Cei care administrează barajul au timp să golească apa din lac, astfel încât să fie evitat dezastrul
În general, după cutremure se discută doar de clădiri, blocuri și case, dacă au rezistat sau nu, dacă sunt probleme sau, Doamne ferește, victime, ori pagube materiale. Mai puțin se discută și despre anumite obiective industriale sau hidrotehnice și care ar putea provoca dezastre mult mai mari decât cutremurul în sine, dacă ar fi puse la pământ. Ne gândim aici la centrale atomice, cum e și centrala noastră de la Cernavodă, sau la barajele și hidrocentralele ridicate pe Dunăre și pe râurile sau pâraiele din toată țara. Astfel de scenarii, de-a dreptul apocaliptice, dau nu de puține ori frisoane celor care locuiesc în zonele apropiate sau în avalul acestor construcții hidrotehnice. De aceea, ZVJ și-a propus pentru azi o discuție cu reprezentantul celor care administrează zilnic barajul de la Valea de Pești, acolo de unde apa cea de toate zilele vine în casele noastre.
Eterna întrebare, firească de altfel: rezistă sau nu barajul?
Nu de puține ori am auzit în Valea Jiului discuții despre barajul de la Valea de Pești din localitatea Uricani. Unele erau legate și de siguranța acestui baraj, de faptul că dacă el s-ar nărui ar provoca un adevărat dezastru în localitățile situate în aval de acesta, Uricani, în primul rând, dar și Lupeni și Vulcan. După adevăratul potop de acum câțiva ani, când s-a trecut de 200 l/ mp, o cantitate de apă istorică căzută din cer, mulți au fost de-a dreptul panicați că „se duce barajul”, asta până ce autoritățile locale și reprezentanții Apelor Române din teritoriu au dat garanții publice că acest lucru nu se va întâmpla și că totul e în siguranță. Acum, după aceste cutremure apărute ciudat și inexplicabil dintr-o dată, pe arealul județului Gorj și resimțite bine de tot și peste munți, în Valea Jiului, inclusiv la Uricani, nu puțini și-au pus din nou întrebarea: oare rezistă barajul?
Ca să punem capăt oricăror speculații și ca toată lumea să aibă un răspuns oficial, am stat de vorbă cu inginerul Sorin Corici, șeful SHI Petroșani din cadrul Apelor Române, cel care veghează și coordonează tot ce mișcă la acest mare baraj din județul Hunedoara.
După ce i-am spus ce ne interesează să discutăm, Sorin Corici a zâmbit și ne-a spus că după primele cuvinte ale discuției și-a dat seama care este subiectul: „Era normal să veniți să întrebați, pe fondul atâtor discuții apărute după acele două cutremure mai mari care s-au resimțit este bine să lămurim cetățenii și să-i liniștim pe cei care poate s-au speriat. E într-adevăr un subiect de discutat și de explicat”.
Concluzie trasă de experți, pe înțelesul tuturor: nimic nu poate face să se dărâme dintr-o dată barajul și să provoace astfel mari dezastre, nici chiar un mare cutremur
L-am întrebat pentru început pe Sorin Corici la ce magnitudine pe scara Richter rezistă această construcție hidrotehnică de la Valea de Pești?
„Vedeți dumneavoastră, în anul 1963 când a fost proiectat, nu se construiau acest gen de construcții hidrotehnice ținându-se cont de un seism de nu știu cât pe scara Richter. Erau alte vremuri, iar despre cutremure se vorbea atunci foarte puțin, mai ales aici, în zona noastră. Totuși, s-a ținut și atunci cont de toate aspectele, inclusiv de cutremure, astfel că acest baraj a fost conceput după metodologia și normele japoneze. O Japonie unde se știe ce înseamnă mari și dese cutremure. În continuare nu doresc să vorbesc în limbaj tehnic, doresc să vorbesc cât mai pe înțelesul tuturor.
Barajul nostru de aici a fost ridicat din arocamente și în mod normal nu are ce să se întâmple foarte grav niciodată cât va fi exploatat. Nu o spun eu, o spun zecile de experți care de-a lungul timpului au venit și vin la acest baraj, în fiecare an. Structura de piatră rezistă la cutremure, nu este ca structura din beton, care la un cutremur mai mare tinde să se fisureze, cum am văzut câteva cazuri prin lume, inclusiv în Italia destul de recent. Deci, ca să concluzionăm întrebarea, acest baraj, între ghilimele japonez, rezistă la cutremure mai mari sau mai mici fără probleme, precum și la viituri, asta chiar dacă filtrele se înfundă, deci, apa din baraj la un moment dat nu se mai poate goli și va trece peste coronament. Da, acest baraj este foarte sigur și cetățenii să stea liniștiți. Practic, niciodată barajul nu se va dărâma total din prima, și accentuez cuvântul total, fără ca noi să nu putem interveni și să-l golim. Exclus!”, a declarat pentru ZVJ, șeful SHI Petroșani.
Aviz de funcționare în siguranță a barajului emis din patru în patru ani de Comisia Marilor BAraje
Următoarea întrebare a fost cum s-a comportat barajul la ultimele cutremure?
„Răspunsul este unul pe care cred că îl intuiți, după prima parte a discuției noastre: barajul s-a comportat foarte bine. Dar haideți să vă spun ceva mai mult, ca oamenii care vă citesc să înțeleagă exact că nu spunem vorbe în vânt.
În zilele acestea așteptăm o comisie de topografi ca să facem și o expertiză topografică. Aceste măsurători le facem anual, dar acum le facem mai repede decât anul trecut tocmai pentru că urmărim eventualele deplasări și tasări, atât pe orizontală cât și pe verticală. Noi după aceste cutremure am urmărit rețeaua de drenaj a barajului și drenurile se află în limite normale. Infiltrațiile sunt normale și nu s-au întâmplat lucruri rele, totul este normal. Studiile topografice se fac cum spuneam anual, de către experți topografici, iar o dată la patru ani se primește Aviz de funcționare în siguranță de la Comisia Marilor Baraje (CPNSIB). Anul acesta a venit din nou rândul, astfel că după ce experții își vor face treaba și vor constata că totul e în regulă, vom primi din nou acest aviz fără de care nu se poate funcționa. Cu siguranță că nu vor fi probleme. Repet, totul e în regulă la baraj, dar mai trebuie și constatarea oficială a experților. Astea sunt regulile și e normal să fie așa la o astfel de construcție hidrotehnică”, a venit răspunsul inginerului Sorin Corici.
Apă în lacul de acumulare este suficientă și va fi, chiar dacă se anunță secetă…
După ce ne-am lămurit care e situația la Valea de Pești, am încheiat discuția cu șeful SHI Petroșani tot despre baraj, dar despre cu un totul alt subiect, întrebându-l cât este de plin sau nu și dacă vor fi probleme cu apa pe parcursul acestui an ținând cont de prognoze?
„Da. Meteorologii ne dau prognoza ca fiind un an secetos. Vom vedea. Deocamdată apa în lacul de acumulare este la 2 metri sub nivelul normal. Este, deci, apă suficientă și nu au fost și nu sunt probleme. Eu zic că nici nu vor fi, ținând cont că am mai trecut cu bine de ani secetoși. Vedeți dumneavoastră, trebuie să administrăm bine apa în baraj, să nu o lăsăm nici la un nivel prea sus, dar nici să nu o lăsăm să scadă foarte mult, decât când nu avem ce face, iar asta e o altă discuție. Noi asta facem zilnic, lunar: administrăm cât se poate de bine apa și din experiența mea de aceea vă spun că nu cred că vor fi probleme dacă va fi secetă. Ne vom descurca prin măsurile tehnice pe care le luăm și le vom lua, astfel încât apa să ajungă zilnic în casele oamenilor. E evident că și cetățenii trebuie să fie mai atenți și să nu facă risipă, cum nici să nu polueze apele curgătoare și lacurile, dar astea sunt alte discuții și le lăsăm pe altă dată. Cert este că din punctul nostru de vedere facem și vom face tot ce trebuie, astfel încât să nu fie probleme cu acest element vital, apa”, a încheiat discuția noastră inginerul Sorin Corici.