Petroșani. În trei trenuri

Petroșani. În trei trenuri

Timp de citire: 2 minute

Lume peste lume a fost, vineri, în Gara Petroșani. Unii au ajuns aici, ca să prindă trenul care să-i ducă unde aveau de gând să meargă, iar alții să viziteze Trenul Regal și Trenul Prezidențial, aflate pe linia a doua, dar și să prindă sosirea trenului „Defileu Expres” care venea de la Tg Jiu.

Mi-am propus să
nu mă întind cu scrisul, pentru ca în pagină să încapă cât mai multe fotografii. Vizita a început cu Trenul Regal. Îl mai văzusem cu o altă ocazie, dar nu pe dinăuntru. E o casă pe toți, ce mai. Are de toate. Și dormitoare, și sală de baie, bucătărie, sala de mese. Într-un cuvânt, are tot ce le este necesar unor fețe regale și însoțitorilor lor. Vizitatorii le-au văzut pe toate, fiindcă se urca în tren de la un capăt și se cobora la celălalt. Și Trenul Prezidențial e super tare. Vagon de dormit, sala de mese și una pentru conferințe, loc de relaxare. Fain de tot. Cineva se întreba cam unde-i place actualului președinte să stea mai mult? Greșit, fiindcă întrebarea e dacă actualul a mers vreodată cu trenul acesta, lui plăcându-i mai mult călătoriile cu avionul.

Bătrânul tren Moldovița,
botezat „Defileu Expres” cu ocazia sărbătoririi celor 75 de ani de la darea în folosință a liniei ferate Bumbești-Livezeni, a sosit în gară la ora 13.40. Exact așa cum era programat. Din el au coborât oficialitățile care au fost primite cu pâine și sare, dar și actori în costume de epocă. Trenul avea numai vagoanele de clasa I și a II-a. Cel de clasa a treia, cu bănci de lemn și godin pentru încălzire, pe care mi-ar fi plăcut să-l văd, rămăsese la București.

Ca și ceilalți vizitatori,
am rămas uimit de confortul din compartimente. Cineva a zis că parcă-s mai arătoase și confortabile ca ale trenurilor de acum. În gară a putut fi vizitată expoziția cu obiecte feroviare. Pe peron se aflau panouri fotografice cu imagini și informații legate de Defileul Jiului. Nu prea am fost atent la cuvântările mai marilor zilei de la județ. Am preferat să-mi perind privirea pe panouri și să stau de vorbă cu „nașii” trenului de epocă și cu actorii care se plimbau pe peron, personaje cu care lumea se înghesuia, ca să se pozeze. Cam atât am avut de zis, restul e în fotografii!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii