Politicienii hunedoreni se sfâşie încă pe de acum pentru ciolanul alegerilor din...

Politicienii hunedoreni se sfâşie încă pe de acum pentru ciolanul alegerilor din 2016

Timp de citire: 4 minute

La nivel judeţean, principalele forţe politice, PSD şi PNL, freamătă deja pentru a se plasa pe cele mai bune poziţii în 2016. La PSD, postul de preşedinte al filialei judeţene, actualmente ocupat de Laurenţiu Nistor, este ameninţat de Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. Nistor poartă în cârcă povara a cel puţin trei insuccese. Pe de o parte, cu toate că la conducerea CEH SA s-au aflat succesiv echipe girate de Nistor, ori chiar foşti parteneri de afaceri ai acestuia, societatea care înglobează energia şi mineritul “viabil” hunedorean se află în colaps. Tocmai de aceea, deşi oamenii săi au făcut rahatul praf, Nistor s-a parcat şi nu mai scoate o vorbuliţă pe tema CEH SA. Pentru PSD, prăbuşirea CEH SA este o sursă continuă de pierdere a capitalului electoral.

Pe de altă parte, PSD Hunedoara nu a reuşit nici măcar astăzi, după aproape trei ani de mandat, să preia şefia tuturor deconcentratelor din judeţ, dar a pierdut şi Primăria Deva, prin trecerea lui Mărginean de la PC la PNL, acestea fiind alte reproşuri ale social-democraţilor la adresa lui Nistor. În plus, pe Nistor îl urmăreşte şi scandalul legat de angajarea uneia dintre fetele sale la cabinetul parlamentar, un dosar penal pe această temă fiind pe drum.

Simţind cum îi fuge scaunul de sub picioare, Nistor ar putea-o arunca în cursă şi pe Natalia Intotero, aceasta având rolul de a rupe din voturile lui Cazacu. La nivelul Văii Jiului, spre exemplu, Nistor şi Natalia nu s-ar putea baza decât pe sprijinul preşedintelui organizaţiei PSD Petrila, Gheorghe Bobar (dar nu al întregii organizaţii). PSD Petroşani nu va merge pe mâna lui Nistor după ce acesta a încercat să îşi impună un apropiat, pe Dacian Ciodaru (director general administrativ la Universitatea din Petroşani şi lider al TSD Hunedoara), în conducerea organizaţiei locale. Organizaţiile din Vulcan şi Lupeni, conduse de primarul Gheorghe Ile şi deputatul Cristian Resmeriţă, vor juca cu oricine altcineva, dar sigur nu cu Nistor. Chiar dacă, la oficial, Ile şi Resmeriţă nu se înghit, aceştia vor merge, mai mult ca sigur, pe mâna lui Florin Cazacu. Aşa cum, absolut cert, organizaţiile din Uricani şi Aninoasa, unite în orice acţiune din 2012 încoace, vor miza pe flerul primarului Buhăescu şi vor opta tot pentru Cazacu, nicidecum pentru Nistor ori candidatul de conjunctură din jobenul actualului preşedinte al PSD Hunedoara, deputatul Natalia Intotero. La ora la care vorbim, cu zona Brad şi Valea Jiului de partea sa, potenţialul candidat Cazacu tinde să domine aproape jumătate din judeţ.

Dacă Nistor pică din fruntea organizaţiei judeţene, i se spulberă şi visul de a candida la şefia CJ Hunedoara. În acest context, în laboratoarele PSD de la Brad, cu largă susţinere din Valea Jiului, este scos deja la încălzire un potenţial candidat. Potenţial pentru că, pentru a-l impune, PSD are nevoie şi de o majoritate în viitorul legislativ judeţean.

La PNL, lucrurile sunt şi mai complicate. Bogdan Ţîmpău, actualul copreşedinte al noului PNL la nivel judeţean, se află în dizgraţia liderilor de la centru. Ce-i drept, Ţîmpău nu are nici anvergura necesară, şi nici n-a reuşit să ţină în mână vechiul PNL după scandalul de corupţie care a general dispariţia de pe scena politică a cuplului Moloţ – Balint.

În aceste condiţii, mai devreme sau mai târziu, din vechiul PNL va trebui să răsară un nou copreşedinte. Abia aici e măcelul: o aripă (influentă) din PNL-ul central îl are la suflet pe primarul Devei, Petru Mărginean, Vasile Blaga (mai mult) şi Alina Gorghiu (mai puţin) ar vedea-o pe Carmen Hărău, iar partidul ar mai putea miza şi pe Adrian David (preşedintele CJ Hunedoara), Costel Avram (coordonator PNL în Valea Jiului) şi Adrian Filip Iovănesc, primarul oraşului Călan. Obligat-forţat, Ţîmpău va face un pas înapoi. Teoretic, cele mai mari şanse le are primarul Mărginean, însă mai multe tabere din PNL Hunedoara au reclamat conducerii centrale a partidului pericolul ca acesta să sară, în pregătirea unui nou mandat, în barca PSD. Ba chiar, spun surse politice, un aspect luat în calcul este valul crescând de nemulţumire populară la adresa lui Mărginean. Devenii, se vede şi pe Facebook în urma articolelor publicate de Hunedoara Plus, nu scapă nicio ocazie de a-i umple frigiderul de carne lui Mărginean. Deşi toţi ochii sunt aţintiţi pe Mărginean şi Hărău, mai mult ca sigur că vechiul PNL va avea un alt copreşedinte în noul PNL la nivel judeţean.

În privinţa alegerilor pentru CJ Hunedoara, lucrurile sunt, de asemenea, absolut incerte. Dacă Adrian David nu dovedeşte (duşmanul cel mai mare al acestuia fiind, pe lângă timpul foarte scurt, luptele dintre fostul PDL şi fostul PNL), liberalii iau în calcul şi varianta Lucian Heiuş. Pe de altă parte, chiar dacă Dorin Oliviu Gligor şi-ar dori un mandat la butoanele judeţului, noii şi vechii liberali strâmbă din nas cu brutalitate doar la auzul numelui său. Gligor şi-a calculat că ar renunţa la pretenţiile pentru CJ Hunedoara în schimbul locului I, eligibil, pe lista PNL Hunedoara pentru Senatul României. Culmea e că, deşi a pierdut bătăliile electorale pe bandă rulantă, Gligor are şanse de a se vedea primul pe listă în urma unor jocuri ce nu au nimic în comun cu opţiunea populară.
Cătălin DOCEA

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii