Valea Jiului. Reorganizarea şi eficientizarea CEH SA – o gogonată.

Valea Jiului. Reorganizarea şi eficientizarea CEH SA – o gogonată.

Timp de citire: 5 minute
Iată cum va fi salvată Valea Jiului de către tripleta de aur a mineritului. Sub înalta coordonare a ministrului habarnist Gerea, desigur…
Am parcurs cu deosebit interes răspunsul oferit de către Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, la o întrebare adresată de către deputatul Cristian Resmeriţă pe tema situaţiei actuale şi a imperativei necesităţi de eficientizare a activităţii Complexului Energetic Hunedoara SA. Din birou de la Gerea, care – mai mult ca sigur – s-a consultat cu actuala conducere executivă a CEH SA, lucrurile par a fi bine puse la punct. Cum ar veni, Gerea şi ai lui mimează că ar avea o strategie în cap. În realitate, oameni buni, aflaţi că aceşti indivizi au îmbrăcat haina de gropari ai mineritului şi, nu-i niciun dubiu, au toate şansele să se afle printre cei ce vor pune ultimele lacăte pe industria minieră. 
Actuala conducere a CEH este, în bună parte, chiar fosta conducere a CNH SA de până în anul 2012. De gâtul acesteia atârnă, la modul personal, prejudicii importante rezultate în urma unor acţiuni de control ale Curţii de Conturi a României (pe rol se află încă mai multe litigii, printre cei ale căror portofele sunt vizate de către Curtea de Conturi şi lichidatorul CNH SA aflându-se Constantin Jujan, Verginica Popescu şi Mihail Stoicescu). Cum ar veni, tripleta de aur a mineritului, Jujan – Popescu – Stoicescu, s-ar fi dedat la acte de bagabonţeală financiară în cuantum însemnat în vremea CNH SA, iar acum ne este servită drept soluţie salvatoare pentru CEH SA. Gerea, te iei măcar tu în serios? Că noi nu.
Ca o idee de maximă eficienţă ne este prezentată reducerea personalului TESA şi de conducere şi de creştere a personalului de execuţie. Excepţională idee! După cum presa locală deja a dezvăluit, pe bugetul CEH SA apasă greu de tot microbuzul de consilieri ai directorului Jujan. Cu alte cuvinte, tocmai pentru a „reduce” personalul TESA, Jujan continuă politica de transformare a sediului administrativ al CEH în cimitir al elefanţilor. Din sistem vor pleca, prin concedieri colective, 450 de salariaţi. Punem pariu că, în marea lor majoritate, vor fi tot pălmaşi? Şi că, astfel, planul de măsuri de reorganizare şi restructurare al tripletei, cea care, printre altele, i-a băgat la ţâţa vacii cu milioane de euro pe hoţomanii evazionişti de la Axis, va fi exact un talmeş-balmeş?
O altă idee „fenomenală”, venită probabil de la comercialul de succes Stoicescu, presupune închirierea cantinei SE Deva, a microcantinei SE Paroşeni, a hotelului „Onix”, a cabanei Jieţ şi a cabanei 5 Sud din Lupeni. Ăştia, oameni buni, nu mai au contact cu realitatea! Nu ştim cum arată cantina SE Deva. Dar, ţinând cont de gradul de degradare avansată în care se află toate celelalte active menţionate, ce papagal îşi închipuie Stoicescu că ar lua cabanele şi hotelul şi să şi achite în schimb o chirie generoasă, care să adape bugetul din care-şi achită Jujan, Stoicescu şi Popescu salarii de miliarde ca să mimeze preocuparea? Cel mai probabil, pe bani de nimic, activele vor ajunge tot la firmele cărora, prin managementul defectuos cu aspecte pur infracţionale realizat de interpuşii numitului Nistor Laurenţiu la CEH SA, colosul industrial le datorează bani grei.
CEH SA îşi mai propune să vândă nişte fier vechi (ştim deja nişte pesedişti pregătiţi să-l preia pe nimic, cum s-a mai întâmplat) şi să recupereze, prin mijloace judiciare, creanţele din energie termică. Dacă vorbim cumva despre creanţe de recuperat de la societăţile falimentare de termoficare, e clar că dl. Stoicescu şi dl. Jujan, dublaţi de d-na Popescu, habar nu au pe ce lume trăiesc. Ce să mai iei de la societăţile de termoficare? Praful de pe conducte?
Tripleta de aur îşi propune contracte multianuale, pentru scăderea în acest fel a preţurilor de achiziţie, dar şi reanalizarea contractelor de întreţinere, reparaţii şi servicii cu terţii, în scopul reducerii valorii acestora la strictul necesar. Aşa, ca un referat al unor studenţi de anul II, mai-mai că am înghiţi gogonata tripletei, garantată de Gerea. Dar, cum ştim prea bine încrengăturile şi cumetriile moştenite de actuala conducere a CEH SA de la fosta conducere a CNH SA, nu prea ne vine să credem. Oameni buni, ăştia ne sfidează pe faţă! Păi de unde vor obţine ei preţuri de achiziţie scăzute în condiţiile în care, se ştie, mai toţi furnizorii sunt cu cererile de declarare a falimentului CEH SA la uşă? Ştie doamna Verginica să reînvie ce-au păpat deja căpuşele favorizate la plată? Ştie pe dracu’.
Cătălin DOCEA

Răspunderea organelor de conducere ale debitoarei CNH SA (Jujan , Popescu, Stoicescu ş.a.)
[…]
Nerealizarea de venituri de 543.724.257 lei ca urmare a contractării şi livrării cărbunelui la un preţ mai mic decât preţul de cost al exploatărilor miniere – în perioada 2009-2011, în baza contractului de livrare încheiat în 03.08.2009 cu Termoelectrica SA (pentru Sucursala Electrocentrale Paroşeni). CNH SA a livrat către Termoelectrica cantitatea de 1.854.228 tone huilă la un preţ mai mic decât preţul de cost al exploatărilor miniere. În perioada 2009-2011, în baza contractelor de livrare încheiate în 02.12.2008, 26.04.2010, 18.01.2011 cu Electrocentrale Deva SA, CNH SA a livrat către Electrocentrale Deva SA cantitatea de 2.888.344 tone huilă asortată la un preţ mai mic decât preţul de cost al exploatărilor miniere.
Conform Deciziei Consiliului UE nr.1407/2002/UE, România nu are dreptul să vândă huilă la un preţ mai mic decât preţul huilei din ţări terţe.
[…]
Majorarea cheltuielilor de exploatare cu 14.206 lei, reprezentând cheltuieli de deplasare efectuate în alte scopuri decât în interesul companiei. În 2011, 41 de salariaţi din aparatul funcţional al CNH SA şi de la sucursalele miniere din subordine s-au deplasat la Bucureşti pentru a vizita Târgul Internaţional Bucureşti. 
[…]
Nerespectarea prevederilor legale privind drepturile acordate personalului pe perioada delegării în interesul serviciului, în altă localitate, cu autoturismul proprietate personală şi efectuarea de plăţi nelegale în valoare de 8.914.lei.
[…]
Majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare cu 486.620 lei, reprezentând servicii de spălare echipamente neefectuate. La această sumă se adaugă penalităţi în sumă estimată de 42.689 lei, conform prevederilor din contract.
Acordul cadru, având ca obiect „prestarea serviciilor de spălare echipament”, a fost semnat în 29.09.2010, şi a fost urmat de contracte subsecvente încheiate în 29.09.2010 şi 30.09.2010. În perioada octombrie 2010 – mai 2012 au fost efectuate plăţi necuvenite în sumă de 486.620 lei, reprezentând servicii acceptate în mod nejustificat la plată.
[…]
Majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare cu 446.787 lei, reprezentând servicii de curăţenie neefectuate. La această sumă se adaugă penalităţi în suma estimată de 49.241 lei, conform prevederilor din contract. CNH SA a încheiat contractul de servicii în 05.10.2010, acordul cadru în 10.11.2010, contractul subsecvent în 10.11.2010 şi contractul de servicii în 14.11.2011, pentru perioada 2010-2012, având ca obiect „servicii de curăţenie pentru CNH SA şi sucursalele sale”. Au fost efectuate plăţi necuvenite în sumă de 446.787 lei, reprezentând: 205.352 lei servicii de curăţenie pentru suprafeţe care nu fac obiectul contractului, 4.504 lei servicii de curăţenie şi de întreţinere pentru suprafeţe mai mari decât cea determinată în baza releveurilor şi 241.848 lei servicii de curăţenie acceptate la plată la nivelul sucursalelor, pentru suprafeţe care nu fac obiectul contractului. 
(spicuiri din Raportul asupra „cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului Compania Naţională a Huilei SA”)

 

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii