Pe urmele inundaţiilor la Valea de Brazi

Pe urmele inundaţiilor la Valea de Brazi

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

de Corneliu BRAN
Familia Costache Hiciu locuiește de-o viață în Valea de Brazi. Are casa și gospodăria vizavi de biserica de-acolo. În noaptea revărsării apelor, 25 spre 26 iunie, a trecut prin momente dificile.

La stânga-mprejur…
Cu primarul Dănuț Buhăescu și cu consilierul Costel Stancu, am ajuns la această familie. Cei din familie îl sunaseră pe primar să îi ajute, că au nămol mult și beciurile și grajdurile inundate de apă și mâl. Deși se afla în drum spre primărie, ca să pregătească acolo ultimele date pentru ministrul Vela, căruia i se anunțase sosirea în Vale în câteva ore, imediat, Dănuț Buhăescu a marșat: Costele, lăsăm tot, întoarce, te rog, mașina că mergem din nou la Valea de Brazi. E acolo o familie care are nevoie de ajutor și trebuie să văd personal cum stă treaba!”.

Apă de un metru, mașină luată de Jiu, remorcă pierdută, subsoluri inundate…
Zis și făcut, după vreo câteva minute ne aflam toți trei în curtea familiei cu probleme. „Uitați-vă cât a fost apa aici la noi, domnule primar”, ne-a spus o femeie, arătându-ne pereții de la grajdul animalelor. „Peste un metru! Ne-am speriat tare rău. Uitați unde este mașina mea! Acolo, departe, mi-a dus-o apa!”, a spus disperată femeia. Într-adevăr, uitându-ne în zare, am văzut undeva pe marginea Jiului de Vest ceva sclipitor, razele soarelui accentuând acel cadru. „Mi-a dus și remorca, pe aia nu am mai găsit-o, cine știe pe unde a lăsat-o și probabil că nu mai alegem nimic din ea și dacă o găsim”, a continuat doamna din Uricani.

Reacție rapidă și ajutorul dat pe loc de primar
Primarul Dănuț Buhăescu a stat de vorbă cu cei din familie mai bine de douăzeci de minute. A aflat toate pagubele, s-a uitat peste tot, a analizat și apoi a pus mâna pe telefon și a sunat la cineva din primărie, cerând trei oameni, care să vină echipați cu roabe și lopeți și care să-i ajute pe cei din familia respectivă să scoată nămolul din grajd și din curte, ori de pe unde mai era. Apoi, a sunat și la ISU, întrebând acolo dacă se poate face, împreună cu primăria, un plan rapid de intervenție și sprijin pentru cele peste 100 de familii din Uricani care au fost sinistrate de ape. I s-a spus, din câte am înțeles din discuție, că în cel mai scurt timp va fi sunat și va fi programată o întâlnire la primărie pentru a se face un plan de intervenții comun.
„Să vă dea Dumnezeu sănătate, domnule primar, că nu oricine vine așa de repede să vadă și să dea o mână de ajutor așa rapid în astfel de situații, când știm că multă lume are probleme”, i-au urat la final membrii familiei din Valea de Brazi primarului lor. „Mulțumesc, dar asta e datoria noastră, cât putem ajutăm, mai mult ajută Dumnezeu, încercăm să facem totul cât mai bine, e nevoie de noi în aceste clipe, precum va fi nevoie de sprijin substanțial și din partea guvernului, că primăria, după cum știți, n-are de unde să acopere acei bani necesari reparațiilor și stricăciunilor provocate de acest potop ce s-a abătut asupra Uricaniului și vestului Văii Jiului”, a răspuns primarul, suindu-se apoi în mașină spre a merge la primărie.
Acesta a fost doar un singur episod din cele 150 de care a avut primarul Uricaniului parte în câteva zile de-atunci, încercând să vadă personal cum stă treaba cu gospodăriile afectate de inundații, cu cetățenii care s-au trezit cu apa că le duce la vale construcții din curți sau animale, poduri și podețe din zonă și așa mai departe.

Guvernul PNL ORBAN trebuie să ajute urgent vestul Văii Jiului. Oamenii așteaptă!
Să sperăm că injecția financiară menționată de ministrul de Interne, Marcel Vela, care a fost vineri în Vale și a văzut pe viu catastrofele create de viituri, va veni în orașele afectate cât mai repede, trecându-se astfel peste orice bariere politice, ambiții și campanii preelectorale, prioritar fiind cetățenii și orașele distruse de ape.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii