Răspunsuri primite de către deputatul Hărău în problema deşeurilor toxice de plumb...

Răspunsuri primite de către deputatul Hărău în problema deşeurilor toxice de plumb și arseniu din municipiul Hunedoara.  Cum scăpăm de poluarea cu plumb și cum plătesc vinovații care și-au bătut joc de mediu

Timp de citire: 5 minute

Deșeurile toxice sunt un subiect sensibil pentru oricine, cu toate că majoritatea populației nu cunoaște detalii despre cum se manevrează, cum se prelucrează, cum se depun, cum afectează ele mediul, mai ales când sunt prelucrate într-o localitate, așa cum se întâmplă la Hunedoara.

În acest sens, deputatul Carmen Hărău a cerut Ministerului Mediului explicații despre modul în care se ridică aceste deșeuri și cum se elimină pericolul de îmbolnăvire a populației, având în vedere că s-a constatat deja un abuz asupra mediului și încălcarea gravă a normelor în vigoare în ceea ce privește mediul.

Noi am preluat acest răspuns oficial, astfel încât fiecare dintre cei interesați să se poată avea informaţia corectă. Iată ce spune ministerul referitor la acest subiect, asupra căruia a mai oferit explicații (la o intervenție precedentă a aceluiași deputat).

Serviciul Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu monitorizează permanent depozitarea concentratului de plumb de la Vețel şi Hunedoara. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara nu are cunoştinţă de existenţa unui grafic de ridicare a deşeurilor toxice cu plumb depozitate în municipiul Hunedoara. Dar firmele responsabile sunt în atenția autorităților, și una dintre ele încearcă să scape de materialul cu plumb. Din nefericirea, cealaltă firmă nici măcar nu recunoaște că deșeurile toxice cu plumb îi aparțin, de aceea s-a făcut o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecatoria Hunedoara.

Conform prevederilor legale, Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara – Garda Naţională de Mediu a constatat prejudiciul asupra mediului, respectiv a factorului de mediu sol, determinat de depozitarea şi prelucrarea ilegală a unei cantităţi maximale de 1.000 tone material cu conţinut de plumb în interiorul halei şi a unei cantităţi maximale de 1.200 tone nămol cu conţinut de plumb în exteriorul halei, pe o suprafaţă totală de cca 1.500 mp,  începând cu luna mai 2014.

Operatorii responsabili sunt SC Leinad Marketing SRL cu sediul în Teliucul Inferior, strada Minei, nr.42, reprezentată prin administratorul Delia Toma, pentru prelucrarea ilegală a unei părţi neidentificate din materialul cu conţinut de plumb, prin intermediul unei instalaţii improvizate, amplasată pe malul Cernei, instalaţie care acum este dezafectată, dar și SC Auto Trading Corporation Inc SRL, fără date de identificare, fără reprezentant legal, în calitate de proprietar al materialului cu conţinut de plumb, depozitat ilegal pe acest amplasament începând cu luna mai 2014.

Prejudiciile asupra mediului identificate de APM Hunedoara sunt următoarele:

– cantitatea de cca 2.200 tone material cu conţinut de plumb expune amplasamentul la un risc chimic major, conform clasificării din HG 804/2007;

– timpul îndelungat de contact cu solul al materialului cu conţinut de plumb care reprezintă sursa de poluare a solului de peste 1 an;

– depăşirea pragului de alertă şi a pragului de intervenţie a indicatorului plumb în sol, pentru situri industriale, conform Ordinului 756/1997;

-caracterul periculos al materialelor cu conţinut de plumb de pe amplasament, confirmat de laboratorul WESSLING România SRL, conform adresei GNM – SCJ Hunedoara nr. 2.583/13.10.2014.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a stabilit măsurile reparatorii, conform art. 6 si anexei 2, alin.(2) pentru repararea prejudiciului asupra solului:

– eliminarea / valorificarea a întregii cantităţi de material cu conţinut de plumb de pe amplasament, atât din interiorul halei, cât şi din exteriorul halei şi din batalul ilegal, prin intermediul unor operatori autorizaţi;

-investigarea solului conform Ordinului 184/1997 şi aducerea solului la valorile plumbului în sol sub nivelul pragului de intervenţie de 1000 mgPb/kg sol pentru folosinţe industriale; se ia in considerare şi opţiunea de regenerare pe cale naturală.

A.P.M. Hunedoara a transmis spre consultare măsurile reparatorii identificate mai sus, şi a informat despre producerea prejudiciului asupra mediului prin intermediul anunţului în ziarul Glasul Hunedoarei care a apărut în data de 26.08.2015. Totodată, a consultat operatorul responsabil referitor la măsurile reparatorii necesare, şi a solicitat SCJ Hunedoara – GNM să constate îndeplinirea/neîndeplinirea acestor obligaţii, iar în cazul neîndeplinirii să aplice sancţiunile prevăzute de lege şi să transmită A.P.M. Hunedoara copii ale acestor documente pentru a putea continua procedura.

Prin adresa nr. 41/04.09.2015, SC Auto Trading Corporation Inc SRL Hunedoara ne anunţă că a fost valorificată o cantitate de cca 547 tone material cu conţinut de plumb (din cantitatea de 1.000 tone, depozitată în interiorul halei) prin preluarea de către un agent economic extern. Expedierea si sigilarea containerelor s-a efectuat în prezenţa reprezentanţilor SCJ Hunedoara al GNM şi Biroul Vamal Hunedoara.

Auto Trading Corporation Inc SRL Hunedoara, care a depozitat concentratul de plumb în interiorul halei mecanice 3, se dezice de deşeuri le cu conţinut de plumb rezultate în urma activităţii de spălare/sortare a concentratului de plumb, depozitate în exteriorul halei, deoarece nu există nici un document scris care să facă legătura de cauzalitate dintre această societate şi societatea Leinad Marketing SRL, care a prelucrat concentratul de plumb.

De asemenea, s-a formulat sesizare penală pentru faptele incriminate ca infracţiuni de art. 98 alin. 2 lit. a şi alin. 3 lit. a din OUG 195/2005. privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Sesizarea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecatoria Hunedoara, fiind în curs de cercetare.

Faţă de operatorul economic Minprod 2005 SRL s-a aplicat sancţiune contravenţională – amendă, în cuantum de 20.000 lei, pentru neelaborarea raportului de securitate conform art. 10 alin. 1, HG 804/2007. În sarcina aceluiaşi operator economic, ISU Hunedoara a aplicat sancţiune contravenţională – amendă, în cuantum de 30.000 lei, pentru neelaborarea planului de urgenţă internă, conform art. 12 alin. 1 lit. b) din HG 804/2004 şi avertisment pentru că nu a pus permanent la dispoziţia publicului informaţii care trebuie sa cuprindă elementele prevăzute de anexa nr. 5 din HG 804/2005.

Pentru amplasamentul din Mintia, Vețel, unde se află depozitată cantitatea de 420 tone concentrat de plumb, GNM – SC Hunedoara a dispus în sarcina proprietarului terenului, Beg Transcom SRL, să notifice Secretariatul de Risc al APM Hunedoara cu privire la existenţa depozitului de concentrat de plumb, conform prevederilor HG 804/2007, sau să se ia măsurile necesare în vederea valorificării acestuia conform prevederilor legale în vigoare, cu termen 10.09.2015. În cazul nerealizarii măsurii dispusă de către Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu vor fi aplicate prevederile legale în consecinţă.

Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu a impus operatorilor economici responsabili măsuri cu termene de eliminare/valorificare a concentratului de plumb şi a deşeurilor cu conţinut de plumb, pe care aceştia nu le-au realizat, fapt pentru care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, amendă, dupa cum urmează:

  • Amendă în cuantum de 70.000 lei conform OUG 195/2005 completată şi modificată privind protecţia mediului, art. 96 alin.3 punctul 9 pentru neaducerea terenului afectat prin depozitarea zgurilor metalurgice la starea iniţială – Leinad Marketing SRL;
  • Amendă în cuantum de 40.000 lei, pentru neeliminarea deşeurilor periculoase cu conţinut de plumb depozitate între hala 3 şi mal râul Cerna, conform Legii 211 /2011 art. 61 alin. 1 lit. a) aplicată în sarcina Auto Trading Corporation Inc SRL Hunedoara.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii