Relatare de la un eveniment: „Secvenţe artistice”

Relatare de la un eveniment: „Secvenţe artistice”

Timp de citire: 4 minute

Casa de Cultură a Studenţilor Petroşani, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi cu „Aztek Cafe” Petroşani au organizat miercuri seară, începând cu orele 18,00, un eveniment cultural mai deosebit, „Secvenţe artsitice”, desfăşurat într-un cadru intim, tineresc, în cunoscuta cafenea din zona „Hermes” din municipiul Petroşani.

„Secvenţe artistice”

A fost vorba de vernisajul unei expoziţii de desen, intitulată „Secvenţe artistice”, cu exponate realizate de membrii Clubului de Arte Vizuale din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani. Pe lângă studenţii-artişti, prietenii şi rudele lor, au fost prezenţi şi studenţi iubitori de artă, dar şi cetăţeni ai Petroşaniului şi ai Văii Jiului care trăiesc şi ard pentru cultură, bun gust şi simţ artistic, oameni care apreciază totodată tinerele talente artistice din peisajul Văii Jiului. Intrarea la eveniment a fost liberă, iar buna dispoziţie a fost la ea acasă. De aceasta s-a ocupat, în primul rând, excelentul solist de muzică folk, Cătălin Murăraşu, aflat în mare formă.

Referitor la desene, putem spune că frumos aranjate pe pereţii spaţiului, înrămate şi scoase în evidenţă de reflexia luminii de diferite culori, n-au făcut decât să amplifice decorul şi să atragă atenţia privirii celor care au călcat pragul ineditei expoziţii. Un călăreţ medieval în armură şi cu o suliţă în mână, desenat alb-negru, şi câteva desene prezentând obiecte sau natură moartă ne-au sărit în ochi, fapt pentru care le-am şi fotografiat ca să vi le prezentăm şi dumneavoastră.

Un artist între… artişti

Profesorul Robert Humel – directorul de şcoală gimnazială şi unul dintre artiştii plastici petroşeneni talentaţi şi cu multă experienţă în tot ceea ce înseamnă artă, dar mai ales în ramurile desen, pictură, sculptură şi caricatură, practic şi cel care coordonează activitatea membrilor acestui club ce activează în casa studenţească din Petroşani – a fost miercuri seara aproape de ucenicii săi, fiind prezent, aşa cum era şi normal, la această „acţiune de suflet”, cum ne-a şi mărturisit de altfel.

„În acest club de arte vizuale pe care îl coordonez activează un număr relativ mare de tineri,  dacă ne gândim la oraşul nostru mic. Sunt tineri de toate vârstele care manifestă un talent deosebit pe care l-am descoperit lucrând cu ei. Sunt, în general, tineri care doresc să facă următorul pas spre facultăţile de arte plastice şi care iubesc arta dar au şi talent artistic, fără de care nu se poate. Demn de semnalat este că aceşti tineri nu îşi doresc doar să urmeze facultăţi de profil artistic, deci nu rămân doar cu dorinţa, ei şi intră cu brio la aceste instituţii de învăţământ superior, iar apoi, mare parte din ei ajung artişti plastici consacraţi. Prin acţiunea de azi demonstrăm încă o dată ce oameni talentaţi are acest municipiu şi sperăm ca pe viitor să-i atragem înspre clubul nostru şi pe alţi tineri care au talent, dar care încă n-au ajuns la noi. Singurul lucru care trebuie să-l facă să ajungă membrii ai clubului nostru este să ajungă la secretariatul casei studenţeşti sau să mă caute pe mine. Revenind la acţiunea de azi, ea se înscrie în cadrul calendarului de activităţi organizate de Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani. Este o modalitate de a aduce arta în mijlocul oamenilor, şi nu oamenii la galeria de artă, mai ales că noi la Petroşani nu avem o galerie de artă mai mare, decât cele două mai mici, cea din casa de cultură studenţească şi cea a domnului Ianza, în casa dumnealui. Din ce văd, atmosfera de azi e perfectă, tinerii se simt bine, muzica se îmbină perfect cu desenele, o acţiune reuşită”, ne-a declarat Robert Humel.

Muzica folk şi desenul merg mână-n mână

Am lăsat-o la urmă pe doamna director al Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani, Lavinia Hulea. Aceasta ne-a oferit mai multe amănunte: „Am început în anul 2014 un proiect intitulat Antiexpoziţia, care a vrut, în primul rând, să ţintească spaţiile neconvenţionale în care pot fi organizate cu succes expoziţii de artă vizuală. Ne-am gândit, în primul rând, la arta vizuală, care se pretează a fi exploatată pentru public atât într-o clădire, indiferent de destinaţia acesteia, cât şi în aer liber. Dar până la urmă – şi asta sperăm încercăm să demonstrăm cu ceea ce se întâmplă astăzi –, nu ne vom rezuma numai la artele vizuale, ci vom încerca să îmbinăm artele vizuale cu secvenţe muzicale. Ne-am dorit să realizăm anul acesta un colaj între desen – cu piese realizate de reprezentanţii acestui club al nostru – şi muzica folk. Este oarecum prima mare acţiune de toamnă organizată de Casa Studenţilor Petroşani, de data aceasta în parteneriat cu ministerul nostru de resort şi cu cei de la Aztek Cafe, cărora le mulţumim. Interpretul Cătălin Murăraşu este un mai vechi colaborator de-al nostru şi cred că prin ceea ce cântă astăzi reuşeşte să ajungă la inimile celor prezenţi”.

Corneliu BRAN

„Secvenţe artistice” – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii