Pregătiri pentru nedeia de vară din vârful muntelui: / „Nedeia Sânzienelor” din...

Pregătiri pentru nedeia de vară din vârful muntelui: / „Nedeia Sânzienelor” din Straja

Timp de citire: 3 minute

Stațiunea Straja va fi din nou în centrul atenției pe data de 24 iunie, așa cum se întâmplă în fiecare an când toți creștinii ortodocși sărbătoresc ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, dar și popular „Sânzienele”, o tradiție venită din negura timpului la români, aproape că nu se mai știe de când, izvoarele și dovezile scrise arătându-ne că ea datează de aproape șase secole, dar poate fi și mai de demult, cine mai poate știi exact am zice.

„Nedeia Sânzienelor” din Straja, Munții Vâlcan, căci despre ea vom vorbi astăzi, își are și ea originea de sute de ani. După 1990, în Straja s-a reluat această nedeie, care ne arată practic că vara și-a intrat în drepturi și pe munții noștri, după o iarnă și o primăvară în care, de obicei, la munte soarele e scump la vedere, iar temperaturile, mai ales cele nocturne, nu sunt ca la câmpie.

Concursuri de cai și de „boate”,  program folcloric în vârf de munte, precedate de Sfânta Liturghie de la Biserica din Straja

În prezent se fac pregătiri intense la Lupeni pentru ca „Nedeia Sânzienelor” să arate și anul acesta ca la carte și să-i bucure pe sutele de localnici și turiști care vor urca pe 24 iunie în Straja.

Vor fi multe de văzut și de făcut în stațiune, cu sprijinul Primăriei municipiului Lupeni și a consiliului local, precum și a firmei Comexim R Lupeni, prin implicarea deosebită a familiei Părău, cei ce vor ajunge la Straja se vor putea bucura de concursul de cai, care va începe la ora 12,30, de un puternic concurs, neaoș momârlănesc, „Trasul pe boată”, ce va avea loc imediat după concursul de cai, precum și de un program artistic unde cap de afiș vor fi doi interpreți iubiți de publicul din Valea Jiului și din țară: Maria Loga și Puiu Codreanu. Tinerele talente locale de la Clubul Copiilor Valea Jiului – Lupeni, coordonați de inimoasa profesoară Simona Ionaș, precum și din Ansamblul „Mesagerul iubirii”, coordonați de doamna profesor Mariana Peptenaru, vor întregi acest spectacol din vârf de munte.

Soarele, dacă va fi, aerul curat de munte și voia bună, dar și slujba de Sfânta Liturghie de la Biserica din Straja, care va precede creștinește toate acestea, într-o zi sfântă, toate acestea și multe altele vor crea cu siguranță o atmosferă plăcută și de vacanță, unde toată lumea să se simtă bine.

Mesajul primarului Lupeniului – apel la tradiție

„Ne bucurăm că și în acest an vom organiza tradiționala Nedeie a Sânzienelor în Straja, o stațiune care, încet, dar sigur, devine și o stațiune de vară, nu doar de iarnă. Această nedeie de vară și alte acțiuni ce urmează în vacanța elevilor, inclusiv o serie de tabere care se vor încheia la toamnă, ne face să credem acest lucru și să-i invităm la munte pe toți cei care vor să se relaxeze și să-și petreacă o zi ori câteva zile într-un decor natural de excepție și într-o stațiune unde pot găsi liniște, trasee montane minunate și alte atracții pe care numai natura ți le poate da. Nedeia Sânzienelor este una dintre cele mai frumoase datini păstrate, la modul cel mai autentic cu putință, în această zonă a țării și în județul Hunedoara. Pentru că sărbătoarea coincide și cu Ziua internațională a iei românești, pe această cale facem un apel către participanți: dacă au acasă, să vină, dacă se poate, îmbrăcați în ie sau în costum național. Să arătăm astfel tinerilor că tradiția și portul nostru popular merg mai departe, iar la rândul lor, copiii noștri să ducă și ei tradiția mai departe! Le mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii