
De peste 11 milioane de euro, bani europeni nerambursabili, va beneficia cel mai mare spital din Valea Jiului
Recent în Capitală, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a semnat două contracte de finanțare cu fonduri europene nerambursabile, prin PNRR, dintre care unul legat de spital și două de tot atâtea blocuri de locuințe de pe strada Constructorului. Astăzi, în principal, ne vom ocupa de proiectul legat de Spitalul de Urgență Petroșani, fiind vorba de o instituție medicală de maximă importanță pentru Petroșani și Valea Jiului. Nemaivorbind și de faptul că suma e considerabilă pentru zona noastră: peste 11 milioane de euro nerambursabili!
11 milioane de euro, nu 10!
Dacă la începutul anului, primarul își exprima speranța că acest proiect va intra pe finanțare prin PNRR, deoarece este „vital pentru tot ceea ce înseamnă clădirile spitalului”, avansând și o cifră de finanțare de „peste 10 milioane de euro”, ei bine, iată că așteptările primarului s-au adeverit. În această săptămână, a mers în Capitală la sediul Ministerului Dezvoltării să semneze contractul de finanțare. Totuși, la începutul anului primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a făcut o „mică” greșeală, cam de 1 milion de euro, pe care o rectificăm acum: e vorba nu de peste 10 milioane euro, ci de peste 11 milioane euro!
„Am semnat la București contractele de finanțare cu fonduri europene, prin PNRR, pentru trei noi obiective investiționale.
Este vorba despre renovare energetică moderată a Spitalului de Urgență Petroșani, un proiect în valoare de 57.336.209,05 lei, cu TVA și de renovarea energetică moderată a blocului 16 și a blocului C de pe strada Constructorul, proiectul acesta totalizând lucrări de 7.826.378,59 lei, cu TVA.
Aceste două contracte pentru cele trei obiective de investiții au fost posibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 – Valul Renovării Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice – runda II”, ne-a informat primarul Petroșaniului la o zi după semnarea contractelor.
Proiectul legat de S.U.P. are în vedere finanțarea lucrărilor de reabilitare energetică pentru partea de spital propriu-zis și de Ambulatoriu, dar și pentru corpul gospodăresc al spitalului, centrala termică și crematoriu, ori pentru cămara de alimente și Secția de Pneumoftiziologie și Stația de salvare. Vorbim de un proiect european de o valoare mare, care va rezolva partea de renovare energetică a clădirilor spitalului și care, totodată, va asigura 11 stații de încărcare. Nu în ultimul rând, discutăm și de facturi scăzute pe partea de încălzire”, ne-a spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Lucrări foarte importante pentru un spital care se dorește a fi cu adevărat european
Primarul Petroșaniului ne-a spus și ce lucrări vor fi efectuate în mare, conform proiectului pentru care s-a semnat contractul de finanțare: „Conform proiectului, lucrările de intervenții propuse sunt multe și complexe. Voi începe cu termoizolarea planșeului peste ultimul nivel al clădirilor cu sisteme termoizolante și cu lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii. Vor mai fi lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, prin înlocuirea caloriferelor din întreg spitalul cu ventilo-convertoare și înlocuirea instalației de distribuție agent termic pentru încălzire. De asemenea, pe partea de iluminat vor exista lucrări de reabilitare și modernizare acolo unde este cazul. Montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare consumuri, instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie, utilizând surse regenerabile de energie, precum panouri solare fotovoltaice, sunt o altă parte însemnată a lucrărilor ce vor fi efectuate. Și mai sunt și alte lucrări, dar mă opresc aici. Mă bucur că acest proiect va rezolva o serie întreagă de probleme și nevoi pe care spitalul nostru le are, unde mai punem și faptul că se va face o serioasă economie la plata facturilor după finalizarea lucrărilor”.
După implementarea proiectului, facturile spitalului la încălzire și energie vor fi la jumătate
Pentru că primarul a vorbit în două rânduri și de facturi scăzute la energie, să vedem nai exact ce va însemna această renovare energetică moderată a S.U.P., după datele și informațiile prevăzute în proiect de specialiști.
La momentul actual, conform datelor prezentate, consumul anual specific de energie finală pentru încălzire a tot ce aparține de spital este de 172,31 kWh/ mp/ an, la finalul implementării proiectului acest consum ar scădea undeva spre 75,14 kWk/ mp/ an. Deci, de aproape două ori mai puțin! Practic, toate facturile de acum se vor împărți la 2, plătindu-se astfel jumătate din ceea ce se plătește la momentul actual!