Primarul Păducel / Despre cum s-a rezolvat problema transportului local

Primarul Păducel / Despre cum s-a rezolvat problema transportului local

Timp de citire: 5 minute
Vineri, 22 ianuarie, primarul oraşului Petrila a ţinut să comunice petrilenilor, prin intermediul Ziarului Văii Jiului, câteva chestiuni „arzătoare” pentru viaţa oraşului din estul Văii Jiului, printre care şi găsirea unei soluţii privind transportul local după criza creată prin retragerea microbuzelor în regim de maxi-taxi de pe ruta Lonea-Petrila-Petroşani. Cum istoricul acestei retrageri l-aţi putut citi în detaliu în Ziarul Văii Jiului nu mai zăbovim asupra acestuia, mai ales că nu vrem să mai inflamăm şi noi o stare de fapt.
„După cum se ştie
de luni, 18 ianuarie, dimineaţa, cetăţenii oraşului Petrila se confruntă cu o mare problemă privind transportul public local. Problema este foarte importantă şi foarte grea, iar cei mai afectaţi sunt cetăţenii oraşului, care nu au nicio vină în acest sens. Firma ZMK s-a retras după cum ştie toată lumea de pe traseu, iar la ora la care vorbim facem transport public local cu două maşini care sunt folosite pentru transportul elevilor, în localitate, dar mai ales la Petroşani, noi având peste 1.000 de copii care frecventează cursuri la şcolile şi liceele din municipiu, plus studenţi care frecventează cursurile Universităţii din Petroşani, mare majoritate dintre ei neavând părinţi cu maşini personale care să-i poată transporta până la şcolile şi liceele unde învaţă şi retur. Un al doilea mijloc de transport pentru petrileni, în aceste zile, este cel efectuat cu maşinile de taxi, care transportă navetiştii şi cetăţenii localităţii”, a menţionat Ilie Păducel.
74 de taxiuri în loc de 90
„Ţin să anunţ pe această cale că joi am fost invitat la Deva de preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, căruia îi mulţumesc din suflet încă o dată, mai ales că mi-a spus că această problemă este şi pentru dumnealui, ca şi pentru mine, problema zero de pe agenda de lucru, căruia i-am dus la cunoştinţă situaţia cu navetiştii, cu maşinile care executau transportul public pe acest traseu, inclusiv situaţia taxiurilor care funcţionează cu autorizaţie de Petrila, exact 74 de maşini, faţă de 90 aprobate prin hotărâre de consiliu local. I-am spus şi preşedintelui şi vă spun şi dumneavoastră că sunt nemulţumit de o serie de afirmaţii făcute în mass-media de administratorul firmei, sau de o serie de gazetari, deoarece eu ştiu că am făcut tot ce este posibil şi omenesc să împac lucrurile şi să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru ca transportul local să nu sufere. Acum câţiva ani, cei de la firma ZMK se plângeau că sunt drumuri proaste, pe care îşi rup maşinile… S-a rezolvat această problemă. Acum au găsit o altă problemă, cu taxiurile, că le fac concurenţă neloială, că sunt prea multe autorizaţii şi tot felul de astfel de motive, deşi, vă arăt toate hârtiile prin care se vede clar că taxiurile sunt sub numărul stabilit de consiliu local din punct de vedere al autorizaţiilor. Să fie clar, taximetriştii au stabilite prin hotărâre de consiliu locurile unde au voie să staţioneze, locuri care sunt vizibil marcate, cu tăbliţă şi tot ce trebuie”, a mai susţinut edilul petrilean.
Soluţia temporară
Ilie Păducel a venit şi cu rezolvarea temporară a problemei, stabilită împreună cu preşedintele Adrian David de la consiliul judeţean: „Soluţionarea temporară a problemei transportului public, până la licitaţie, este următoarea: proprietarii de maşini care au efectuat până acum transport local şi care sunt petrileni de-ai noştri şi care au în proprietate microbuze ce pot fi folosite în regim de maxi-taxi şi-au făcut deja o firmă şi sunt prezenţi luni, 25 ianuarie, la înregistrarea maşinilor la Camera de Comerţ Hunedoara de la Deva. Domnul preşedinte David imediat după aceea îi aşteaptă cu rezultatul, în vederea convocării unei şedinţe de urgenţă a Consiliului Judeţean Hunedoara, în urma acesteia stabilindu-se, legal, avize şi aprobări de circulaţie în regim de maxi-taxi până la licitaţia ce va fi organizată în vederea stabilirii câştigătorului pe o perioadă mai îndelungată de timp, aşa cum prevede legea. În regim de urgenţă, juriştii consiliului judeţean susţin că se poate face legal acest lucru, mai ales că firma ZMK şi-a retras maşinile de pe traseu, în condiţiile în care aveau obligaţia contractuală să continue încă activitatea, chiar dacă au anunţat că se retrag, în această perioadă ar fi urmat să se organizeze licitaţia, iar petrilenii să nu sufere de lipsa microbuzelor”.
Măsuri drastice contra taximetriştilor care nu respectă legea
„Vreau să închei acest subiect cu un lucru care trebuie ştiut: în secunda doi când aceşti şoferi din Petrila vor intra cu microbuzele pe traseu, maşinile care sunt autorizate să lucreze în regim de taxi vor trebui, atenţie, să respecte programul în regim de taxi! Vom intensifica controalele în acest sens şi vom lua măsuri drastice cu cei care nu respectă, indiferent care va fi numele lor sau ce hram poartă nu vom face niciun rabat pentru nimeni!”, a încheiat acest subiect primarul.
Propuneri de trei parteneriate cu consiliul judeţean
Edilul Păducel ne-a informat despre intenţia preşedintelui consiliului judeţean, Adrian David, de a încheia câteva parteneriate între cele două instituţii, primăria din Petrila şi consiliul judeţean: „Am propus ieri în scris domnului preşedinte David să înfiinţăm un parc industrial la Petrila, în parteneriat cu consiliul judeţean. Am susţinut asta deoarece ştiu că în strategia consiliului judeţean există şi construirea a două parcuri industriale, unul în partea estică a Văii Jiului şi celălalt în partea vestică a zonei noastre. De aceea am venit în întâmpinare şi i-am propus domnului preşedinte acest parteneriat între cele două instituţii, în acest sens noi punem la dispoziţie un teren de 14 hectare cu utilităţile în zonă. Dorim acest lucru ca să putem atrage investitori, care să creeze noi locuri de muncă, în condiţiile în care Mina Petrila a fost închisă la finele lui 2015. Pe de altă parte, i-am spus domnului preşedinte că ne dorim un parteneriat cu consiliul judeţean şi pentru Centrul de Îngrijire Bătrâni, pe care dorim să-l amenajăm în fosta Direcţie de la Lonea, noi ocupându-ne de reabili­tarea acestei clădiri, care este foarte mare şi o clădire trainică şi bună după cum se menţine. În fine, un al treilea parteneriat cu consiliul judeţean, pe care i l-am propus domnului preşedinte vizează extinderea reţelei de gaz metan din localitate, vorbesc de localităţile aparţinătoare unde nu am avut până acum posibilitatea legală ca să extindem noi printr-o lucrare. E vorba de localităţile Jieţ, Cimpa, Taia şi alte câteva străzi mai mici din unele sate.
I-am spus şi domnului preşedinte, că dacă vrem această lucrare prin parteneriat, ceea ce ar fi şi normal, atunci ar trebui început totul încă din acest an”.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii