PNL Hunedoara: Am dublat ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului

PNL Hunedoara: Am dublat ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului

Timp de citire: 2 minute

Partidul Național Liberal (PNL) Hunedoara anunță că, datorită eforturilor susținute ale deputaților și senatorilor PNL, împreună cu sprijinul și la inițiativa ministrului liberal al Energiei, domnul Sebastian Ioan Burduja, ajutorul de stat acordat pentru Complexul Energetic Valea Jiului a fost dublat pentru anul 2024. Suma totală alocată ajunge acum la 705.749 mii lei.

Această alocare record este esențială pentru continuarea lucrărilor vitale de consolidare a celor patru exploatări miniere din Valea Jiului. De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru refacerea și înălțarea depozitorului de zgură de la Căprișoara, precum și pentru achiziționarea de utilaje și echipamente miniere menite să pună în siguranță zăcămintele și să neutralizeze huila.

Sunt necesare, de asemenea, lucrări de mentenanță la grupul nr. 4, inclusiv verificarea și repararea turbinei cu abur și modernizarea sistemului de comanda și control TOSMAP-DS. De asemenea, seturile de măcinare pentru morile de cărbune MPS-212 sunt uzate și necesită înlocuire pentru a menține producția de energie și a preveni scăderea capacității .

Cheltuielile totale estimate pentru semestrul II 2024 includ 423.900 mii lei, din care o pondere semnificativă o au materiile prime, materialele consumabile, piesele de schimb, combustibilul, obiectele de inventar, energia și apa. Cheltuielile pentru materiile prime, inclusiv combustibilul tehnologic (gaz metan), sunt estimate la 19.364 mii lei, iar cele pentru materialele consumabile și piesele de schimb la 60.283 mii lei. Fondurile vor acoperi achiziționarea de cabluri de oțel, explozivi, covoare de bandă, piese de schimb și alte echipamente esențiale pentru securizarea și eficientizarea operațiunilor miniere. Doar cheltuieli de întreținere și reparații sunt estimate la 13.014 mii lei, pentru instalațiile de producere a energiei electrice, inclusiv pentru activitatea minieră.​

În contextul ultimilor 34 de ani, niciodată nu s-a acordat o sumă atât de mare industriei miniere într-un singur an. Această finanțare substanțială reflectă angajamentul și importanța pe care PNL și ministrul Burduja o acordă industriei miniere pentru prima dată în această perioadă. Sub conducerea profesionistă a Ministerului Energiei, se desfășoară acum lucrări complexe de consolidare a minelor și de dotare a minerilor cu echipamentele necesare desfășurării activității lor în condiții de maximă siguranță.

Astăzi reconfirm respectul meu și al Partidului Național Liberal față de minerii din Valea Jiului. Dublarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului, la 705.749 mii lei, demonstrează determinarea noastră de a susține mineritul până în 2032. Mulțumesc doamnei deputat Vetuta Stănescu pentru implicarea locală și sprijinul esențial în aprobarea acestei finanțări. Vom continua să luptăm pentru fiecare mină și fiecare miner, asigurând condiții de muncă sigure și un viitor prosper pentru Valea Jiului” a declarat ministrul energiei, domnul Sebastian Burduja. 

Prin această inițiativă, PNL demonstrează încă o dată angajamentul său față de dezvoltarea și securitatea energetică a României. Investițiile în modernizarea și securizarea Complexului Energetic Valea Jiului nu sunt doar necesare, ci și strategice pentru viitorul energetic al țării noastre,” a declarat Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara.

Această finanțare vine într-un moment crucial pentru industria minieră din România, asigurând continuitatea și siguranța activităților miniere și energetice din Valea Jiului, contribuind astfel la stabilitatea și dezvoltarea economică a regiunii și a întregii țări.

Biroul de presa al Partidului Național Liberal 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii