De ieri este disponibilă pe site-ul Primăriei Simeria în vederea consultării publice Strategia de dezvoltare durabilă 2015-2020 a oraşului Simeria. Documentul poate fi consultat, de asemenea, la sediul Primăriei Simeria, Serviciul Strategii Dezvoltare Locală Proiecte.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare se pot depune în scris la sediul Primăriei Oraşului Simeria, prin poştă la adresa: Simeria, str. Avram Iancu, nr. 23, jud. Hunedoara, sau prin intermediul poştei electronice la adresa prim.simeria@smart.com.ro, până la data de 13.12.2015.
Principalele direcții de dezvoltare trasate de Simeria sunt cele de dezvoltare urbană și atragerea investitorilor. Dacă la dezvoltare urbană idei sunt cu duiumul, la capitolul de atragere investitori soluțiile sunt banale, găsite probabil în studii ale localităților similare Simeriei
Atragerea investitorilor în oraşul Simeria se rezumă la definirea şi implementarea unui plan coerent de atragere a investitorilor în zonă; amenajare/reabilitare situri industriale – schimbarea funcțiunii urbane sau reconversie tehnologică pentru reintrarea în circuitul economic. Se urmărește realizarea unui parc industrial la Simeria. Doar că realizarea unui parc industrial nu se rezumă doar la amenajarea lui fizică, ci la existența unui plan efectiv de facilități concrete destinate investitorilor, inclusiv ofertarea acestora, așa cum s-a întâmplat la Sibiu. Se intenționează, teoretic, asigurarea de spații de birouri și producție, precum și servicii conexe acestuia – dezvoltarea unui incubator de afaceri, un plan deja pus în funcțiune anul acesta la Timișoara. Se intenționează identificarea de terenuri disponibile și a necesarului de investiții în infrastructură și utilități; elaborarea unui plan de pre-fezabilitate și a documentațiilor de urbanism (PUZ) pentru dezvoltarea industrială.
După cum se vede, ideile sunt ingenioase, dar au fost aplicate în orașele mari cu alt potențial și cu experți mult mai bine pregătiți. Rămâne să vedem care sunt șansele Simeriei de a adopta planuri de investiții pliabile pentru orașele mari. Să nu uităm că Simeria, în ceea ce privește planurile infrastructurale are ca obiectiv principal accesul facil la utilităţi şi mobilitate urbană. Abia acum își propune ca priorități investiționale reabilitarea infrastructurii rutiere, modernizarea şi reabilitarea reţelei de apă, modernizarea şi reabilitarea infrastructurii de instalaţii electrice, modernizarea iluminatului public, extinderea reţelelor de canalizare și gaze naturale, și crearea unei reţele de transport public local.