După cum Ministerul Mediului, prin ministrul Tanczos Barna, a anunțat la începutul acestei luni, Statul Român va acorda persoanelor fizice, juridice și instituțiilor publice, precum și asociațiilor, la solicitare, sume de bani de 15.000 lei pentru persoane fizice, 500.000 lei pentru persoane juridice și maxim 1.000.000 lei pentru UAT-uri, pentru achiziționarea și montarea de garduri electrice în zonele unde urșii trec și se plimbă în apropiere de gospodăriile din satele și orașele țării.
Ministerul Mediului a publicat programul
Programul va fi implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și a fost deja publicat în Monitorul Oficial, fiind de asemenea publicat, tot oficial, și ghidul de finanțare. După aceste publicări de care vorbim, ca treaba să fie treabă, ministrul a anunțat după alte câteva zile că în AFM a fost publicat și calendarul de depunere a proiectelor pentru cei interesați, inclusiv pentru primării sau instituții de stat ori asociații, deci nu doar pentru persoane fizice. De atunci, multe instituții au început deja înscrierea efectivă a cererilor de finanțare în program.
Primarul – interesat
Pentru că Valea Jiului este o zonă montană, unde nu de puține ori, cel puțin în ultimii doi-trei ani, urșii și-au făcut apariția prin orașe și zone locuite, cu precădere în est, în municipiul Petroșani – campusul universitar și zona Brădet, dar și în localitățile aparținătoare Slătinioara, Sălătruc, Dâlja Mare și Dâlja Mică, sau pe strada Maleia ce duce în zona turistică din Parâng, precum și în orașul Petrila, zona de trecere spre sudul țării, Cheile Jiețului, dar și în zona satelor aparținătoare, Taia și Cimpa, am stat de vorbă pe această temă cu primarul Petroșaniului. Pe care l-am întrebat dacă Primăria municipiului Petroșani este interesată de acest Program al Ministerului Mediului.
„Am spus încă de anul trecut că aceasta este una dintre soluții, ca Ministerul Mediului să finanțeze aceste garduri electrice din bani europeni sau din fonduri de la minister. Pe de altă parte, am văzut că între timp ministrul Barna a luat în calcul și creșterea cotei de urși pentru cei care au fonduri de vânătoare, cum avem și noi în zona noastră. Este clar că populația de urși este în acest moment supradimensionată, în raport cu suprafețele de teren pe care România le are. Revenind la aceste garduri, da, primăria noastră este interesată de acest Program. Nu știu încă toate detaliile, dar mă voi informa și vom fi și noi interesați, cu siguranță. Zonele unde pe noi ne-ar interesa să montăm aceste garduri ar fi zona Brădet, apoi în zona Sălătruc, cele două zone unde am avut cele mai multe probleme în acest sens. Apoi, ar mai fi zona din nordul Petroșaniului, de deasupra străzii Poligonului și toată zona aceea care merge înspre Maleia, plus Slătinioara, și probabil Dâlja Mare și Dâlja Mică. Cam acestea sunt zonele identificate de noi, conform apariției urșilor, chestiuni analizate împreună cu asociația de vânători și cu alte persoane specializate pe această linie”, ne-a răspuns primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Un astfel de gard electric, pe o suprafață mare, are eficiență
Ca ultime informații pentru cei ce citesc acest material, vă putem spune că ne-am interesat și echipamentele și accesoriile pentru aceste garduri electrice nu sunt deloc ieftine, iar tocmai de aceea intervenția Ministerului Mediului este binevenită și necesară. Este nevoie, în primul rând, de un generator de impulsuri de cel puțin 4-7 Jouli, după cum susțin specialiștii, iar apoi de achiziționarea unui conductor cu rezistență la rupere mare, ținând cont de greutatea impresionantă a urșilor, aici fiind vorba de o frânghie specială pentru acest gard electric. Gardul este format din minim trei rânduri, plasate la 25 cm, 60 cm și 95 cm deasupra solului, firul de jos fiind necesar pentru pui. Apoi mai sunt necesari stâlpii gardului, fiind obligatoriu ca aceștia să fie din lemn masiv sau din țevi puternice de fier, montarea făcându-se la distanțe cuprinse între 4 și 6 metri, în funcție de cum consideră constructorul specializat în astfel de lucrări și de proiect. Dacă ținem cont că vorbim de sute de metri de gard într-o zonă, poate kilometri, lucrarea poate ajunge la costuri care, fiind vorba de siguranța cetățenilor, trebuie să fie suportate de municipalitate.