Pentru Valea Jiului / Propuneri legislative liberale

Pentru Valea Jiului / Propuneri legislative liberale

Timp de citire: 3 minute
Florin Roman, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene Hunedoara a PNL, a prezentat câteva proiecte legislative ce vor fi depuse de parlamentarii liberali hunedoreni în perioada imediat următoare la Parlamentul României.
Unitate de asistenţă tehnică pentru Vale
Conform declaraţiilor făcute joi într-o conferinţă de presă, liberalii susţin proiectul Guvernului Cioloş de înfiinţare a unităţii de asistenţă tehnică pentru Valea Jiului şi pentru zona Munţilor Apuseni. „E un proiect la care am avut şi noi unele contribuţii, pe care le-am transmis în urma discuţiilor cu specialiştii noştri. Practic, poate fi, într-adevăr, un proiect de asistenţă bine-venit, dacă vom avea semnat memorandumul în această lună. Dânşii doresc o unitate de asistenţă formată din specialişti de la POSDRU, de la ADR-uri, de la POCU şi alte programe cu finanţare europeană, care să lucreze în strânsă legătură cu o unitate de implementare care va funcţiona la Cancelaria primului ministru. Problemele vor fi preluate de pe aceste domenii de activitate la Cancelaria primului ministru, iar acolo se va da o mână de ajutor la ministere pentru ca aceste obiective să fie prioritizate.”, a declarat Florin Roman.
Liderul liberal mai spune că e foarte clar că Valea Jiului are nevoie de investiţii pentru a opri ceea ce se întâmplă la o eventuală depopulare a zonei şi plecarea oamenilor la muncă în străinătate.
Pensionarii în atenţia liberalilor. 
Două propuneri legislative pe care parlamentarii liberali hunedoreni le vor depune în cel mult două săptămâni la Parlamentul României vizează inechităţile la Legea pensiilor şi reducerea vârstei de pensionare pentru locuitorii din Valea Jiului, Hunedoara şi Călan.
Prima iniţiativă legislativă „vizează rezolvarea inechităţilor la Legea pensiilor. Cei care au ieşit la pensie înainte de 31 decembrie 2010, şi mă refer la pensionarii din Vale, primesc cu o mie de lei mai puţin decât cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, deşi au muncit în aceleaşi condiţii. (…) Practic, această inechitate loveşte în 7.000 de oameni din Vale şi din judeţul Hunedoara. (…) Regret că domnul Vochiţoiu care plânge de mila Văii Jiului, potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului României, este unul dintre cei care a votat împotriva acestei legi. În al doilea rând o să mă refer şi la domnul Toma (Ilie Toma, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, n.r.), candidatul PSD pentru alegerile parlamentare, anunţat în presă pentru că încă nu am văzut listele, care este şi director al Casei de Pensii. Această lege trebuia pusă de ceva vreme în aplicare (…), iar plăţile trebuiau să înceapă din luna septembrie. Nu numai că pensiile nu se pun în plată, dar, din păcate, ele nici nu sunt recalculate. Şi aici eu nu accept explicaţia domnului Toma că e o chestiune de soft. E un drept al pensionarului, în baza unei legi, de care el trebuie să beneficieze. Mai grav la domnul Toma este că nu a pus în aplicare recalculările pentru grupele I şi II. (…) Cred că ar trebui să facă un pas în spate domnul Toma dacă nu este în stare să rezolve această problemă care afectează mii de pensionari din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara.”, mai spune Florin Roman.
Poluarea şi vârsta de pensionare
A doua iniţiativă legislativă pe care parlamentarii liberali intenţionează să o depună la Parlamentul României vizează persoanele care muncesc în zone poluate ale judeţului Hunedoara. Este vorba de modificarea Legii 263/ 2010.
„Această lege prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru beneficiarii din zonele poluate. În această lege au fost introduse: Zlatna, Suplacu de Barcău, Copşa Mică şi Baia Mare. În acest an, ca urmare a unui amendament depus de parlamentari, a intrat în lege şi Târgu Mureş. Iniţiativa PNL Hunedoara înseamnă completarea şi modificarea Legii 263 şi introducerea în această lege şi a Hunedoarei, a Călanului şi a Văii Jiului în integralitate. Dacă legea se va bucura de sprijin, înseamnă că cei din aceste zone se vor putea pensiona la 63 de ani şi nu la 65 de ani cum prevede legea la ora actuală, cu menţinerea integrală a drepturilor care li se cuvin după o viaţă de muncă”, a mai declarat Florin Roman.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii