Tarifele pentru apa potabilă sunt modificate începând cu data de 1 septembrie, ca urmare a aplicării unei decizii luate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului”, forul de conducere al ASVJ. Potrivit directorului general al Apa Serv, Costel Avram, ajustarea tarifelor nu este un moft şi nicio necesitate pentru Apa Serv Valea Jiului, care poate funcţiona foarte bine şi fără această creştere de tarife. Este însă o obligaţie impusă de Uniunea Europeană în contractul de finanţare a proiectului privind extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, iar nerespectarea acestei obligaţii atrage după sine pierderea integrală a finanțării și obligativitatea returnării banilor europeni utilizați în implementarea acestui proiect.
Cine a decis noile tarife pentru apă?
Din Asociația ADI Apa Valea Jiului fac parte reprezentanţii tuturor primăriilor din Valea Jiului. Luând în calcul posibilitatea ca, din cauza nerespectării angajamentelor asumate în ceea ce privește planul tarifar al serviciilor de apă și canalizare în fața organismelor internaționale de finanțare a proiectului de modernizare a rețelelor din Valea Jiului, autoritățile locale să fie obligate la returnarea banilor europeni (circa 40 de milioane de euro), acționarii din ADI Apa Valea Jiului au comunicat conducerii Apa Serv, prin adresa nr. 5/23.07.2015, noile tarife de operare pe care societatea trebuie să le aplice de la data de 1 septembrie. Acestea sunt de exact 4,22 lei pentru un metru cub de apă potabilă, respectiv 2,18 lei/mc pentru canalizare, tarife la care se adaugă cota legală de TVA. Potrivit datelor oficiale, din ADI fac parte următorii: Gheorghe Simion – Aninoasa, Ciprian Preda – Petrila (liderul UNPR Petrila, partid din care face parte şi senatorul Vochiţoiu !), Marinela Manea – Petroşani, Vasile Giurgiulescu – Vulcan, Gheorghe Mogoş – Lupeni, Adriana Buhăescu – Uricani şi Marius Muntean – reprezentantul Consiliului Judeţean Hunedoara.
Fie și pentru simplul fapt că un lider UNPR este membru al acestei asociații, toate aceste aspecte ar fi trebuit să-i fie cunoscute şi parlamentarului Haralambie Vochițoiu. Ca să nu mai vorbim de faptul că firmele controlate de acesta lucrează în mod frecvent cu fonduri europene și, tocmai de aceea, prevederile legale generate de acest lucru ar trebui să-i fie dacă nu familiare, măcar foarte bine cunoscute. Așa cum, în calitate de reprezentant al arcului politic guvernamental, senatorul Vochițoiu ar trebui să cunoască și să susțină deciziile emise de Ministerul Fondurilor Europene.
Numai că senatorul Haralambie Vochiţoiu se face că plouă şi pune mai presus interesele personale în această chestiune, pe care o abordează fix aşa cum îi convine, în condiţiile în care are deja un război în derulare cu directorul Apa Serv, Costel Avram. Astfel, prin intermediul unei adrese oficială al cărui destinatar este preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, Vochiţoiu solicită demiterea de urgență a directorului SC Apa Serv acuzând „acţiunile nesăbuite ale conducerii SC Apa Serv Valea Jiului SA, reprezentată prin numitul Avram Costel, de majorare, a doua oară în acest an, a tarifelor la apă potabilă şi apă uzată”. Vochiţoiu mai scrie în demersul său adresat conducerii CJH că, în mod cert, majorările nu se vor opri aici şi susţine că „acoperirea pierderilor se poate masca doar prin majorarea preţurilor”, atunci când nu este numită „o echipă profesionistă la conducerea unei societăţi”. În plus, senatorul mai vorbeşte și despre o decizie luată de ADI Apa Valea Jiului prin 2010, dar nu suflă niciun cuvinţel despre ultimele decizii şi nici despre obligaţiile impuse în contractul de finanţare al Uniunii Europene, dovedind din nou un populism ieftin în războiul său personal cu Costel Avram.
În opinia directorului general al Apa Serv, acțiunea întreprinsă de Vochițoiu nu este alceva decât o încercare de punctaj politic din care liderul UNPR speră ca, așa cum a făcut de atâtea și atâtea ori, să mai scoată câteva voturi mințind, cu bună știință, cetățenii din Valea Jiului. Avram consideră că Vochițoiu încearcă să abată atenţia de la cei care au aprobat majorarea tarifelor la apă potabilă şi canalizare în Valea Jiului aruncând responsabilitatea în curtea Apa Serv, care nu este decât executantul deciziilor emise de acționarii săi.
Pentru ca demersul lui Vochițoiu să îmbrace note și mai penibile, acesta a cerut oficialilor Consiliului Judeţean Hunedoara demiterea lui Costel Avram prin vocea consilierului judeţean UNPR Nicolae Ivănuş, cel care a condus la un moment dat această firmă, fiind unul dintre cei mai controversaţi și mai neperformanți directori pe care i-a avut Apa Serv.
Contactat telefonic, deoarece se află în concediu de odihnă, directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA a declarat, cu privire la solicitarea consilierului judeţean UNPR Nicolae Ivănuş, următoarele: “Dacă era băut, îl iert. Dacă era treaz, îl acuz de prostie!”.
De unde a izvorât conflictul Vochițoiu-Avram?
Disensiunile dintre Costel Avram şi Haralambie Vochiţoiu nu sunt noi şi s-au acutizat după ce directorul operatorului de apă l-a acuzat pe parlamentar că fura apă la una dintre firmele controlate de el. Acuzaţiile publice s-au soldat cu un proces, aflat acum pe rolul Judecătoriei Petroşani. Scandalul dintre cei doi a debutat în urmă cu mai bine de doi ani, în urma unui control făcut de reprezentanţii Apa Serv la SC Art Forest Company SRL, firmă controlată de senatorul Haralambie Vochiţoiu. Echipele de control au stabilit că societatea a fost branşată ilegal la reţeaua de apă potabilă, aspect consemnat în Procesul verbal de constatare nr. 129/ 24.09.2012 şi Nota de constatare din 24.09. 2012, încheiate în urma controlului efectuat de reprezentanţii furnizorului de apă la punctul de lucru al firmei, din Livezeni. Cu ocazia respectivei verificări s-a constatat existenţa unui by–pass ilegal executat pe reţeaua publică de apă. Când echipa de control a ajuns la poarta firmei, angajaţii l-au sunat imediat Vochiţoiu – care era consilier judeţean la vremea respectivă – şi, potrivit actelor oficiale ale Apa Serv, „acesta s-a prezentat imediat la faţa locului şi nu a permis efectuarea controlului, motivat de faptul că reprezentanţii societăţii noastre nu au prezentat delegaţii, deşi aceştia se legitimaseră cu legitimaţiile de serviciu”. Ulterior, după ce reprezentanţii Apa Serv au venit cu delegaţiile, acestora li s-a permis să efectueze controlul, iar prejudiciul calculat pentru racordul ilegal a fost de aproape 13.000 de lei.
Cu sau fără scandalul generat din nou de interesele personale și politice ale senatorului Vochițoiu, prețul apei în Valea Jiului își urmează parcursul avizat de reprezentanții tuturor comunităților locale din Valea Jiului. Asta dacă nu cumva Vochițoiu va scoate de la ciorap 40 de milioane de euro, prețul populismului care poate ține pe loc evoluția tarifelor pentru apa din Valea Jiului…