În seara zilei de 3 august, la Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni, acolo unde cu 40 de ani în urmă se desfășurau evenimentele care au zgâlțâit din temelie sistemul comunist, a avut loc simpozionul „Lupeni 1977-2017 – 40 de ani de la prima revoltă anticomunistă muncitorească din România: Greva minerilor de la E.M. Lupeni din 1-3 august 1977”.
Manifestarea a început emoționant cu Imnul Minerilor intonat de fanfara din Lupeni, care, apoi, a mai delectat publicul cu câteva melodii.
În cadrul acestui simpozion au fost depănate file din istoria Lupeniului din urmă cu 40 de ani de oameni de cultură de mare valoare ai Văii Jiului, dintre care îi amintim: Dr. Mihai Barbu(scriitor), Marian Boboc (scriitor și redactor șef la Ziarul Văii Jiului), prof.univ.dr. Mircea Baron. Primii doi au scris/ coordonat 4 volume despre greva din 1977.
„Valea Jiului are oameni de cultură de mare valoare. De cele mai multe ori însă, valoarea oamenilor este recunoscută doar după ce aceștia nu mai sunt printre noi. Eu m-am hotărât să susțin actele de cultură, precum și tot ceea ce înseamnă istorie a Lupeniului. Am avut în această seară la Palatul Cultural Minerul din Lupeni alături de noi oameni de cultură de mare valoare, a căror valoare trebuie să fie recunoscută cât sunt în viată, care ne-au relatat și ne-au făcut să retrăim momentele memorabile, emoționante ale grevei minerilor din 1-3 august 1977.”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Profesorul Mihai Alexandru ne-a spus: „Am trăit în această seară, aici la Palatul Cultural din Lupeni, un moment emoționant alături de acești oameni valoroși care ne-au prezentat istoria Lupeniului, faptele curajoase ale minerilor din acele timpuri”.
Cercetătorii prezenți la simpozion au primit de la primarul Lucian Resmeriță o plachetă jubiliară, iar filantropul om de afaceri Emil Părău a oferit câteva insigne inscripționate 1977. Lupeni. 2017.
Sonia LIBERESCU