Primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, dă să se înţeleagă că cetăţenii care deja şi-au reabilitat termic apartamentul cu firme autorizate şi au întocmit înainte un proiect pe lucrare nu vor mai plăti decât diferenţa la lucrările de reabilitare ce vor fi făcute pe fonduri europene.
Dacă se va reuşi implementarea unor proiecte europene aşa cum se doreşte în exerciţiul financiar 2014-2020, reabilitarea blocurilor în Petroşani cu fonduri europene ar fi un lucru aşteptat de marea majoritate a cetăţenilor. Pe lângă faptul că acest lucru ar spori confortul termic, în câţiva ani s-ar schimba radical şi faţa localităţii, aspectul blocurilor prinzând culoare şi curăţenie. Totuşi, mai există o problemă de care foarte mulţi cetăţeni se întreabă. Mulţi, dintre cetăţenii care şi-au reabilitat locuinţele pe fonduri proprii, cu anumite firme de profil, se întreabă dacă aceste lucrări vor fi acceptate şi dacă nu cumva vor fi nevoiţi să contribuie cu tot atâţia bani la reabilitarea termică a blocului ca locatarii care nu şi-au reabilitat termic apartamentele.
La această întrebare ne-a răspuns chiar primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „Dacă se dovedeşte că lucrarea a respectat toate normele ce privesc reabilitarea termică şi locuinţa se încadrează în parametrii termici normali ce vor fi măsuraţi de firmă specializată, atunci nu vor fi probleme. Pe de altă parte, se va ţine cont şi de documentaţie, în sensul că cei care au un proiect pentru lucrare, întocmit şi avizat de un proiectant autorizat şi care au lucrat cu firme autorizate în domeniu, plătind cu chitanţă lucrarea (deci sunt, cum se spune, cu acte în regulă – n.r.), nu vor mai plăti decât diferenţa lucrării pentru scara respectivă. Respectiv doar ce se va lucra la spaţiul comun, ştiu eu, scara blocului, montarea de burlane, vopseaua exterioară etc.”.
În momentul de faţă, la Petroşani circa un sfert din locuinţe sunt reabilitate de către cetăţeni pe banii lor. Numai că tot un sfert din apartamente sunt vopsite la exterior în toate culorile curcubeului, după preferinţa fiecăruia, fapt ce dă blocurilor un aspect de mici insule colorate în toate culorile şi nuanţele… de la portocaliu aprins, roşu vânăt, până la albastru închis sau maro, în contrast cu fosta culoare a blocului, care abia se mai vede de funingine şi mizerie adunată în timp de vânt şi ploi. În timp această reabilitare termică, va rezolva totodată şi această problemă de imagine, astfel că peste vreo 5-6-10 ani s-ar putea să se ajungă şi din această privinţă la o stare de normalitate în oraşele noastre. Niciunde în lume nu există în momentul de faţă blocuri mai pictate în toate culorile şi mai murdare la exterior ca la noi în România. Cum niciunde în lume nu vezi blocuri unde când plouă puternic apa să se scurgă direct pe pereţi, din cauză că lipsesc burlanele sau instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, de pe acoperiş, sunt înfundate.