Primăria Lupeni a comemorat / 101 ani de la cea mai mare...

Primăria Lupeni a comemorat / 101 ani de la cea mai mare tragedie minieră din Valea Jiului de la Mina Aurelia

Timp de citire: 2 minute

Pe 27 aprilie 2023 s-au împlinit 101 ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului. În fatidica zi de 27 aprilie 1922, la Mina „Aurelia” din Lupeni (str. 13, blocul V, ora 21,30) s-a produs o explozie de metan. În acesteia au pierit 82 de mineri. În urma lor au rămas 67 de văduve şi 94 de copii orfani.
Înmormântarea celor 82 de mineri morţi a avut loc pe 30 aprilie 1922, la aceasta participând circa 20.000 de oameni din toată Valea Jiului, extrem de îndurerați de acest eveniment tragic.
Anul trecut, la 100 de ani de la acest eveniment, în cartea-document lansată la Lupeni, „Regele Ferdinand I în Valea Plângerii” (Editura Universitas), scriitorul, documentaristul și jurnalistul Marian Boboc, autorul a 45 de volume despre istoria Văii Jiului și a județului Hunedoara”, a surprins foarte elocvent, prin mărturii scrise acum 101 ani, acest tragic eveniment.

Ca și în anii trecuți, Primăria municipiului Lupeni și Consiliul Local Lupeni au ținut să comemoreze victimele la Cimitirul Eroilor, printr-o slujbă religioasă și o depunere de coroane de flori. Pentru acest fapt merită sincere aprecieri.
Alături de  viceprimarul Iacob Mesaroș, de consilieri locali, de funcționari din primărie și de energica consilieră județean Maria Ivăniși (ea însăși fată de miner!), au ținut să asiste la eveniment și mai mulți cetățeni ai orașului, foști sau actuali minieri.
Au fost de asemenea prezenți, ca în fiecare an și reprezentanți ai Minei Lupeni, precum și ai unor instituții publice sau private de pe raza localității. Emil Părău, reprezentantul firmei COMEXIM R Lupeni, a fost ca de fiecare dată prezent, aducând și un omagiu bravilor ortaci căzuți la datorie prin relatarea și aducerea aminte a unor crâmpeie de istorie locală de acum un veac. Așa cum a remarcat de mai multe ori și Marian Boboc, Emil Părău este omul care a făcut foarte multe pentru recuperarea acestui moment istoric dramatic al Lupeniului, neprecupețind niciun efort în acest sens.
Vremea a ținut oarecum cu cei prezenți. Deși a fost foarte frig pentru perioada anului în care ne aflăm, măcar n-a plouat. Astfel slujba religioasă s-a putut desfășura în condiții bune. La final, participanții au depus coroanele de flori la monumentul unde sunt inscripționate toate cele 82 de nume ale minerilor căzuți la datorie, în cea mai mare tragedie de până acum a mineritului din Valea Jiului.
Dumnezeu să-i aibă pe toți în paza Sa și să-i odihnească alături de cei drepți!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii