Potopul în cifre exacte

Potopul în cifre exacte

Timp de citire: 5 minute
  • Duminică, 24 septembrie, între orele 18.00 – 00.00, în Valea Jiului a plouat cu nemiluita

În week-end-ul trecut, „Codul Galben de ploi”, transmis de meteorologi pentru ziua de sâmbătă 23 septembrie, s-a transformat ulterior în Valea Jiului în „Cod Portocaliu de vreme severă” în ziua de duminică 24 septembrie, pe fondul ploilor tot mai accentuate, care au întors pe dos cele mai estice localități din zonă: municipiul Petroșani și orașul Petrila.

Recordul de la Uricani de acum câțiva ani stă încă în picioare

Ploile căzute în seara de duminică și în noaptea ce a urmat, până undeva după miezul nopții, au tins să devină istorice pentru localitățile Petroșani și Petrila. 90 l/ mp au căzut într-un interval de câteva ore, fapt ce a creat haos pe străzile celor două localități.

Bine că n-au fost ploi ca acum câțiva ani, când la Valea de Pești s-au semnala 203 l/ mp, record absolut în Vale de când există măsurători. Dacă ar fi plouat atâta, atunci vorbeam de pagube mult mai însemnate, în condițiile în care canalizarea celor două localități n-a mai făcut față!

De partea cealaltă, apele curgătoare, Jiul de Est și Jieț și pâraiele, destule, precum Maleia, Staicului, Taia, Bănița și așa mai departe n-au creat inundații, semn că intervențiile celor de la Apele Române prin lucrările de protecție contra inundațiilor, executate după planul anual de lucrări și de investiții, au fost în regulă. Mai ales pe Pârâul Staicului din Cartierul Aeroport-Petroșani. Aici, dacă nu s-ar fi betonat și ridicat malurile printr-o lucrare a celor de la Apele Românie, prin SHI Petroșani, acum vorbeam de apă de doi-trei metri înălțime și o întreagă zonă de cartier inundată, cu apă ce ar fi ajuns, ca și în trecut, la nivelul geamurilor de la etajul I.

Radiografia unei seri super ploioase de duminică

Luni dimineața, la prima oră, am stat de vorbă cu reprezentatul Apelor Române în teritoriul, șeful SHI Petroșani, inginerul Sorin Corici, de care știam că până undeva în jurul orei 1,00, în noaptea de duminică spre luni, a vizitat toate punctele de lucru din Estul Văii Jiului – doar în est, deoarece în vest ploile au fost mult mai domolite de data aceasta și nu au creat mari probleme, chiar dacă toată noaptea fulgerele au brăzdat cerul și tunetele au stricat liniștea oamenilor până spre dimineață.

„A plouat foarte mult duminică, 24 septembrie, dar în partea de Est a Văii Jiului, mai exact în localitățile Petroșani și Petrila. În intervalul orar 18.00 – 00,00, al zilei menționate, cel mai tare a plouat, după măsurătorile noastre, la Livezeni, unde au căzut din cer 94,4 l/ mp! O cantitate impresionantă, să recunoaștem! Bine că n-a fost mai mult, ca acum câțiva ani și că în cele din urmă ploaia s-a oprit. Dar să continui să vă mai dau câteva date, că ploi însemnate au fost și în alte zone: 90 l/ mp în Parâng, 84 l/ mp pe Defileul Jiului la Strâmbuța, 82,3 l/ mp la Petrila în satul Taia, 70 l/ mp la Bănița. Cantități impresionante!

Dacă am vorbit de ploi, haideți să vă spun și de creșterile importante de nivel ale unor ape curgătoare din Estul Văii Jiului și de debitele stabilite pe fondul acestor ploi, că e interesant de știut de toată lumea.

Voi începe cu Pârâul Izvor de la Strâmbuța, de pe Defileul Jiului, creșterea fiind de 203 cm, deci de peste 2 metri (!), cu un debit de 75,7 m/s. Vă dați seama?! Mult. Apoi, Jiul de Est a avut la Livezeni o creștere de nivel de 94 cm, cu un debit de 65,7 m/s. În mod normal, acolo debitul Jiului este de 6-7 m/s, deci o creștere de, să zicem, zece ori.

Pârâul Taia din Petrila a avut o creștere de nivel de 51 cm, cu un debit măsurat de 12,4 m/s.

La Pârâul Bănița, creșterea de nivel a fost de 45 cm, pe fondul unui debit de 7,2 m/s.

Ca să nu mai lungim și să obosim lumea, creșteri de nivel destul de semnificative au fost și pe Malea, Pârâul Staicului, Sălătruc. La Pârâul Staicului n-au mai fost probleme, un semn vizibil și clar că lucrările de sistematizare făcute de Apele Române se văd.

Din punct de vedere hidrologic, mai semnalez și crearea de torenți pe raza localității Petrila, în zona Moșici, torent care a blocat circulația temporar spre satul Cimpa și la Lonea, în zona blocurilor ANL (acolo fiind ceva probleme și cu rigolele de la drum – care, din păcate, erau încărcate de mâlul adus de ape, dar și de unele deșeuri menajere aruncate de cetățeni, apa la un moment dat ne mai având pe unde să treacă în zonă, a deversat din canalul de apă pluvială direct pe drum și pe lângă un bloc ANL – n.r. ). Până la urmă, în urma intervenției pompierilor petroșeneni și a celor de la DVSU Petrila, sprijiniți de alte forțe mobilizate de Primăria Petrila și de personal din cadrul Apa Serv și SHI Petroșani, dar și pe fondul diminuării cantității de apă de ploaie, s-a terminat totul cu bine! O noapte agitată și grea în orice caz pentru cei care au intervenit și pentru autorități”, ne-a declarat Sorin Corici.

Doar pagube materiale

Șeful de la ape din Valea Jiului ne-a spus și care au fost pagubele, în mare, urmând ca o statistică mai clară să o prezentăm într-un material alăturat din această ediție a ziarului nostru.

„Au fost înregistrate și pagube, că la astfel de ploi intense nu se poate să nu fie. Pe Defileul Jiului, de exemplu, la Polatiștea, pe drumul ce duce spre captarea de apă a celor de la Apa Serv Valea Jiului, s-a curmat un zid de sprijin, pe o lungime cam de 100 de metri. Apoi, au fost gospodării inundate la Petrila, în mai multe zone și sate aparținătoare, la Petroșani, în circa 5 gospodării din Colonie apa a inundat curțile acestora și un copac căzut pe drumul național ce străbate Petroșaniul.

În afară de cei doi torenți de la Petrila și problemele create de aceștia, restul inundațiilor de care vorbim s-au datorat colectorului de ape pluviale din cele două localități, Petrila și Petroșani, care la un moment dat n-a mai făcut față, cantitatea de ploi căzută fiind foarte mare și continuă, într-un interval de vreme destul de scurt, practic de doar șase ore.  Cam așa au stat lucrurile”, ne-a explicat Sorin Corici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii