s-a deschis larg şi oaspeţii noştri au petrecut o noapte în care teatrul, muzica, filmul, arta în general le-au fost alături până la mijirea zorilor. Încă de la intrarea în incinta Bibliotecii, vizitatorii au fost întâmpinaţi, în spaţiul destinat expoziţiilor, de un fotomontaj cuprinzând „istoria” celor patru ediţii anterioare ale Nopţii Bibliotecilor, începând cu ediţia din 2011. Fotografiile au imortalizat momentele cele mai semnificative ale acestui îndrăgit eveniment destinat prietenilor Bibliotecii.
În acest an, publicul de toate vârstele s-a bucurat, în deschidere, de un program bogat, divers şi original: trupa „Cu Moţ… în Frunte” a lui Edy Moţăţăianu i-a încântat pe cei mai tineri vizitatori cu un fantasy muzical plin de farmec. Îndrăgita trupă a creat special pentru acest eveniment un spectacol de teatru interactiv-muzical, sugestiv intitulat „Cartea Minunată din Biblioteca Fermecată”, iar reprezentanţii acesteia, Adrian Vescan şi Edy Moţăţăianu, i-au invitat pe toţi copiii între 3 şi… 93 de ani să le fie alături. Povestea, pe scurt, începe şi se termină chiar în … Bibliotecă. Şi chiar dacă pe parcurs personajul principal, Ionel Bocănel, ajunge să se răzvrătească împotriva Lumii Poveştilor şi a Cărţilor, finalul s-a dovedit a fi unul fericit.
În finalul momentului artistic oferit de Edy Moţăţăianu, au fost lansate numeroase baloane cu heliu, multicolore, care s-au înălţat în aer spre încântarea tuturor celor prezenţi.
A urmat un atractiv moment, un încântător clown party oferit de un entuziast clown care a umplut inimile celor mici de bucurie, aceştia primind în dar şi baloane de diferite forme.
Un alt element de noutate, foarte apreciat prin ineditul său, a fost cel de face painting, copiii fiind foarte încântaţi de transformările prin care treceau chipurile lor sub culorile penelului, fantezia şi inspiraţia fiind prezente din plin.
Anul acesta, secţiunea dedicată muzicii a adus în faţa publicului îndrăgita trupă PACT by LEO IORGA & ADI ORDEAN cu spectacolul ROMANTIC ROCK 2015. Trupa a fost la înălţimea aşteptărilor, oferind publicului care a umplut până la refuz curtea Bibliotecii piese binecunoscute, precum Trenul pierdut, Singur te caut în noapte, Să te gândeşti la mine, După ani şi ani, Cine eşti tu oare etc., dar şi piese noi, la fel de reuşite. Succesul trupei a fost extraordinar, atmosfera entuziastă a cuprins întreaga asistenţă, iar aplauzele au fost sincere şi pline de căldură. Concertul s-a încheiat cu un feeric foc de artificii care a luminat cerul Devei.
Ca în fiecare an, au fost prezentate filme în două secţiuni: „Povestiri Digitale”, proiecţii de filme realizate în cadrul proiectului Silver Stories (un proiect finanţat prin Programul „Leonardo da Vinci”), şi „Filme de Oscar aflate în colecţiile Bibliotecii Judeţene” („Gravity”, „American Sniper”, „The Imitation Game”, „The Blind Side”, „Django Unchained” şi „The Kingʼs Speech”).
Nu au lipsit expoziţiile şi standul de carte cu vânzare. Cei prezenţi au putut admira la Sala de Lectură o expoziţie de icoane pe sticlă şi tricouri. Acestea au fost pictate de eleve ale Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria”, Colegiului Tehnic „Transilvania”, Şcolii Generale „Andrei Mureşanu” şi Şcolii Eco Europene „Andrei Şaguna” din Deva, în cadrul atelierului de pictură organizat de către Biblioteca Judeţeană pe parcursul acestui an. De mare interes s-a bucurat standul Editurii Litera din Bucureşti, organizat la Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.
Ca în fiecare an de Noaptea Bibliotecilor, oaspeţii noştri au putut cunoaşte în amănunţime „secretele” bibliotecii, organizarea acesteia, s-au vizitat secţiile şi depozitele de carte, iar explicaţiile au fost oferite, cu profesionalism, de către bibliotecarii noştri.
De la un an la altul, Noaptea Bibliotecilor aduce în ambianţa familiară a Bibliotecii Judeţene tot mai mulţi vizitatori care devin prieteni statornici şi fideli ai instituţiei noastre.
Nu au fost trecuţi cu vederea nici cititorii… „uituci”, care au întârziat să returneze cărţile sau alte documente de bibliotecă împrumutate, aceştia beneficiind de „Noaptea iertării”, putând să le restituie fără niciun fel de penalizare. De asemenea, cei care au dorit să se înscrie la bibliotecă în această noapte au putut s-o facă gratuit, iar impresiile despre această acţiune au fost înscrise de oaspeţi într-un jurnal conceput special în acest scop.
Noaptea Bibliotecilor este un moment foarte important din viaţa instituţiei noastre, un moment pe care l-am pregătit din timp, cu profesionalism, dar şi cu multă dragoste pentru cei care zi de zi ne sunt alături, ca adevăraţi prieteni. Numărul foarte mare de vizitatori care au dorit să petreacă această noapte la Bibliotecă ne-a spus limpede că strădania noastră a fost răsplătită şi putem fi mândri că avem prieteni buni, cărora le-am oferit cu drag momente de neuitat, aşa cum a fost această Noapte a Bibliotecilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii