Poate vreun parlamentar să se ocupe şi de / Zonele periurbane din...

Poate vreun parlamentar să se ocupe şi de / Zonele periurbane din Valea Jiului

Timp de citire: 4 minute
Cum problema zonelor periurbane n-a fost reglementată printr-o lege care să permită satelor aparţinătoare oraşelor şi municipiile Văii Jiului – ca şi din toată ţara – să poată atrage prin proiecte fonduri europene nerambursabile, numeroşi posibili iniţiatori de proiecte şi oameni activi în mediul de afaceri al zonei noastre nu pot accesa în continuare anumite programe destinate zonelor rurale, prin care să obţină importante fonduri nerambursabile pentru afacerea ce vor s-o deschidă. Cei din Jieţ, Cimpa, Taia, Răscoala, Dâlja Mare, Dâlja Mică, Slătinioara, Sălătruc, Bosnea, Livezeni, Iscroni, Aninoasa, Dealul Babii, Paroşeni, Tusu, Mierleasa, Valea de Brazi, Câmpu lui Neag sau Valea de Peşti sunt în Valea Jiului în această situaţie.
Şi asta doar pentru simplul fapt că respectivii au adrese pe oraşul Petrila, în loc de satul sau comuna Jieţ, Cimpa sau Taia, pe oraşul Aninoasa, în loc de comuna Aninoasa sau satul Livezeni ori Iscroni, pe oraşul Vulcan în loc de satul Dealul Babii, sau comuna Paroşeni, pe municipiul Petroşani în loc de satul Dâlja Mare sau Dâlja Mică, ori pe satul Slătinioara sau pe satul Sălătruc, pe municipiul Lupeni în loc de satul Tusu, pe oraşul Uricani în loc de comuna Valea de Brazi, sau satul Câmpu lui Neag.
Acestea fiind zise, este regretabil că două linii de fonduri europene pentru mici afaceri în mediul rural, privind persoane fizice, microîntreprinderi şi mici întreprinderi NU pot în continuare să fie accesate, pierzându-se astfel an de an alte şi alte oportunităţi care să conducă, implicit, la dezvoltare şi la crearea de noi locuri de muncă.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.), submăsura 6.2. „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale” se oferă din 2017 sprijin nerambursabil prin fonduri europene şi de la stat: 70.000 de euro/ proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism, sau 50.000/ proiect pentru alte activităţi neagricole. Avantajul acestui program este imens pentru cel interesat, în sensul că finanţarea nerambursabilă poate fi în proporţie de 100% din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă că beneficiarul nu trebuie neapărat să contribuie la investiţie!.
Momentan nu s-a anunţat când se va deschide apelul de proiecte pe această submăsură, dar oricând va fi acest lucru, în primăvară, vară sau în toamna acestui an, un lucru e cert: zeci de cetăţeni sau posibili investitori care trăiesc în aceste localităţi rurale din Valea Jiului, dar care în buletin figurează că locuiesc la oraş, nu vor putea face nimic în acest sens! Cu vreo 20 dintre ei, dacă nu şi mai bine (!) tot am discutat şi noi de vreo doi-trei ani încoace, oamenii se plâng mereu că şi-ar dori să acceseze şi ei astfel de fonduri nerambursabile pentru mediul rural, dar n-o pot face. „Vrem ca politicienii să rezolve odată această problemă, ce s-ar putea reglementa printr-un act care să permită şi celor în situaţia noastră să depună proiecte şi să acceseze fonduri europene destinate satelor şi comunelor! Nu trebuie să schimbe buletine şi adrese, să cheltuim iar un ban aiurea, nu trebuie să facă nimic foarte greu, decât, guvernul şi parlamentarii europeni români să negocieze activ la Bruxelles situaţia aceasta! Să creeze apoi un act normativ care reglementează acest lucru, astfel încât să descâlcească odată iţele! E păcat să fie atâţia bani disponibili, atâtea programe şi noi să nu putem beneficia deloc de nimic, iar aceste zone săteşti în care locuim să rămână în continuare slab dezvoltate. Ba, mai mult, să devină şi un calvar şi-un chin pentru primării, raportat la ce dau administraţiile locale pentru aceste zone periurbane şi la ce primesc în schimb. Vorbim de multe şi deloc nesemnificative cheltuieli făcute de administraţiile locale şi judeţene în materie de servicii şi infrastructură. La câte cheltuieli s-au făcut pentru modernizarea reţelelor de drumuri, de canalizare şi apă, iluminat stradal şi aşa mai departe, e cale lungă, iar impozitele şi taxele locale plătite înapoi de cetăţeni sunt frecţie la picior de lemn faţă de cât s-a cheltuit şi se cheltuieşte anual. Mai multe afaceri de producţie în aceste zone rurale, pe bani europeni, nerambursabili, ar însemna aducerea acestor zone la nivelul oraşului-mamă, ar însemna mai multe venituri la bugetul local, mai mulţi bani care ar intra în Valea Jiului, noi locuri de muncă pentru băştinaşi în primul rând… Aşa ce este? Un buletin de Petrila, Petroşani, Vulcan, Uricani sau de Lupeni, care ne arată că stăm la oraş, că suntem orăşeni… mare scofală!”, ne spunea  încă de acum doi ani un reprezentat al Petrilei din Jieţ, care are legătură cu mediul de afaceri petrilean, fiind interesat direct de deschiderea unor capacităţi de producţie în satul Jieţ pe fonduri europene nerambursabile.
Cum tot aproximativ aceeaşi idee o susţinea acum nu multă vreme şi un grup de cetăţeni din Slătinioara, care au trimis în acest sens un Memoriu primarului Petroşaniului şi care a ajuns între timp şi pe la Ministerul Dezvoltării Regionale.
La fel şi un mic investitor local din Livezeni-Aninoasa, despre toate acestea în ZVJ scriindu-se la momentul potrivit (inclusiv un răspuns al fostului ministru al Dezvoltării Regionale, pe nume… Liviu Dragnea, dat primarilor Văii Jiului).
Submăsura 6.4. „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” este un program similar măsurii 6.2. prezentate mai sus, doar că sprijinul nerambursabil se acordă de până la 200.000 de euro pe 3 ani fiscali pentru dezvoltarea de unor „mici afaceri non-agricole” în mediul rural. În acest caz, chiar dacă e vorba de accesarea unor bani mult mai mulţi decât în măsura 6.2., sprijinul nerambursabil poate fi până la 90% din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă că şi solicitantul trebuie să vină cu minim 10% din valoarea investiţiei.
Nu ne rămâne decât să facem un nou apel instituţiilor statului, primarilor şi consiliului judeţean, guvernului, ca în numele acestor oameni să reglementeze această situaţie, printr-un act normativ, prin negocieri cu cei de la UE astfel încât în toată ţara, nu doar în Valea Jiului , zonele periurbane ce sunt compuse din localităţi aparţinătoare localităţii-mamă să aibă statut de sate sau comune la accesarea acestor fonduri şi la depuneri de proiecte.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii