Premiantul săptămânii. Ultimul căutător de aur din ţară

Premiantul săptămânii. Ultimul căutător de aur din ţară

Timp de citire: 2 minute

Premiantul acestei săptămâni, în campania „Premianţii fără premii”, este un om care a găsit primele fire de aur pe când era doar un copil, acum are 80 de ani, iar aproape jumătate din viaţă şi-a petrecut-o în subteran. Ioan Cătălina, un bătrân din satul Stănija, comuna Buceş, a rămas ultimul căutător de aur din ţară.

Organizatorii evenimentului „Premianţii fără premii” spun că Ioan Cătălina, aurarul din judeţul Hunedoara care trăieşte înconjurat de paradisul Munţilor Apuseni, vorbeşte cu drag despre Vârful Băilor, Piatra Corbului, Dealul Ungurului, Muntele Fericeaua, dar şi despre Valea Roşie, Dealul Cetăţii şi Dealul Cârnic. Asta pentru că acestea sunt locurile prin care s-a perindat în întreaga sa viaţă. A hoinărit ani de zile, singur, prin munţi, a scormonit prin malurile apelor şi prin cele mai mai ascunse cotloane ale pădurilor lângă care a crescut. Asta este cea mai mare pasiune a lui şi are un talent înnăscut în a găsi o mică avere chiar şi în cele mai mărunte pietre. Şi nici nu am putea numi altfel ceea ce face bătrânul aurar din Stănija, având în vedere că de o viaţă culege picături de aur de pe bucăţele mici de piatră. Într-o cutiuţă de plastic, ţine câteva pietricele care sclipesc. „Piatra asta am adunat-o de pe un drum forestier. Cu o lupă se pot vedea punctuleţele de aur curat de pe ea”, spune Ioan Catalina, convins de faptul că munţii noştri sunt plini de aur, şi că fără să ştim, păşim de cele mai multe ori pe el.

„Începând din iarna trecută, s-a apucat să aştearnă pe hârtie tot ce cunoaşte despre aur, tot ce a văzut şi tot ce într-o zi va deveni doar poveste. Vă propunem să ne întâlnim cu acest om, care este un simbol al judeţului Hunedoara, să-i spunem că suntem mândri de el și că-i mulţumim pentru ceea ce este el ca om. Sâmbătă, 4 iulie 2015, la ora 11.00, în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei, domnul Ioan Cătălina vine să-l cunoaştem”, ne-au transmis organizatorii evenimentului.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii