Pentru lemnul care nu poate fi tăiat / Despăgubiri

Pentru lemnul care nu poate fi tăiat / Despăgubiri

Timp de citire: un minut

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a pus în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre de Guvern privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru acordarea de compensaţii reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanţă comunitară Natura 2000.

După cum se știe, proprietarii de fond forestier nu pot recolta masa lemnoasă prevăzută în amenajamentele silvice datorită funcţiilor de protecţie impuse prin instituirea siturilor de importanţă comunitară Natura 2000.

Proiectul propus de minister realizează, în fapt, preluarea „Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014- 2020 (2014/C 204/01)” în legislaţia naţională. De asemenea, se preconizează deblocarea situaţiei actuale în care, acordarea compensaţiilor prevăzute de legislaţia naţională şi orientările Uniunii Europene nu este posibilă.

Din ajutorul de stat, proprietarii vor putea suporta cheltuielile generate de amenajarea pădurilor, de administrare, de executare a lucrărilor de îngrijire, conducere şi de protecţie a arboretelor care, în lipsa veniturilor provenite din proprietatea forestieră, erau suportate din bugetul propriu.

Alocarea acestor compensaţii proprietarilor de păduri care nu beneficiază în prezent de alte forme de sprijin din partea statului, contribuie la îndeplinirea, de către aceştia, a obligaţiilor legale cu privire la gestionarea durabilă a pădurilor, şi implicit la îndeplinirea de către acestea a funcţiilor multiple de ordin economic, social şi ecologic.

Durata de aplicare a prezentei scheme este de la data primiri Deciziei CE de acordare a ajutorului de stat şi până la 31 decembrie 2020, inclusiv.

Valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2015 – 2020 este estimată la 297 milioane lei şi se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul alocat cu această destinaţie Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Mihaela PETROȘAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii