De când a venit în fruntea rectoratului, profesorul Radu Sorin a început să caute să deschidă noi orizonturi şi să creeze noi parteneriate, împreună cu ceilalţi profesori din corpul de conducere şi Senat în vederea iniţierii unor noi programe şi domenii de învăţământ menite să aducă beneficii Universităţii din Petroşani.
„Faptul că mereu trebuie să te adaptezi pieţei şi cerinţelor sale în învăţământul superior este de ştiut şi este demonstrat. De aceea mereu trebuie să fim în mişcare şi să căutăm soluţii pentru ca instituţia noastră, singura din judeţ în învăţământul superior de stat, să aibă viitor. După campania intensă făcută în licee şi după ce am reuşit în această toamnă să ocupăm locurile pe care le aveam, încercăm la anul şi alte variante care să ţină pe linia de suprafaţă învăţământul superior din Petroşani. Asta înseamnă să atragem spre noi şi alte grupuri ţintă de studenţi decât cele obişnuite. Ne gândim aici la studenţi străini, dar şi la studenţi din alte judeţe dornici să vină spre ramura tehnică a universităţii noastre”, ne-a mărturisit rectorul Radu Sorin.
„La Horezu, în judeţul Vâlcea, am făcut în această vară şi această toamnă înscrieri pentru studenţi, care să vină la Universitatea din Petroşani să-şi continue studiile. Am stabilit pentru ei nişte facilităţi care să vină în întâmpinarea lor. Este vorba de nişte cursuri modulare pe care să le organizeze universitatea noastră. În acest sens am discutat la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior despre posibilitatea demarării unui dosar de acreditare a unei specializări în domeniul tehnic. Este vorba de domeniul Electromecanică, pe care dorim să-l implementăm chiar la Horezu. În această fază suntem în etapa în care analizăm dotarea laboratoarelor din spaţiul de la liceul din Horezu – pentru că asta-i problema cea mai mare, sălile puse la dispoziţie fiind deja acreditate pe specializarea de la Universitatea din Petroşani. S-ar putea ca ei nici să nu mai vină să susţină examenele la Petroşani. Vom trimite noi acolo profesori în sesiune. Ei vor da examenele şi astfel îi scutim de bani cheltuiţi cu deplasarea şi de timp pierdut, ţinând cont că cei mai mulţi dintre ei au serviciu. Această idee a noastră a fost bine recepţionată de vâlceni, mai cu seamă de cei din Horezu, iar în acest moment lucrurile sunt avansate”, a menţionat rectorul.
Lucrurile gândite de rector şi de cei din conducerea universităţii de pe Dealul Institutului sunt pe cale să se îndeplinească, iar dacă vor ieşi aşa cum sunt gândite, Radu Sorin susţine că nu se vor opri proiectele de acest gen doar cu Horezu, Deva, dar şi alte localităţi din judeţe vecine, fiind alte ţinte:
„Am sondat şi o perspectivă, aceea de a avea măcar o grupă-două de studenţi de la Horezu în această specializare şi să ştiţi că rezultatele sunt mulţumitoare, mulţi tineri din Vâlcea fiind interesaţi de acest lucru. Dacă acest lucru ne reuşeşte, vom continua această idee şi cu alte oraşe din judeţe apropiate sau din judeţul nostru. Avem învăţământ la distanţă la Deva, în domeniul Management. De aceea cred că şi Deva şi împrejurimile ei este o zonă cu un potenţial foarte mare, mai ales că localitatea este în judeţul nostru, este reşedinţa noastră de judeţ, iar alte universităţi private care au mai fost acolo nu mai există, cel puţin cu domenii tehnice. Cum universităţile private s-au cam retras, avem o piaţă acolo deloc de neglijat şi pe care trebuie s-o luăm în considerare, mai cu seamă la învăţământul la distanţă”.