Petroşani. După „Săptămâna Luminată” s-a făcut lumină şi în grădina afectată de „bombardierii...

Petroşani. După „Săptămâna Luminată” s-a făcut lumină şi în grădina afectată de „bombardierii din blocul Harlem” 

Timp de citire: 4 minute
  • Tonele de deșeuri aruncate cu plasele direct de pe geam au fost adunate de angajații primăriei, alături de cei ai „Supercom”!

Pe 6 aprilie, ZVJ vă prezenta situația sub orice critică datorată mizeriilor aruncate pe geam de „bombardierii” cu plase de gunoi menajer din blocul social „Harlem” de pe strada Tudor Vladimirescu din Colonia Petroșani.

Un scurt „remember”
Vă spuneam atunci că trimestrial „bombardierii” aruncă pe geam circa 25 de tone de deșeuri, multe din „obuze” ajungând direct în grădina casei vecine acelui bloc, o proprietate privată unde proprietara este obligată aproape an de an să adune toate acele mizerii, pe energia și cheltuiala proprie. Spuneam tot atunci că nu este normal așa ceva și că dacă ar fi cineva să adune acele deșeuri menajere, ar fi doar cei care o produc, respectiv chiriașii acelui bloc social. Cum tot în acel material scris am prezentat apelul disperat al proprietarei grădinii în cauză către primărie, dar și răspunsul directorului tehnic din instituția amintită, Ciprian Preda, care ne spunea că va fi mobilizată acolo o echipă de lucrători care să adune tonele de mizerie aruncate de dinainte de Crăciun și până acum, astăzi suntem în măsură să dăm finalul acestui episod trist. Și spunem „episod”, deoarece filmul nu s-a terminat, are mult mai multe părți, în condițiile în care acei chiriași continuă seria „bombardamentelor” și cu siguranță, pe la vară, dacă nu se iau măsuri ferme, situația se va repeta.

Angajații primăriei au curățat grădina afectată de mizeriile aruncate din bloc. Promisiune onorată
La începutul acestei săptămâni, directorul Ciprian Preda a mobilizat, cum a promis, o echipă de lucrători, care în câteva ore bune de lucru au curățat partea din spate a grădinii, acolo unde existau tone de deșeuri împrăștiate, multe în pungi de toate felurile și de toate culorile. Mai mult, dacă tot au fost în zonă, muncitorii au strâns și din deșeurile aruncate de acești locatari de la începutul lunii și până azi, locatari care nu s-au oprit defel din aceste acțiuni de-a dreptul golănești și care nu au nicio treabă cu civilizația și bunul simț într-o comunitate locală de altfel liniștită cum este cea din Petroșani. Pentru că trebuie subliniat faptul că ce se întâmplă cu „Harlem”-ul, n-are nimic de-a face cu marea majoritate a oamenilor din Petroșani și din Valea Jiului.

Câteva soluții rapide: gratii la geamuri sau camere video în zonă, razii și amenzi
Pentru că vorbeam la început de „măsuri drastice”, poate că ar trebui, și repetăm din nou treaba aceasta, ca în primul rând primăria și poliția sau jandarmeria să aibă știință cu cine are de-a face, nominal, astfel încât viitoarele amenzi să poată fi date cu „generozitate”, dacă nu se înțelege că deșeurile menajere trebuie depuse la containere și nu aruncate peste geam. În acest bloc social o parte din titularii la chirie nu mai există, înstrăinând demult locuința unor alte persoane, care probabil plătesc chiria în numele respectivilor. Deci, o razie, la sânge, ar fi binevenită, pentru început. Nu dăm lecții, dar aceasta ar fi prima măsură și ne-a fost sugerată chiar de un polițist. Apoi, după deratizări și dezinfecții, că trebuie, mai cu seamă că vine căldura, dacă tot nu se înțelege și ca să nu mai fie discuții, primăria ar putea face un efort, cum ne-a sugerat de data aceasta un cititor, să monteze gratii la geamurile ce dau în spatele blocului. Da, ar arăta ca la o închisoare, nimic de zis, dar nimeni nu poate sta lună de lună să adune tone de deșeuri după acești oameni și nici să-i urmărească toată ziua. Noi am merge pe o soluție mai demnă de anii noștri, aceea de a se monta două-trei camere video, de unde să se vadă exact cine, ce și cum a aruncat, în 24 de ore, plasa de deșeuri pe geam, sau, în unele cazuri mai cine știe ce altceva: fotolii, scaune, dulapuri, dormeze, chiuvete, oale de toaletă, aparate electrocasnice vechi și tot ce îți vine sau nu să crezi.

După vreo 13 ani de haos, prin murdărie, poluare și devastare a spațiilor, ar cam fi cazul să se ia măsuri dure, dar legale
Au trecut 13 ani de la reabilitarea clădirii, cu tot ce trebuie în ea în materie de uși, geamuri, instalație sanitară și amenajări interioare, însă blocul arată ca după bombardamentele din Ucraina sau ca un bloc la care nu s-a mai intervenit de un secol. Inadmisibil așa ceva și de aceea credem că a venit momentul ca primăria și instituțiile statului să pună piciorul în prag! Nu trebuie ca această situație să se tot prelungească, fiindcă, în primul rând, vorbim acolo de un focar de infecție, dar și de un exemplu prost de civilizație pentru tineri și pentru toată populația municipiului. Știți ce spun cei de-acolo? Dacă nu, vă spunem noi, din ceea ce am aflat de la oameni ce locuiesc chiar acolo și aud: că poliției și jandarmeriei le este frică de ei și că de aceea nu se bagă (e valabil și pentru cartierele Sașa și Bosnea, unde tot așa anumiți tineri susțin că se întâmplă, mai cu seamă noaptea!). Iar de cei din primărie, tot aceleași guri spun că aceștia n-au „sânge în instalație, că pierd voturi”. Da, v-am spus-o și pe asta! Nimeni din cei cu ceva minte nu crede însă vorbele astea, însă pentru a se vedea că sunt doar simple vorbe aruncate de unii aiurea, care mai cred că legile sunt doar de formă „și pentru fraieri”, factorii de decizie și organele competente trebuie să demonstreze prin acțiuni clare, coerente, urgente menite să „dezarmeze” așa-zișii „bombardieri” din blocul „Harlem”. Să sperăm că până la urmă lucrurile se vor rezolva prin anumite măsuri raționale, legale și urgent implementate în acest caz.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii