S-a trezit şi Avocatul Poporului / Termocentralele hunedorene investigate la Bucureşti

S-a trezit şi Avocatul Poporului / Termocentralele hunedorene investigate la Bucureşti

Timp de citire: 2 minute
În urma unei ştiri în care se preciza că mii de persoane din Deva şi Valea Jiului ar putea intra în iarnă fără căldură şi apă caldă, din cauza lipsei stocurilor de cărbune în depozitele termocentralelor Mintia şi Paroşeni, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a dreptului fundamental la ocrotirea sănătăţii.
Instituţia Avocatul Poporului a cerut municipalităţii devene să transmită „măsurile luate în prezent pentru evitarea unei asemenea situaţii care ar putea interveni la venirea anotimpului rece; strategia de prevenire a apariţiei unor incidente asemănătoare, pentru viitor”.
În răspunsul dat Avocatului Poporului, Primăria Deva explică demersurile Consiliului Judeţean Hunedoara şi ale primăriilor din reşedinţa de judeţ şi Petroşani pentru a rezolva posibila criză de agent termic de la iarnă.
„Vă aducem la cunoştiinţă că în data de 9 septembrie 2015 la sediul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a avut loc o întâlnire între ministrul Andrei Gerea şi primarul municipiului Deva Petru Mărginean. În urma acestei întâlniri deţinătorul portofoliului acestui minister a asigurat pe reprezentantul municipiului Deva că, pentru iarna 2015-2016, ministerul pe care îl conduce va aloca resursele financiare necesare asigurării stocurilor de cărbune necesare funcţionării în condiţii optime a Termocentralei Mintia pe întreaga perioadă a sezonului rece. Cu ocazia aceleiaşi întâlniri pe care primarul municipiului Deva a avut-o cu ministrul Andrei Gerea, acesta din urmă l-a asigurat pe primul că începând cu anul 2016 atât Termocentrala Mintia, cât şi Termocentrala Paroşeni vor fi transferate în subordinea autorităţilor publice locale. Legat de acest ultim aspect, dorim să vă precizăm că Termocentrala Mintia nu se află pe teritoriul administrativ al Municipiului Deva, ci pe teritoriul administrativ al comunei Veţel, fapt pentru care trecerea acestui obiectiv economic în administrarea autorităţilor publice locale necesită demara­rea unor proceduri legislative de durată. În prezent între Consiliul local al municipiului Deva şi Complexul Energetic Hunedoara există încheiat contractul nr. 44826/ 2007, prin care a fost delegat serviciul public de distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, contract care conţine clauze menite să asigure producerea, transportul şi distribuţia agentului termic livrat populaţiei, atât pentru prepararea apei calde menajere, cât şi pentru încălzirea locuinţelor. Cu toate că din partea autorităţilor publice locale de la nivelul municipiului Deva a existat o preocupare constantă în ceea ce priveşte soarta obiectivului Complexul Energetic Hunedoara, dorim să vă învederăm faptul că pârghiile prin care aceste autorităţi publice locale pot să intervină în asigurarea bunei funcţionări a acestuia sunt minime, datorită faptului că obiectivul economic în cauză face parte din sistemul energetic naţional, fiind un obiectiv strategic, aflat în coordonarea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri din subordinea Guvernului României”, se arată în răspunsul oficialităţilor din Deva.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii