“Conducem”, urlau la mijlocul lunii mai a.c. postacii Alianţei pentru Hunedoara. Ba chiar dădeau şi un sondaj pe municipiul Petroşani: AHD – 26%, PND – 18%, ALDE – 16%, PSD – 13%, PNL – 10%, PSRo – 8%, PMP – 5%, Dorina-Veronica Niţă – 4%. Poporul s-a distrat copios şi, responsabil fiind, a trimis în legislativul local doar reprezentanţii PNL – 47,36%, PSD 36,84%, ALDE – 10,52% şi pe independenta Dorina-Veronica Niţă – 5,26%.
Şef de grup parlamentar, preşedinte de filială judeţeană, senator cu maximă vizibilitate în media naţională şi locală, Haralambie Vochiţoiu şi a sa Alianţă pentru Hunedoara au scos la Petroşani, în localitatea de domiciliu a senatorului, umilitoarea cifră de 796 de voturi. Cu nici 200 de voturi mai mult ca Dorina–Veronica Niţă. Care n-are nici notorietatea naţională a lui Vochiţoiu, şi nici nu a avut resursele şi desfăşurarea de forţe a Alianţei pentru Hunedoara.
A fost semnalul clar că la sondajele otrăvite ale lui Vochiţoiu (ex PSM, ex PSD, ex PP-DD, ex UNPR, actualmente PMP) nu a aplecat mai nimeni urechea, dar şi că s-au dus vremurile din 2012, când Vochiţoiu a făcut aproape 800 de voturi doar din cele 4 secţii de vot din cartierul Colonie al municipiului Petroşani.
În 2012, Vochiţoiu devenea senator cu 12.633 de voturi. În 2016, Alianţa pentru Hunedoara a rămas în afara Consiliului Judeţean pentru că a obţinut doar 10.481 de voturi şi în afara Consiliului Local al municipiului Petroşani, unde a obţinut doar 796 de voturi. Teoretic, urmărind atent curba declinului său politic, Vochiţoiu se poate declara fericit dacă mai scoate vreo 8.200 de voturi. De la un scrutin la altul, Vochiţioiu pierde, în medie, câte 2.200 de voturi. Practic însă, în echipă cu Nica şi Jujan, viitorul fost parlamentar se mai poate aştepta cel mult la o căciulă de voturi.
Timpul, numai şi numai el, va dovedi că Vochiţoiu a pierdut două oportunităţi în primul şi ultimul său mandat de parlamentar: a bătut lumea în lung şi-n lat, pe banii poporului, dar a uitat că are obligaţia morală de a servi interesele colegiului care l-a propulsat în Senatul României, dar nici nu a exploatat oportunitatea apărută în 2015, când putea trece la un partid mare. Cum Băsescu a fost făcut varză la prezidenţialele din 2009 în Valea Jiului (deşi PDL-ul avea, la acel moment, patru primari în funcţie), e lesne de dedus că, la actualele alegeri parlamentare, PSD şi PNL vor trimite PMP-ul la lada de gunoi a istoriei. Căci, după cum deja am mai scris, viitorii deputaţi şi senatori de Hunedoara vor fi exclusiv de la PSD şi PNL. Vom reveni.