Joi, 22 octombrie 2015, Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, a făcut o serie de precizări legate de problema apei potabile în Valea Jiului, în cadrul emisiunii „HunedoaraPlus”, moderată de Cătălin Docea, la Hunedoara TV.
Când nu se respectă planurile
Prima constatare a preşedintelui CJ Hunedoara a fost aceea că preţul apei în Valea Jiului este undeva la maximum admisibil din punct de vedere al suportabilităţii populaţiei. Adrian David a explicat faptul că studiile făcute de ANRSC luna trecută au arătat că, pe o prognoză de trei ani, preţul nu poate să crească mai mult de şase la sută, ca nivel al suportabilităţii. „Oricum, conform obligaţiilor noastre europene, nu mai trebuie să crească. A crescut la nivelul acesta datorită investiţiilor făcute pe bani europeni. În cadrul acordului de finanţare era prevăzută această măsură a actualizării preţului, o dată pe an în unii ani, iar în alţii chiar de două ori pe an”, a spus şeful CJ.
Totuşi, David recunoaşte că a fost un impact negativ pentru populaţie, atunci când s-a majorat preţul apei, dar motivul a fost nerespectarea unui plan de tarifare.
„Nu s-a respectat acest plan de tarifare şi am ajuns astfel în 2015 să avem o majorare în total cu 45 la sută. Foarte mare, din punctul meu de vedere. Dacă tot nu s-a respectat acest plan tarifar, puteau să mărească puţin câte puţin în fiecare lună factura astfel încât oamenii să-şi poată permite să achite, să nu facă un efort substanţial. Aici mă refer la familiile multe cu venituri mici şi foarte mici din Valea Jiului. Şi la Apa Prod avem un program de finanţare, un pic mai aspru ca şi prevederi decât cel din Valea Jiului, pentru că aici vorbim de cofinanţări suportate din bugetul Apa Prod şi astfel societatea trebuie să-şi constituie nişte provizioane şi să aibă un profit minim. Are o povară mult mai grea decât Apa Serv”, a explicat David.
Miză politică
Evident, preşedintele CJ a intuit miza politică extraordinară a scandalului pe preţul apei, folosit de unii politicieni pentru a câştiga capital electoral: „Această dispută (pe preţul apei în Valea Jiului – n.r.) este hrană, este o mană cerească pentru o serie de politicieni, pentru că fac din asta un subiect de campanie electorală. Nu vreau să mai opinez asupra calităţii discuţiei pentru că, din punctul meu de vedere, s-a dus undeva într-o zonă care nu-şi are locul în spaţiul public”.
O experienţă dură
Până la urmă, este evident că cetăţenii trebuie să înţeleagă şi problemele dificile care survin după accesarea unei finanţări. „În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, această actualizare de preţ este un indicator asumat prin contractul de finanţare. O obligaţie, între altele. Niciodată nu vom mai lua bani de la Uniunea Europeană pentru a ne moderniza aceste reţele. Deci, peste 20, peste 50 de ani, când se vor strica sau uza moral instalaţiile pe care noi acum le implementăm, fie că vorbim de conducte, fie că vorbim de staţii de epurare, acestea vor fi înlocuite la vremea lor din banii noştri. Şi vor fi întreţinute de-a lungul timpului din banii noştri. Cum se face asta? Din această ajustare de preţ, care aduce profit companiei Apa Serv, trebuie să se constituie un fond de întreţinere-înlocuire-dezvoltare. Asta este o rezervă pentru întreţinerea reţelei şi pentru dezvoltarea ei pe viitor”, a mai spus preşedintele CJ.
Problema banilor
Referitor la fluxurile financiare din Apa Serv, Adrian David spune că nu are încă datele necesare: „Am solicitat conducerii Apa Serv să-mi pună la dispoziţie fluxurile financiare ca să dovedească că acest fond este la zi conform contractului de finanţare. Deocamdată n-am primit acest material, nu ştiu fluxurile financiare. Mă tem că e pe zero. Nu am dat termen, dar termenul general pentru astfel de documente este de 30 de zile. Încă nu au trecut cele 30 de zile. Eu sunt de bună-credinţă şi sper că şi domniile lor. Dacă fondul nu este constituit la nivelul obligatoriu, atunci avem o mare problemă. Vom declanşa o anchetă, vom afla cine este responsabil şi vom lua orice măsură este necesară”.
La Apa Serv, CJ Hunedoara a avut, în lunile august-septembrie, şi un audit care a vizat verificarea managementului resurselor umane şi a managementului calităţii. „Au venit rezultatele, nu sunt satisfăcătoare din punctul meu de vedere. S-au înregistrat în jur de 46 de abateri, chestiuni de management: de exemplu, contracte de muncă încheiate şi terminate fără să fie îndeplinite toate formele prevăzute de lege sau regulamente”, a declarat Adrian David.
Dificultăţi organizaţionale
După cum se ştie, la Apa Serv, preşedinte al Consiliului de Administraţie este Radu Sorin (PSD), cel care are probleme în urma unui accident rutier de pomină provocat în Petroşani. Şeful CJ spune că a analizat situaţia şi consideră că deciziile nu se pot lua foarte uşor. „Ca om politic, sunt foarte atent la impactul public al deciziilor noastre, ceea ce facem şi în timpul şi în afara programului. Mărturisesc că, după nefericitul incident care l-a avut ca subiect pe domnul profesor Radu Sorin, am verificat ce am de făcut în situaţia respectivă. Este o chestiune de moralitate. Dânsul nu poate fi înlocuit pentru un astfel de incident. O să verificăm activitatea consiliului de administraţie un pic mai repede. Dânşii au nişte target-uri de îndeplinit. Vom lua decizia cine rămâne în acest consiliu”, a explicat Adrian David.
Preşedintele CJ a mai spus că există reguli după care este numit Consiliul de Administraţie: „Consiliul de Administraţie este numit în baza unor reguli de către acţionarul majoritar. În cazul nostru, Consiliul Judeţean Hunedoara. La fel este şi înlocuit cineva. Mai puţin la Apa Serv, unde pentru a înlocui pe cineva din consiliul de administraţie trebuie să ai avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, o entitate care are ca scop atragerea şi implementarea de fonduri europene pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi apă uzată. Este o situaţie ce trebuie îndreptată. Este pe ordinea de zi în şedinţa de săptămâna viitoare. Deciziile se iau prin hotărâri de consiliu judeţean. Eu voi propune consilierilor judeţeni modificarea acelei prevederi aberante prin care noi trebuie să ne întrebăm vecinii dacă avem sau nu voie să închidem lumina la ora zece. La Apa Prod este o stare de normalitate, nu se întâmplă acest lucru”.
„Pentru primul trimestru al anului viitor vom audita din punct de vedere al performanţei financiare cele două companii: Apa Serv şi Apa Prod. Dar ca şi primă măsură voi demara procedurile de înlocuire a unor membri din consiliul de administraţie de la Apa Serv. Consider că s-a manageriat foarte prost criza asta a preţului apei. Nu s-a comunicat corect, eficient. Oamenii au dreptul să ştie. Când primesc factura să primească şi un pliant, şi asta i-am sugerat acum două luni domnului director, o schemă simplă în care să se explice motivul pentru care a crescut preţul.”, a mai spus Adrian David.