Probleme şi soluţii în raport cu tariful pentru apă şi canalizare în...

Probleme şi soluţii în raport cu tariful pentru apă şi canalizare în Valea Jiului. Lămuriri de la preşedintele CJ Hunedoara

Timp de citire: 5 minute

Joi, 22 octombrie 2015, Adrian David, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, a făcut o serie de precizări legate de problema apei potabile în Valea Jiului, în cadrul emisiunii „HunedoaraPlus”, moderată de Cătălin Docea, la Hunedoara TV.

Când nu se respectă planurile

Prima constatare a preşedintelui CJ Hunedoara a fost aceea că prețul apei în Valea Jiului este undeva la maximum admisibil din punct de vedere al suportabilității populației. Adrian David a explicat faptul că studiile făcute de ANRSC luna trecută au arătat că, pe o prognoză de trei ani, preţul nu poate să crească mai mult de șase la sută, ca nivel al suportabilității. „Oricum, conform obligațiilor noastre europene, nu mai trebuie să crească. A crescut la nivelul acesta datorită investițiilor făcute pe bani europeni. În cadrul acordului de finanțare era prevăzută această măsură a actualizării prețului, o dată pe an în unii ani, iar în alții chiar de două ori pe an.”, a spus şeful CJ.

Totuşi, David recunoaşte că a fost un impact negativ pentru populaţie, atunci când s-a majorat preţul apei, dar motivul a fost nerespectarea unui plan de tarifare.

„Nu s-a respectat acest plan de tarifare și am ajuns astfel în 2015 să avem o majorare în total cu 45 la sută. Foarte mare, din punctul meu de vedere. Dacă tot nu s-a respectat acest plan tarifar, puteau să se mărească puțin câte puțin în fiecare lună factura astfel încât oamenii să-și poată permite să achite, să nu facă un efort substanțial. Aici mă refer la familiile multe cu venituri mici și foarte mici din Valea Jiului. Și la Apa Prod avem un program de finanțare, un pic mai aspru ca și prevederi decât cel din Valea Jiului, pentru că aici vorbim de cofinanțări suportate din bugetul Apa Prod și astfel societatea trebuie să-și constituie niște provizioane și să aibă un profit minim. Are o povară mult mai grea decât Apa Serv”, a explicat David.

Miză politică

Evident, preşedintele CJ a intuit miza politică extraordinară a scandalului pe preţul apei, folosit de unii politicieni pentru a câştiga capital electoral: „Această dispută (pe prețul apei în Valea Jiului, n.r.) este „hrană”, este o „mană cerească” pentru o serie de politicieni pentru că fac din asta un subiect de campanie electorală. Nu vreau să mai opinez asupra calității discuției pentru că, din punctul meu de vedere, s-a dus undeva într-o zonă care nu-și are locul în spațiul public.”

O experienţă dură

Până la urmă, este evident că cetăţenii trebuie să înţeleagă şi problemele dificile care survin după accesarea unei finanţări. „În calitate de președinte al Consiliului Județean, această actualizare de preț este un indicator asumat prin contractul de finanțare. O obligație, între altele. Niciodată nu vom mai lua bani de la Uniunea Europeană pentru a ne moderniza aceste rețele. Deci peste 20, peste 50 de ani, când se vor strica sau uza moral instalațiile pe care noi acum le implementăm, fie că vorbim de conducte, fie că vorbim de stații de epurare, acestea vor fi înlocuite la vremea lor din banii noștri. Și vor fi întreținute de-a lungul timpului din banii noștri. Cum se face asta? Din această ajustare de preț care aduce profit companiei Apa Serv, trebuie să se constituie un fond de întreținere- înlocuire-dezvoltare. Asta este o rezervă pentru întreținerea rețelei și pentru dezvoltarea ei pe viitor”, a mai spus preşedintele CJ.

Problema banilor

Referitor la fluxurile financiare din Apa Serv, Adrian David spune că nu are încă datele necesare: „Am solicitat conducerii Apa Serv să-mi pună la dispoziție fluxurile financiare ca să dovedească că acest fond este la zi conform contractului de finanțare. Deocamdată n-am primit acest material, nu știu fluxurile financiare. Mă tem că e pe zero. Nu am dat termen, dar termenul general pentru astfel de documente este de 30 de zile. Încă nu au trecut cele 30 de zile. Eu sunt de bună credință și sper că și domniile lor. Dacă fondul nu este constituit la nivelul obligatoriu, atunci avem o mare problemă. Vom declanșa o anchetă, vom afla cine este responsabil și vom lua orice măsură este necesară.”

La Apa Serv, CJ Hunedoara a avut, în lunile august-septembrie, și un audit care a vizat verificarea managementului resurselor umane și a managementului calității. „Au venit rezultatele, nu sunt satisfăcătoare din punctul meu de vedere. S-au înregistrat în jur de 46 de abateri, chestiuni de management: de exemplu contracte de muncă încheiate și terminate fără să fie îndeplinite toate formele prevăzute de lege sau regulamente.”, a declarat Adrian David.

Dificultăţi organizaţionale

După cum se ştie, la Apa Serv, președinte al Consiliului de Administrație este Radu Sorin (PSD), cel care are probleme în urma unui accident rutier de pomină provocat în Petroşani. Şeful CJ spune că a analizat situaţia şi consideră că deciziile nu se pot lua foarte uşor. „Ca om politic, sunt foarte atent la impactul public al deciziilor noastre, ceea ce facem și în tipul și în afara programului. Mărturisesc că, după nefericitul incident care l-a avut ca subiect pe domnul profesor Radu Sorin, am verificat ce am de făcut în situația respectivă. Este o chestiune de moralitate. Dânsul nu poate fi înlocuit pentru un astfel de incident. O să verificăm activitatea consiliului de administrație un pic mai repede. Dânșii au niște target-uri de îndeplinit. Vom lua decizia cine rămâne în acest consiliu.”, a explicat Adrian David.

Preşedintele CJ a mai spus că există reguli după care este numit Consiliul de Admninistraţie: „Consiliul de Administrație este numit în baza unor reguli de către acționarul majoritar. În cazul nostru, Consiliul Județean Hunedoara. La fel este și înlocuit cineva. Mai puțin la Apa Serv, unde pentru a înlocui pe cineva din consiliul de administrație trebuie să ai avizul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, o entitate care are ca scop atragerea și implementarea de fonduri europene pentru dezvoltarea rețelelor de apă și apă uzată. Este o situație ce trebuie îndreptată. Este pe ordinea de zi în ședința de săptămâna viitoare. Deciziile se iau prin hotărâri de consiliu județean. Eu voi propune consilierilor județeni modificarea acelei prevederi aberante prin care noi trebuie să ne întrebăm vecinii dacă avem sau nu voie să închidem lumina la ora zece. La Apa Prod este o stare de normalitate, nu se întâmplă acest lucru.”

Mihaela PETROȘAN

„Pentru primul trimestru al anului viitor vom audita din punct de vedere al performanței financiare cele două companii: Apa Serv și Apa Prod. Dar ca și primă măsură voi demara procedurile de înlocuire a unor membri din consiliul de administrație de la Apa Serv. Consider că s-a manageriat foarte prost criza asta a prețului apei. Nu s-a comunicat corect, eficient. Oamenii au dreptul să știe. Când primesc factura să primească și un pliant, și asta i-am sugerat acum două luni domnului director, o schemă simplă în care să se explice motivul pentru care a crescut prețul.”, a mai spus Adrian David. 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii