Primul caz de gripă declarat oficial Nu am vrea să intrăm și noi în rândurile celor care sperie populația cu gripa, mai cu seamă acum, după ce s-a declarat oficial „epidemie de gripă”. Totuși, ne vedem nevoiți să scriem deoarece, oficial, s-a înregistrat, joi, 31 ianuarie, primul caz de gripă la Spitalul de Urgență din Petroșani. După toate verificările și paraverificările efectuate de către specialiștii medicali, DSP Hunedoara i-a anunțat pe cei de la SUP, oficial, de acest lucru.
Măsurile au fost luate din timp
Să recunoaștem că față de ce este prin țară, un caz nu înseamnă mare lucru, dar pe de altă parte nici nu poate fi trecut cu vederea. Măsurile impuse la acest adevărat „cod portocaliu medical”, numit „epidemie de gripă”, trebuie luate ca atare.
Informația ne-a fost oferită de managerul Spitalului de Urgență Petroșani, dr. Alin Vasilescu, cu care am stat joi puțin de vorbă.
„N-am avut până acum niciun caz, dar de azi, conform celor de la DSP Hunedoara, avem și noi un caz, confirmându-se faptul că pacientul respectiv are gripă. În legătură cu măsurile ce le-am luat după ce a fost declarată epidemia, noi, să știți, am fost prevăzători cu mult înainte, astfel că programul de vizite n-a trebuit să se scurteze, deoarece el oricum era de doar două ore pe zi, în intervalul 15:00-17:00, și nu 15:00-20:00 cum ar fi un program de vizită normal. Ne-am luat această măsură din timp, deoarece știam că este perioada răcelilor, virozelor, gripei. Vom vedea cum vom ține pasul cu celelalte măsuri, măști, dezinfectanți și tot ce mai e de făcut. Pot spune că la spitalul nostru până azi, ora la care vorbim, există o stare normală de lucru. Da, într-adevăr, avem un număr mare de pacienți cu probleme specifice anotimpului rece. Există valuri de pacienți cu probleme respiratorii, mult mai mulți decât în alte perioade de sezon rece, chiar și decât anul trecut. Încercăm prin toate puterile să facem față acestor probleme. Să sperăm că în viitoarea perioadă, cazurile nu se vor mai înmulți ci vor scădea. Depinde de vremea de afară și de cum înțeleg oamenii să se protejeze în această perioadă”, a menționat medicul Alin Vasilescu.
Speranțe (slabe) pentru obținerea de fonduri
N-am uitat să-l întrebăm pe managerul spitalului din Petroșani și de lucrările la noul corp de spital, care, dacă banii de la minister ar fi venit cum trebuie, ar fi fost gata de vreo doi ani. Numai că, anii trecuți guvernul și ministerul au alocat bani cu pipeta. Din păcate, întârzierile la lucrări sunt mari. Iar pacienții și medicii se văd nevoiți să se trateze sau să lucreze tot în aceleași condiții, să le zicem mulțumitoare, dar e loc de mai bine. Atunci, dacă la un spital nu ajung suficiente fonduri, ce să mai vorbim de spitalele regionale promise de cei de la putere acum doi ani și jumătate?
L-am întrebat pe managerul spitalului petroșenean ce așteaptă de la acest an din acest punct de vedere. „Nu mă mai aștept la nimic. Aștept să vedem ce sume vor fi prinse în buget, dar, ca și anul trecut, nu am prea mari speranțe…”, a venit răspunsul. Culmea, parcă discuția se repetă și parcă e exact ca aceea de anul trecut, când managerul Vasilescu cam la fel ne răspundea. Știa ce știa, și a avut atunci dreptate, să sperăm că anul acesta istoria nu se repetă și managerul se înșeală… După acest răspuns „optimist”, l-am întrebat pe cel care conduce destinele celui mai mare spital din Valea Jiului dacă crede că în zece ani se vor termina lucrările? „Dacă avem noroc, da…”, a venit și mai „optimist” al doilea răspuns.
Ca atare, la capitolul „spital nou, modern, care să asigure serviciile de tratament pentru populația Văii Jiului și a Petroșaniului”, cum ne spunea acum doi ani un secretar de stat din Ministerul Sănătății, venit la plimbare – scuzați, „control” – pe meleaguri hunedorene, riscăm să rămânem și anul acesta corigenți. Și, poate, totuși, contabilul cu pixul roșu, care taie pe la minister fonduri către cei mici, cum e cazul și acestui spital al unui municipiu cu populație puțină (deși la nivel de Vale spitalul deservește, alături de cele din Vulcan și Lupeni o populație de peste 120.000 de suflete), se înmoaie și el și lasă bani mai mulți pentru aceste lucrări. Ce nu înțelege ministerul este că prin țările civilizate astfel de lucrări sunt trecute la capitolul „priorități”, iar de fiecare dată bugetul se începe cu investițiile începute, care sunt terminate, acestea fiind de fapt și „oglinda” managementului unei instituții serioase: realizările. Dar la noi ca la nimeni…