Relațiile româno-maghiare… / Primăria Petroșani continuă colaborarea cu Varpalota

Relațiile româno-maghiare… / Primăria Petroșani continuă colaborarea cu Varpalota

Timp de citire: 3 minute

An de an, pe 15 martie, este marcată ziua maghiarilor de pretutindeni, moment numai bun, pentru semnarea programului din 2024 între comunitățile înfrățire din Petroșani și Varpalota. Copiii sunt principalul obiectiv al ambelor părți anul acesta, astfel că pentru a face schimb de experiență în iulie cei mici vor pleca în tabără unii la alții.

De 26 de ani municipiul Petroșani și orașul Varpalota sunt înfrățite și desfășoară programe comune. An de an, s-au axat pe activități care să curpindă toate sferele existente în comunitate. Au făcut schimb de experiență între vârstnici, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, cadre didactice, elevi, oameni din domeniul culturii și chiar reprezentanți ai mass-media din cele două localități. Anul acesta vizați sunt copiii și mediul de afaceri, iar pentru a parafa programul, vineri la Petroșani, o delegație condusă de viceprimarul din Varpalota a fost în Valea Jiului.

„Programul și pe acest an cuprinde activitățile pe care le-am avut cu schimburile de experință și taberele pentru copii, fie că vorbim de domeniul sportului sau de cultură și artă. Copiii noștri vor merge în Ungaria la Varpalota, iar cei de acolo vor veni la Petroșani. În plus, față de anul trecut, vom avea o vizită printr-un alt program la Budapesta, cu copiii din Petroșani, prin Biserica Romano-Catolică. În rest, toate discuțiile s-au purtat pentru definitivarea acestui program cu comisiile din partea noastră și din partea maghiară, am pus la puncte toate detaliile legate de aceste activități, repet, de la competiții sportive până la aceste schimburi și alte activități legate de domeniile pe care noi le-am dezvoltat de-a lungul timpului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiul Petroșani.

An de an, se semnează un astfel de program și, ca de fiecare dată, la elaborarea celui din 2024 au participat mai multe persoane care au pus cap la cap idei, în așa fel încât comunitățile din cele două localități înfrațite să aibă lucruri interesante de învățat din schimburile de experiență. De pildă, în iulie, elevii cu rezultate excepționale la învățătură din Petroșani vor merge în tabără la Varpalota, și cei de acolo vor veni la noi.

„Programul comun la care am lucrat împreună cu domnii consilieri din Petroșani și Varpalota și cu colegii din primăria Petroșani, se axează în continuare în special pe tineri. Pentru copii vom continua acel program destinat elevilor cu rezultate deosebite de la școlile generale din Petroșani. Va fi, practic, o tabără de schimb, a copiilor din Petroșani și Varpalota. În aceiași perioadă, în luna iulie, se vor deplasa 15 copii cu 4 cadre didactice din Petroșani și în același număr din Varpalota, și vor petrece câteva zile în orașele înfrățite. În afară de asta, există mai multe programe care sunt destinate tinerilor, programe realizare pentru dezvoltarea orașelor noastre și de anul trecut am început să creăm o legătură între oamenii de afaceri din Petroșani și Varpalota”, a declarat Csaba Kutasi, consilier primăria Petroșani.

Din fiecare vizită și activitate ambele comunități au de câștigat, asta o recunosc și reprezentanții din Varpalota.

„Programele sunt desfășurate mai ales în interesul tinerilor. Două programe care funcționează foarte bine de ani de zile. Programele sportive, echipele de handbal din cele două orașe înfrățite, și muzica leagă tot așa Petroșaniul cu Varpalota. De asemenea, de ani de zile la semimaratonul organizat de Varpalota, sportivii din Petroșani ne cam iau premiile”, a spus Csaba Katona, viceprimar Varpalota, Ungaria.

Acordul de înfrățire dintre Petroșani și Varpalota datează de mai bine de două decenii. Semnarea acestui document a mai deschis o cale de dialog și schimb de experiență între comunitățile române și maghiare, pe toate planurile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii