Scăpăm de autoturismele cu volan pe dreapta! Un senator din Valea Jiului,...

Scăpăm de autoturismele cu volan pe dreapta! Un senator din Valea Jiului, printre semnatarii inițiativei

Timp de citire: 2 minute

Adevărate pericole publice pe șosele, autoturismele cu volan pe dreapta ar putea deveni rara avis în România dacă inițiativa unui grup de 16 parlamentari, între care și senatorul Lucica Dina Muntean, din Valea Jiului, trece și de votul deputaților. Proiectul a fost adoptat de Senatul României în 2 martie a.c., fiind înregistrat luni, la începutul acestei săptămâni, la Camera Deputaților.

În forma adoptată de Senat, proiectul de lege prevede INTERZICEREA circulației pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. EXCEPȚIE pot face autovehiculele de interes istoric și cele speciale, utilizate în serviciile publice comunitare (pentru curățenie stradală).

De la data intrării în vigoare a proiectului de lege menționat, inspecția tehnică periodică se va acorda numai cu condiția mutării postului de conducere pe partea stângă. Poliția Rutieră va urmări aplicarea acestei legi, sancțiunea complementară amenzii fiind reținerea certificatului de înmatriculare / înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia.

La reținerea certificatului de înmatriculare / înregistrare, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație pentru 15 zile. Restituirea certificatului de înmatriculare / înregistrare se face NUMAI la prezentarea unei dovezi eliberate de către RAR, din care rezultă mutarea postului de conducere pe partea stângă.

În expunerea de motive, cei 16 parlamentari (toți de la PNL) arată că peste 10% din numărul accidentelor produse în România implică autoturisme cu volan pe dreapta, principala cauză fiind lipsa de vizibilitate în trafic pentru șoferii acestora (de regulă, coliziunile sunt frontale, posibilitatea de a evita accidentele fiind nulă prin prisma amplasării volanului pe dreapta). Potrivit informațiilor oficiale, în România sunt aduse (înmatriculate) anual între 20.000 și 30.000 de autoturisme cu volan pe dreapta.

Soarta acestei legi ar putea fi lămurită în cursul lunii martie 2022, când expiră atât termenul de depunere a amendamentelor cât și cele de depunere a rapoartelor diverselor comisii parlamentare.

Până în prezent, Consiliul Economic și Social, Consiliul Concurenței și Consiliul Legislativ au emis documente favorabile proiectului. În Senatul României, distribuția voturilor la acest proiect a fost Da = 95 (12 AUR, 35 PNL, 41 PSD, 7 UDMR), Nu = 26 (1 AUR, 1 senator neafiliat / Iovanovici-Șoșoacă, 24 USR) și Abțineri = 1 (USR). Senatorii de Hunedoara (Muntean – PNL, Potecă – PNL și Resmeriță – PSD) au votat DA. Vom reveni.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii