Povestea unui sportiv din Vulcan refuzat în țara sa dar adoptat de...

Povestea unui sportiv din Vulcan refuzat în țara sa dar adoptat de Spania

Timp de citire: 2 minute

Un pugilist pe care România l-a refuzat, Alexandru Venţi Lăcătuş, mai nou Alejandro Lakatos, a fost campion european în versiunea WBO la categoria semigrea. Alejandro Lakatos are la activ 20 de ani de box, fiind descoperit și format de maestrul Eugen Lința din Vulcan. De fiecare dată când vine în Valea Jiului boxerul nu-și uită profesorul pe care îl vizitează.

Campion european la categoria semigrea de 51 de kg, campion intercontinental  în urmă cu trei ani, campion al Spaniei de două ori, campion mondial al țărilor latine, românul era copil când a plecat din Vulcan. “Aveam 15 ani și am ales boxul  la sfatul maestrului meu Lința. Am început să boxez în Spania, iar prima mea victorie a venit la vârsta de 20 de ani și tot atunci a venit și primul câștig pentru mine.  Nu l-am uitat niciodată pe profesorul meu pentru că el este cel care mi-a îndrumat pașii în acest sport și căruia îi datorez succesul meu”, spune cel care la rândul său a îmbrățișat meseria de antrenor în Spania, la Madrid. “Și fata mea Saray Lakatos are 15 ani și practică boxul de la vârsta de 10 ani. Sunt cunoscut la nivel mondial datorită rezultatelor mele. Am fost declarat și cetățean de onoare al Vulcanului”.

Născut pe 3 decembrie 1973, la Vulcan,  românul este  poreclit “El Bombardier”. Alexandru a părăsit localitatea natală Vulcan la numai 20 de ani din cauza greutăţilor financiare cu care se confrunta în viaţa de zi cu zi. Pe lângă box, pe care îl practica la clubul din localitate, Lăcătuş era şi lăutar, fiind “profesor” la pian. Între timp, Spania l-a adoptat şi încet, încet şi-a făcut loc printre profesionişti, debutând în 1997. Până să ajungă campion european WBO, Lăcătuş a mai luptat în alte patru partide cu centura pe masă, prima în 2001, atunci când însă a fost învins prin KO în repriza a 9-a de Dariusz Michalczewski, la Braunschweig, în Germania. Un an mai târziu, românul nostru a luptat cu letonul Elvis Mihailenko pentru centura intercontinentală WBA, însă doar unul dintre judecători l-a considerat învingător, astfel că adversarul s-a impus cu 2-1. În 2004, a boxat cu ungurul Zsolt Erdei pentru titlul european WBO, la Budapesta, dar a pierdut tot prin decizie. Cu toate că  în România aproape nimeni nu a auzit de el până acum, Alexandru Lăcătuş alias Alejandro Lakatos este extrem de apreciat în Spania datorită prestaţiei sale din ring, în ciuda faptului că are deja 41 de ani de ani. Având deja cetăţenia spaniolă, românul a fost pe locul 2 la categoria semigrea în topul pugiliştilor iberici profesionişti, conform boxrec, şi pe locul 76 în lume. Pentru noi este o onoare să avem astfel de sportivi.

Loredana JUGLEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii