Imediat după finalizarea acțiunii de la universitate, am stat câteva minute de vorbă cu primarul Petroșaniului despre proiectele pe care municipalitatea le are în vedere pentru perioada imediat următoare.
Depun la foc automat proiecte pe PNRR
Fiind vorba de o toamnă bogată în știri și informații ce cuprind pe perioada următoare mulți bani europeni ce ar putea fi accesați de primăriile noastre, nu puteam să scăpăm momentul și să nu-l întrebăm pe primarul Petroșaniului dacă primăria pe care o conduce e pregătită în acest sens.
„Depunem în această perioadă proiecte cu finanțare europeană pe PNRR sau pe alte fonduri europene, pe toate domeniile pe care noi suntem eligibili, începând de la eficiență energetică a clădirilor, infrastructură, până la transportul ecologic, colectarea deșeurilor, iluminat public și camere de supraveghere a locurilor publice și așa mai departe. Practic, repet, vizăm toate domeniile unde putem accesa fonduri europene și unde suntem eligibili”.
La anul se numără… „bobocii” (proiectele aprobate la finanțare)
Dorind să primim un răspuns și mai concret, l-am întrebat pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi dacă știe cumva cam câte proiecte depuse va avea Petroșaniul la final de 2022?
„Oh, nu știu să vă dau acum un număr exact, deoarece în afară de ce am depus și depunem în continuare, vorbesc de proiecte, în continuare se vor deschide apeluri pe ceea ce înseamnă ITI și Tranziție Justă, asta de-abia anul viitor vom reuși să știm exact, spre finalul anului, care va fi numărul total de proiecte. Acum depunem proiecte pe PNRR, iar finanțarea la aceste proiecte, pentru cele aprobate, va fi de anul viitor. Până la sfârșitul acestui an, vom vedea câte proiecte ne-au fost aprobate pe PNRR și pe alte programe. Practic, de la anul, după a doua jumătate, vom cunoaște un număr exact și o sumă totală și probabil atunci vom anunța cetățenii care este bilanțul și toate informațiile despre lucrările ce vor avea loc pentru implementarea acestor proiecte. Dar, cu siguranță, vă pot spune un lucru: tot ce am depus până acum va fi aprobat! Știu asta deoarece am mers pe chestiuni clare, eligibile!”, a venit răspunsul primarului.
16 blocuri în vizor pentru reabilitare termică, cu zero contribuție locatari și primărie, printre care și câteva blocuri cu zece etaje!
Legat de eficiența energetică a clădirilor și de acele proiecte vizate să reabiliteze termic blocurile din Petroșani, de care și comisarul european ne spunea ceva de genul „ce bine ar fi ca aceste blocuri pe care le văd să fie reabilitate termic, orașul ar fi și mai frumos, iar cetățenii ar locui și mai confortabil și ar face și economie la facturi”, primarul Petroșaniului a subliniat pentru ZVJ:
„Aceste proiecte vor reabilita energetic o parte din blocurile noastre. Acolo unde există asociații de proprietari constituite vor exista posibilități de reabilitare energetică a blocurilor respective. Sigur, există o adevărată competiție între autorități pentru depunerea acestui gen de proiecte, iar noi încercăm să fim printre primii și să depunem cât mai multe în acest sens. Deocamdată avem în vedere documentații și depuneri pentru 16 blocuri, inclusiv din câte știu și blocuri turn, dar cred că într-un final se poate depăși acest număr, firește dacă se și acceptă finanțarea pentru mai multe, aici nu depinde doar de noi. Vom vedea. Ce este important de menționat este faptul că la aceste proiecte, locatarii și nici primăria nu mai trebuie să pună o contribuție proprie, cum era pe celelalte programe. Iată, o șansă bună care trebuie prinsă, de aceea tot spun, de ani de zile, oameni buni, haideți, creați-vă asociațiile de proprietari, că, uite, vin astfel de șanse și e păcat să fie ratate. Poate că auzind toate acestea, oamenii ce stau la blocuri vor face aceste asociații de proprietari”, a menționat primarul Petroșaniului.