O veste excelentă legată de turism şi domeniul schiabil Parâng ne-a fost oferită marţi, 13 septembrie, de primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, într-o conferinţă de presă desfăşurată în Sala Galbenă a primăriei.
„Pe data de 6 septembrie
am semnat un contract de finanţare în valoare de 2,6 milioane lei, pe baza contractului 14.985 din 31 august 2010. Deci, asta înseamnă că în acest an vom reuşi să achiziţionăm pompele pentru bazinul din zona Căsuţei din Poveşti şi cinci tunuri pentru producerea zăpezii artificiale. În aceste condiţii, proiectul nostru merge în continuare şi aş sublinia că este pentru prima oară după trei ani când primim bani pentru continuarea lucrărilor. Sigur că noi în aceşti ani am lucrat la domeniul schiabil, lucrări executate din fonduri proprii, o mare parte din bani. Cred că am mai avut, totuşi, o alocare, de care era să uit, în 2014 dacă nu mă înşel, de 20.000 lei. Vreau să vă mai spun că această sumă a fost solicitată de noi, pentru că ne-am dat seama că în acest an se apropie vremea rece şi nu mai putem lucra în Parâng la alte obiective. Pompele sunt în spaţiu închis, deci nu se pune problema vremii de afară şi când vom avea nevoie de ele vor fi funcţionale (…). Firma care va efectua lucrările va primi ordinul de începere al lucrărilor chiar astăzi, domnul director Marian Popescu, aici de faţă, e responsabil cu aceste lucruri. Oricum durează un pic, până se achiziţionează pompele şi alte proceduri, dar în toamna aceasta lucrarea va fi gata”.
Întrebat dacă această finanţare va influenţa pozitiv sezonul de iarnă în Parâng, ţinând cont că ultimii ani au fost destul de răi pentru cabanieri din cauza afluxului mai mic de turişti, primarul Petroşaniului a răspuns: „Eu zic că da, pentru că vrem să producem zăpadă artificială pe pârtiile care sunt deservite de telescaunul TS3, unde e staţie intermediară. Acolo vom produce zăpadă artificială, ca şi pe Pârtia B”.
Referitor la suma de care mai e nevoie pentru finalizarea proiectului, primarul s-a ferit să dea o cifră anume, avansând un procent al lucrărilor efectuate până acum la cel mai mare proiect din România legat de domeniul schiabil: 20%. Din aceste lucrări finalizate din fonduri proprii au fost alocate cam 40 de procente, restul de 60 de procente fiind legate de bugetul de stat.
L-am întrebat şi noi pe edilul-şef, dacă tot continuă această finanţare pe baza contractului încheiat la MDRT pe vremea ministrului Elena Udrea, ce şi-a propus primăria pentru la anul, cu finanţare de la bugetul de stat, ţinând cont că bugetul local nu mai poate să mai acopere prea mult aceste lucrări: „La anul ne-am propus TS 4 dar, sigur, suntem condiţionaţi de acel proces pe care-l avem cu Romsilva. TS4 va pleca de la staţia de pompe PS 300 şi va ajunge până sus în Slima”.
Referitor la vechea poveste cu locurile de parcare, problemă nesoluţionată nici în acest moment, Tiberiu Iacob-Ridzi a răspuns: „Există în zona Rusu şi la baza de plecare a telescaunului vechi posibilităţi de amenajare de parcări pe terenuri private. Cu siguranţă că dacă vom rezolva această problemă, TS4, proprietarii de teren vor amenaja acele parcări pentru că e vorba de a se câştiga bani. Noi, administraţia publică locală, nu avem terenuri în zonele respective, de aceea suntem în imposibilitatea de a amenaja acele parcări. Dacă nu se întâmplă nimic nici în aceste condiţii, atunci vom achiziţiona teren şi vom amenaja parcări şi le vom exploata noi, ori, dacă nu, vom închiria”.
O problemă rămâne
şi funcţionarea noului telescaun, cel care vara nu merge aproape deloc! Astfel, eventualii turişti, care au ghinionul să fie mai puţini de 10 persoane, trebuie să facă cale întoarsă de la Rusu spre vechiul telescaun. Mulţi renunţă efectiv la a mai merge sus în munte! L-am întrebat pe primar de ce acest lucru şi i-am dat chiar şi un exemplu prin care o familie din Bucureşti n-a putut să urce cu noul telescaun, după care a făcut o publicitate nemaipomenit de negativă Parângului pe Facebook. Practic, numai de asta n-ar fi nevoie la câţi turişti avem! L-am mai întrebat pe edil şi de ce nu se prelungeşte programul telescaunului, mai ales iarna, când turiştii caută să ajungă sus sau să coboare şi la ore mai matinale, sau la ore mai târzii.
„Aici e o problemă legată de funcţionarea pe timp de noapte. Nu au voie, de aceea nu putem prelungi decât până la o oră acceptată, 16,00. Mai târziu nu se poate”.
„Cum să mergi cu un client pe zi?”, a intervenit imediat Marian Popescu. „Era o familie de 5-6 oameni, nu era un client”, i-am răspuns. „Bun, gândiţi-vă că sunt şase oameni. Cum îi ducem, trei cu unu, trei cu altul… Cum? În orice economie de piaţă nu se poate consuma curent electric pentru ce? Cel vechi funcţionează vara, trebuiau să meargă cu el… Ori funcţionează un telescaun, ori celălalt, asta vara. Iarna funcţionează amândouă!”, ne-a „lămurit” pe loc directorul Popescu. „Când avem cereri de grupuri din Bucureşti organizate, de 10, 20, 30 de oameni, nu se pune problema, telescaunul merge. Chiar şi la 6,00 dimineaţa s-a întâmplat… Au mers”, a mai continuat directorul. „Da, dar noi vă mai spunem altceva, domnule director… cu ridicatul din umeri şi cu vorbitul urât cu oamenii, după ce nici nu-i serveşti ca să nu consumi curent, vorbim de unii angajaţi şi nu dăm acum nume că nu vrem să le facem rău, nu faci treabă şi nici turism modern, cum vă place să-i spuneţi…”. „Da, asta e adevărat şi trebuie rezolvată şi problema aceasta!”, a întărit şi primarul cele susţinute de noi. Cu siguranţă, a auzit şi dumnealui de anumite scăpări şi derapaje ale unor subalterni din primărie care se ocupă de turism… Poate se rezolvă şi acest aspect cât mai repede. Nimeni n-are pretenţii mari, dar un zâmbet, o vorbă blajină şi puţin tact n-ar strica, cu atât mai mult pe munte, unde se face, ori ar trebui să se facă, turismul anului 2016.