Către Consiliul Județean Hunedoara
Domnului Președinte Flaviu Mircea Bobora,
Către Consiliul Local Aninoasa
Domnului Primar Nicolae Dunca
Vă transmit această scrisoare în ziua în care minerii o sărbătoresc pe ocrotitoarea lor, Sfânta Varvara. Minerii și mineritul au scris istoria județului Hunedoara de peste 2.000 de ani. De la primele exploatări aurifere de suprafață (exploatări chiar și pe cele două Jiuri), la exploatările miniere subterane din zona Țebea, Crișcior, Baia de Criș, Brad, Băița, Ruda, Stănija, datând din vremea dacilor și romanilor, la exploatările de minereuri de fier, cupru, sare sau marmură din perioada austro-ungară a Comitatului Hunedoara, până la exploatarea intensivă dintre cele două Războaie Mondiale și ulterior a epocii comuniste, mineritul a fost principala activitate din județul Hunedoara cu implicații imense în dezvoltarea multor localități. Primele colonii miniere au apărut pe vremea romanilor, ulterior toți cei care au exploatat resursele județului Hunedoara au apelat la colonizarea zonei cu mineri din diverse zone ale lumii sau ale României. Minerul a adus de-a lungul timpului o jertfă greu de cuantificat, greu de imaginat. Să precizăm că în apropiere de Băița la Minele Trestia a fost găsită o galerie (mină) numită ulterior Baia de oase, plină cu schelete umane ținute cu lanțuri de fier în zona picioarelor. Nimeni nu poate preciza exact câți mineri au murit în exploatările miniere din județul Hunedoara. În acest context al jertfei, Valea Jiului este de departe un loc unde minerii au pierit poate cu miile. De altfel, nu există în România un loc atât de greu încercat, un loc unde suferința să ajungă o obișnuință.
Nu peste mult timp, probabil un an sau maxim doi, mineritul va dispărea de pe harta județului Hunedoara. Odată cu mineritul va dispare și meseria de miner. Trăim vremea ultimilor mineri, ultima pagină a unei istorii de peste 2000 de ani.
Vă adresăm pe această cale solicitarea ca la intrarea în Valea Jiului, unde cele două Jiuri se adună, să se construiască un monument dedicat jertfei minerului. Credem că generațiile ce vin, astfel, nu vor uita de acel bărbat numit miner pe umerii căruia s-au clădit o mulțime de comunități în județul Hunedoara.
Dacă domniile voastre vor considera de cuviință să discute cererea noastră am dori ca la ședința consiliului județean și/sau local, să fie prezent și un trimis de-al nostru.
Noroc Bun!
4 decembrie 2017
Sindicatul Noroc Bun
Ștefan Adrian Jurca