Se schimbă legislaţia achiziţiilor publice / Bani cheltuiţi mai eficient

Se schimbă legislaţia achiziţiilor publice / Bani cheltuiţi mai eficient

Timp de citire: 2 minute

Zilele acestea, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat finalizarea proiectului de lege privind achiziţiile clasice şi proiectul de lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Ambele proiecte de acte normative au fost publicate pe paginile web ale MFP şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP).

De asemenea, trebuie spus că proiectele de lege sunt definitivate, acestea urmând a fi supuse avizării interinstituţionale şi că vor fi transmise spre aprobare Parlamentului după ce vor fi aprobate de Guvernul României.

„Reforma sistemului de achiziţii publice trebuie asigure eficientizarea modului în care sunt cheltuite toate fondurile publice, indiferent că ne referim la banii de la bugetul de stat sau la fondurile europene. Nu trebuie să mai existe criterii diferite în cheltuirea acestora, iar întreaga administraţie publică trebuie să se concentreze în a dezvolta proiecte, nu în justificarea bugetelor şi în cheltuirea sumelor de care dispun. Eficienţa trebuie să devină criteriul de bază în dezvoltarea şi implementarea unui proiect, în timp ce sursa de finanţare a acestuia trebuie să devină un aspect mai puţin important. Astfel, vom putea oricând să decontăm proiectele finanţate din sume asigurate de la bugetul de stat din fondurile alocate de UE. Reforma sistemului de achiziţii publice va însemna înainte de toate mutarea accentului pe raportul preţ/ calitate! Am finalizat deja primele două proiecte de legi. În aceste zile începem dezbaterea publică a celorlalte două proiecte de acte normative care vor completa pachetul legislativ, alături de Strategia naţională în domeniul achiziţiilor publice”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Totodată, pe site-urile celor două instituţii au fost publicate şi documentele centralizatoare care prezintă rezoluţia dată în cazul fiecărui comentariu primit pe marginea celor primelor două proiecte de legi finalizate, respectiv comparaţia între prevederile noilor Directive europene în materie şi prevederile celor două proiecte de legi. Reamintim că cele două proiecte de acte normative au fost supuse dezbaterii publice începând cu 22 iulie 2015.

Pachetul legislativ va fi completat de următoarele două proiecte de legi: proiectul de lege privind achiziţiile sectoriale (utilităţi), care a fost publicat pe site-ul MFP în 24 septembrie 2015, respectiv proiectul de lege privind concesiunile, care va fi supus dezbaterii publice în data de 25 septembrie 2015.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii