În acest moment producția minelor de cărbune din Valea Jiului, birjărite de Durbacă și alți băieți șmecheri uitați în post de partid, a devenit simbolică, neputând alimenta mai multe zile consecutive nici măcar Termocentrala Paroșeni. Dacă ar da cărbune cu garniturile de tren, nu cu… basculanta, protestele lor referitoare la unele schimbări legislative ar putea avea efect. Dar așa… Guvernanții știu cât cărbune se extrage, cu ce costuri ș.a.m.d.
Cu imnul minerilor pe fundal, în stradă și cu pancarte în mână. Așa și-au început, joi, minerii din Valea Jiului protestele după ce în Senat au fost respinse amendamentele legate de vârsta de pensionare și calculul pensiilor. La toate minele, ortacii și-au spus oful și au cerut deputaților, la mâna cărora se va află legea în ziua luni, să revizuiască cele două aspecte. În caz contrar, protestele se vor amplifica. De notat că din totalul de angajați ai CEVJ foarte puțini sunt mineri, cei mai mulți au alte meserii.
Din 1977 este scris în lege că minerii ies la pensie la 45 de ani datorită condițiilor deosebit de grele din subteran. În această săptămână, în Senat, menținerea vârstei de pensionare a fost respinsă și, mai mult, n-a trecut nici amendamentul legat de calculul cuantumului pensiilor.
„Își bat efectiv joc de noi. Aceste drepturi pe care le avem noi, minerii, sunt din ‘77. Trăim într-o țară în care nivelul de trai este oricum sub nivelul Europei și domnii guvernanți să vină acum să ne spună că ni se taie drepturile care au fost câștigate de oameni care au muncit în aceste pământuri mi se pare o aberație, o lipsă de respect față de clasa muncitoare din Valea Jiului. Atâta timp când în România este o medie de viață de 60 de ani și vrei să scoți oamenii la pensie, să le mărești vârstă de pensionare și să le scazi cuantumul la care se socotește pensia, este ceva ieșit din comun. În subteran se lucrează acum cam ca prin anii ‘60, nu s-a investit nimic, nu sunt condiții normale de muncă. Eu aș mai avea 6 ani până să ies la pensie, dar cu noile modificări nu cred că mai prind”, a spus un ortac.
„Eu pot să-mi depun dosarul de pensie, dar am preferat să mai stau cu băieții, pentru că nu sunt de acord cu închiderea minelor și chiar am vrut să susțin lucrul ăsta, ca mineritul să meargă mai departe, dar se pare că Guvernul, Parlamentul, vor să ne tragă înapoi, să mărească vârsta de pensionare, să diminueze pensiile. Ne simțim umiliți pentru că este o muncă grea, foarte grea, numai cine nu lucrează în mină nu știe. Este ușor, din pix, să pună ani în plus, dar nu știu cât de greu lucrăm noi în subteran. Aici sunt o mică parte din minerii care mai sunt, și toți au același gând. Dacă ar fi să vă arăt acum fișele de plată, o să vedeți că se lucrează pe 2000-3000 de lei plată, în condiții de nedescris”, a mai spus un miner.
„Vă dați seama că ne e greu, minele se închid, ei vor să ne mai prelungească vârstă de pensionare cu 2 ani de zile, oamenii care au ieșit anul trecut au 8.000 pensie, cei care vor ieși de acum încolo 4.000, nu se poate așa ceva. Nu mai putem! Dacă vor să prelungească vârstă de pensionare, să țină și minele în funcție, ca să putem ieși și noi. Eu, de exemplu, am 10 ani de mină, mai am 10 ani și ei mai prelungesc încă doi, că așa vor ei, nu-i corect”, spune un miner de la E.M. Lupeni.
Protestul a fost organizat sub coordonarea Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul CEVJ. Înainte cu câteva minute ca protestul să înceapă, telefonic, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a sunat pentru a reasigura minerii ca doleanțele lor vor fi rezolvate. O minciună de necrezut pentru sindicaliștii care au mai primit aceste asigurări și la vizita în Vale a oficialei.
„Acum câteva minute doamna ministru al Muncii m-a sunat să mă asigure că, luni, în Camera Deputaților, aceste solicitări ale noastre vor fi rezolvate. I-am spus că nu pot să o mai cred, pentru că toate discuțiile cu dânsa ne-au adus în această situație”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
O ultimă șansă pentru întoarcerea modificărilor este luni, când legea va fi dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional.
„Fac apel la toți politicienii, să lase orgoliile deoparte și luni să facă front comun pentru interesele noastre. În caz contrar, cu toții vor avea de suferit pentru că, încă o data, minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”, a mai adăugat Cîmpean.
Respingerea celor două amendamente în Senat afectează și pensionarii aflați în plată. În cazul lor, pensiile nu vor mai crește deloc până ce viitorii pensionari nu îi vor ajunge din urmă cu cuantumul. Dacă nu se revine luni în Camera Deputaților asupra celor două aspecte, protestele în Valea Jiului se vor amplifica, iar minerilor activi, direct afectați de modificări, li se vor alătura și pensionarii din minerit.