Marți, în ședința extraordinară a legislativului, consilierii locali au aprobat două noi proiecte de hotărâre pentru investiția denumită „Construirea unei capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum pentru U.A.T. Municipiul Petroșani”.
Primul proiect de hotărâre a presupus aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției menționate. Administrația vrea să realizeze investiția printr-o finanțare din Fonduri pentru Modernizare – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – pentru proiecte de investiții în capacități noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile (energie eoliană, solară, hidro, geotermală, biomasă sau biogaz).
În varianta inițială, documentația a fost întocmită în conformitate cu ghidul de finanțare publicat la finalul anului 2022, fiind prevăzute capacități de producție și stocare amplasate pe acoperișurile a cinci clădiri publice (Complexul Sportiv „Petre Libardi”, Biblioteca Municipală, Punctul de colectare a deșeurilor din str. Cărbunelui, Sala de sport de pe Oituz nr. 7 și Centrul administrativ de pe 1 Decembrie 1918 nr. 90).
Între timp, având în vedere faptul că noua variantă a ghidului permitea suplimentarea capacității de producție a energiei din surse regenerabile, cât și o valoare nerambursabilă ajustată pentru producerea a 1MW (de la 750.000 euro/ MW la 1.100.000 euro/ MW), s-a considerat oportună adăugarea unui nou amplasament, pentru suplimentarea capacității de producție, respectiv un teren în suprafață de 13.338 de mp, situat în str. Cucului.
În cifre, investiția presupune o valoare totală de 9.781.450,64 lei (din care 9.753.033,64 lei finanțare nerambursabilă), dar și 1.886,21kW – capacitate suplimentară instalată de producere a energiei din surse regenerabile, 1.458,389 t CO2 / an – scădere estimată a gazelor cu efect de seră, 2.361 MWh – producția medie de energie electrică din surse regenerabile, 14,21% – factorul de capacitate al rețelei și 100% – procentul din producția totală de energie estimat a fi folosit pentru consumul propriu. Execuția proiectului de investiție presupune un termen de 12 luni.
Tot marți, consilierii locali au aprobat și proiectul privind aprobarea participării administrației publice locale la programul de finanțare „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum”, aferent apelului de proiecte pentru solicitanții din sectorul public, din cadrului Programului-cheie 1 – „Surse regenerabile de energie și stocarea energiei din Fondul pentru modernizare” cu proiectul „Construirea unei capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum pentru U.A.T. Municipiul Petroșani”.
Ambele proiecte dezbătute și aprobate marți au fost inițiate de către primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.