Lucrările la primul muzeu al satului în mărime naturală din Valea Jiului sunt finalizate. Constructorul mai execută mici lucrări la partea de parcări, dar deocamdată obiectivul nu se poate inaugura. Administrația de la Petrila așteaptă montarea în zonă a unui post de curent care să alimenteze muzeul.
Muzeul Satului e construit la Petrila, în zona Jieț. De mai bine de un an, lucrările la acest proiect au început. S-au construit de la zero 23 de clădiri din lemn, care reflectă modul de organizare și viață al unei comunități sătești de momârlani.
Tot aici, s-au amenajat pe 5.744 mp suprafețe pietonale și carosabile, dar și spații verzi întinse pe 27.218 mp. Acum lucrările sunt finalizate, constructorul finisând doar partea destinată locurilor de parcare unde turiștii își vor putea lăsa mașinile, dar și acestea vor fi gata, înainte de 15 septembrie, când a fost programată recepția proiectului.
După această etapă, teoretic obiectivul poate fi inaugurat. Atât că acest moment se va amâna câteva săptămâni pentru că administrația de la Petrila încă așteaptă intervenția companiei de electricitate, care trebuie să branșeze la curent toate construcțiile plus iluminatul exterior.
„Inaugurarea nu știu exact când o vom face, dar pot să vă spun că, până în 15 septembrie vom face recepția lucrărilor, pentru că este în proporție de 99% finalizat obiectivul, se lucrează acum doar la partea de parcări și mici retușuri din interior. La muzeu avem o problemă legată de branșamentul de curent, acolo este proiectat un post în anvelopă pe care nu reușim să-l finalizăm cu cei de la Enel. Ni s-a promis că până la sfârșitul lunii septembrie vom avea și acest post, pentru că muzeul are și o parte de iluminat arhitectural, fiecare căsuță este branșată la curentul electric și bineîntes, ne trebuie electricitate inclusiv pentru pază” a spus primarul de la Petrila, Vasile Jurca.
Administrația publică locală a reușit cu bunăvoința momârlanilor din toată Valea Jiului să doteze fiecare căsuță, în funcție de profilul ei, cu obiecte specifice zonei, vechi și cu încărcătură istorică, care să poată fi admirate de turiștii care vor vizita obiectivul.
Dincolo de aceste realizări materiale, un rol foarte important îl vor avea muzeografii, cei care vor intra în contact permanent cu turiștii. Căci un muzeu doar cu exponate, dar fără muzeografi cu praxă în domeniu e sortit din start eșecului.