Realitatea din minele Văii, văzută de un consilier al ministrului Energiei

Realitatea din minele Văii, văzută de un consilier al ministrului Energiei

Timp de citire: 2 minute

După trei vizite de documentare în subteranele minelor Lonea, Livezeni şi Vulcan şi după o discuţie purtată cu directorul general de la Termocentrala Mintia, Iulian Offenberg, consilierul pe probleme de minerit al ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a tras câteva concluzii în cadrul conferinţei de presă desfăşurate miercuri în cabinetul senatorial al senatorului UNPR Haralambie Vochiţoiu.

Chiar dacă vizitele de documentare ale consilierului ministerial nu s-au încheiat, în zilele următoare urmând a fi vizitate Mina Lupeni şi Preparaţia Coroieşti, după care vor fi trase concluziile finale iar ministrul va primi un raport amănunţit cu date şi informaţii ce vor intra în cadrul mai larg al documentaţiei şi discuţiilor cu cei de la Comisia Europeană privind viitorul program şi viitoarea strategie a sectorului energetic românesc şi, implicit a mineritului nostru şi al termocentralelor noastre, Iulian Offenberg şi-a făcut deja o părere. „Oamenii în acest moment sunt destul de supăraţi, vorbesc de personalul angajat al CEH, partea minieră şi toată lumea întreabă care va fi viitorul acestui complex. Sunt două aspecte diferite… Este vorba de măsurile pe termen scurt. Când spun asta mă gândesc la ce se poate face în vederea păstrării măcar a unei părţi din această entitate, a exploatării de cărbune şi de măsuri pe termen mediu şi lung, în mare parte ştiute, dar care, din păcate, din nepăsare şi delăsare, nu au fost implementate în decursul anilor de factorii care puteau lua decizii în acest sens”, a declarat printre altele Iulian Offenberg.
Legat de partea tehnică şi tehnologică a minelor vizitate, consilierul ministerial a tras o concluzie tristă, ştiută de toţi „jucătorii” mineritului: „Cu mare regret spun, faţă de anul 2.000 – nu mă duc mai departe în timp – am constatat un regres tehnic şi tehnologic. Acest regres nu permite o dezvoltare a capacităţii de producţie, dar permite menţinerea capacităţii actuale (…). Ce ar putea să facă partea minieră din punctul de vedere al desfacerii? Răspuns: retehnologizarea. Deci, bani pe care nu-i avem. De aceea ar fi interesantă formula leasing pe utilaje, o practică veche în minerit. Acesta e rolul unui management, să găsească mereu soluţii, iar asta ar putea fi o soluţie. Decât să mergi cu o combină veche din anii ’60, mai bine identifici un leasing de echipament sau închiriezi o combină”.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii