România credincioasă / Mănăstirea Prislop este preferata pelerinilor români

România credincioasă / Mănăstirea Prislop este preferata pelerinilor români

Timp de citire: 3 minute
În conformitate cu rezultatele unui studiu realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), credincioşii români amatori de pelerinaje au ca destinaţie preferată Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara.

Unde umblă credincioşii
Studiul IRES a încercat să afle cât sunt de credincioşi românii, reali­zând un studiu naţional chiar înainte de sărbătoarea creştină Adormirea Maicii Domnului.
Aşa cum arată rezultatele studiului, mai mult de un sfert dintre repondenţi (26%) susţin că au fost cel puţin o dată într-un pelerinaj, 21% dintre ei de mai multe ori. Mormântul lui Arsenie Boca (Prislop) (21%), Mănăstirile din Moldova (18%) şi Mănăstirea Nicula (jud. Cluj) sunt locurile de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulţi dintre cei chestionaţi. 44% dintre cei care merg în pelerinaje fac acest lucru cu ocazia unor sărbători religioase. Pe lângă sărbătorile închinate Fecioarei Maria, românii mai merg în pelerinaje şi de Paşte, de Sărbătoarea Sfintei Parascheva, de Crăciun sau cu ocazia hramurilor bisericilor sau mănăstirilor. 83% dintre respondenţii care au fost cel puţin într-un pelerinaj susţin că intenţionează să facă acest lucru şi în viitor, printre destinaţiile pe care şi le doresc respondenţii sunt: mormântul lui Arsenie Boca şi Prislop (18%), Mănăstirile din Moldova (15%), Ierusalim/ Israel (11%).
De asemenea, referitor la percepţia şi raportarea românilor la religie şi Biserică, studiul arată că 77% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu ideea conform căreia religia înseamnă adevăr, alţi 17% nu sunt de acord cu această idee, iar pentru 89% dintre cei chestionaţi religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei.
Biserica ar fi baza
Probabil mai credincioşi decât întreaga Europă, românii uimesc prin răspunsurile lor la studiu. Astfel, aproape trei sferturi dintre respondenţi (72%) îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor, în timp ce alţi 22% declară că este important. În ceea ce priveşte rolul Bisericii, 86% sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că aceasta oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viaţa de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru proble­mele sociale.
În acelaşi timp, 69% dintre participanţii la studiu se roagă cel puţin o dată pe zi, 27%  de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 3% dintre respondenţi spun că au acest obicei. 83% dintre respondenţi spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieţii în mare şi în foarte mare măsură.
Surprinzător, mai mult de jumătate dintre respondenţii creştini susţin că obişnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceştia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămână, iar 3% susţin că fac acest lucru o dată pe lună.
Se cotizează serios
Participarea la evenimentele religioase este, de asemenea, ridicată: 45% dintre cei chestionaţi participă cel puţin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenţi spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.
Legat de banii scoşi din portofel pentru credinţă, 70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/ parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).
În ce mai cred românii în 2015?
Sintetic, conform rezultatelor studiului, cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, 89% cred în păcat, 85% cred în îngeri, 75% cred în Rai, 66% cred în Diavol, 66% cred în Iad, iar 64% cred în viaţa de după moarte.
Interesant este şi faptul că 63% dintre cei chestionaţi cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică. Un sondaj cu rezultate încurajatoare, care arată că România nu este o ţară pierdută.
Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii