Primarul aninosean a luat calea Bucureştiului în căutarea de fonduri pentru continuarea...

Primarul aninosean a luat calea Bucureştiului în căutarea de fonduri pentru continuarea construirii celor două blocuri sociale de care localitatea sa are atâta nevoie

HPIM1542.JPG

Timp de citire: 4 minute

Ca să rezolve finanțarea pentru cele două blocuri sociale aflate în lucru, primarul Aninoasei, Nicolae Dunca, a luat miercuri calea Bucureștiului. Unde s-a oprit direct la minister, cu speranța că banii vor ajunge mai repede în visteria primăriei, de unde să poată fi alocați constructorilor.
Deja, dacă vorbim de Aninoasa, după ultimele evenimente, vorbim de nevoia acută de locuințe sociale. De ce? Din mai multe motive.

Oamenii nu au nevoie de containere ecologice, au nevoie de locuințe consolidate

Prioritari ar fi sinistrații, câteva sute bune, care au probleme cu locuințele pentru care plătesc chirie la primărie, afectate serios în urma cutremurelor. Aici nu mai e loc de dat la întors, guvernul trebuie să aprobe sumele pentru lucrările de consolidare. Din discuția de marți cu primarul Nicolae Dunca a reieșit că documentația ce a ținut de Primăria Aninoasa, de Instituția Prefectului, dar și de Consiliul Județean Hunedoara, este gata, iar proiectul de hotărâre este transmis deja la Guvernul României, urmând ca într-o ședință din această săptămână, sau, maxim, cea viitoare, să se ia o decizie de alocare de fonduri în acest sens.
„Poate chiar miercuri sau joi, acum, să fie treaba aceasta, dacă nu săptămâna viitoare cel târziu. Așteptăm banii și putem să ne apucăm de treabă, astfel încât până la finalul verii să terminăm acolo toate imobilele. Bine că avem acele containere mobile, pentru că cei care locuiesc la parter, vor trebui pe perioada lucrărilor să se mute temporar, că altfel nu se poate. Și vom mai primi vreo 20, deci vom avea aproape 50 de containere, zic eu suficiente pentru aceste operațiuni. Dar întâi să vedem banii, căci fără fonduri guvernamentale nu vom putea face nimic, iar cei peste 500 de aninoseni, mulți dintre ei copii sau bătrâni bolnavi, vor fi în pericol la vreun alt cutremur resimțit mai tare și la noi”, ne-a spus Nicolae Dunca.
Vorba aceea, oamenii nu au nevoie de containere ecologice, au nevoie de locuințe consolidate, sigure! Asta trebuie spus, nu ascuns! Un astfel de container te ajută să stai în el temporar, dar problema de fond rămâne, că doar n-o să stea cineva toată viața sau ani de zile în acea chichineață?!

Cerere mare de locuințe sociale. Două blocuri sociale sunt în lucru, dar e nevoie de finanțare în continuare, conform contractelor semnate cu ministerul

A doua nevoie survine din faptul că în localitate e cerere de locuințe sociale. Un oraș care a avut două mine și acum nu le mai are și care are plecați o mare parte din tineri, are nevoie de așa ceva ca de aer, în condițiile în care locurile de muncă sunt mai rare sau prost plătite din cauza lipsei calificării într-o meserie căutată.
Cea de-a treia nevoie este de construire de locuințe sociale, strict de barăcile de la Iscroni, care nu doar că dau o imagine lamentabilă localității de zeci și zeci de ani, dar aduc și condiții de trai de gen Evul Mediu celor care locuiesc acolo – deși, foarte mulți dintre ei nu vor să se mute la bloc, pe motiv că „n-au curte și nu sunt obișnuiți să stea între patru pereți și pe un simplu balcon”.
După cum ziarul nostru a tot anunțat în mai multe rânduri, la blocul social de lângă primărie, la care se lucrează intens, lucrările sunt tot mai avansate și în acest an constructorul dorește să finalizeze, poate chiar până la vară. Dar deocamdată banii s-au oprit și acum primăria are o problemă: destule facturi de plată.
La cel de-al doilea bloc social, format din trei module, lucrările sunt puțin întârziate pe motiv că acolo au fost ceva probleme cu constructorul, care la un moment dat se plângea că nu are oameni la lucru din lipsă de personal. Se pare că în cele din urmă s-a rezolvat și lucrările continuă, dar trebuie bani și acolo, conform contractului încheiat cu Ministerul Dezvoltării, care asigură finanțarea. Acesta este motivul pentru care primarul merge pentru a doua oară în acest an la București, ca să stea de vorbă cu cei în măsură să rezolve problemele finanțării din acest minister. Va reuși oare primarul să dea viteză lucrurilor? Vom vedea.

Scapă Valea definitiv de barăcile de la Iscroni?

Până atunci trebuie repetat că o dată cu apariția celor două blocuri sociale, vor dispărea și acele barăci de la drumul național din Iscroni și Valea, nu doar Aninoasa, va mai scăpa de o pată neagră pusă pe imaginea ei și, mai cu seamă, pe imaginea turismului local. Nicolae Dunca ne-a mărturisit de multe ori că asta îi e dorința și doar finalizarea celor două blocuri sociale vor face posibil așa ceva.
Această dorință a actualului primar a fost un vis chiar și pentru autoritățile comuniste, care n-au reușit să scape de acele barăci nicicum, iar când mai marele țării și al partidului venea în vizită de lucru și dorea să meargă cu mașina în vestul Văii Jiului, imaginea barăcilor era acoperită de sutele de oameni ce stăteau cu pancarte și baloane colorate pe laterala drumului, ca acesta să nu vadă grotescul situației (probabil i-ar fi făcut praf pe unii tovarăși pentru asta, dar a fost mințit ca de atâtea ori și n-a știut).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii