Alegătorii din ziua de astăzi sunt de două feluri: unii care strigă hoţii doar când aud cuvântul politică, alţii care aleg o tabără în funcţie de convingerile personale. Cei din a doua categorie îşi aleg tabăra de cele mai multe ori superficial, fără să se intereseze concret despre candidaţii pe care pun ştampila, doar în baza simpatiilor. Sunt puţini care ştiu cu cine votează pentru că ştiu exact ce vor de la candidatul lor, cine este acesta, ce a făcut pentru ei până acum, ce îl recomandă. Lipsa unei educaţii politice ne dăunează grav prosperităţii, mai ales că sunt partide care ne bagă pe gât candidaţi din Bucureşti şi ies cu liste pe care nu au oameni din judeţ, dar nici din Valea Jiului. Pe buletinele de vot nu apare domiciliul candidatului, doar partidul din care face parte.
Am descoperit şi în acest an la parlamentare că unele partide ne duc cu preşul. Anul acesta, comparativ cu anul 2012, şansele ca Valea Jiului să fie reprezentată în Camera Deputaţilor şi Senat sunt relativ reduse. Putem trimite în legislativ şi candidaţi din judeţ, pentru că avem câteva opţiuni viabile, indiferent de partidul pe care îl preferăm. Este însă trist şi nedrept faţă de electoratul din judeţ, şi implicit din Valea Jiului, că unele partide au pe locurile eligibile doar candidaţi de la Bucureşti, sau din alte localităţi din ţară. Care oricât de oneşti şi bine pregătiţi ar fi, nu ne pot apăra cu adevărat interesele.
Am luat obiectiv listele la puricat, şi iată ce am aflat.
Partidul Social Democrat (PSD)
Pentru Camera Deputaţilor PSD are pe primele locuri, cele eligibile, pe şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Nistor Laurenţiu, din Şoimuş, apoi pe deputata Intotero Natalia-Elena. De-abia pe locul 6 se află viceprimarul de la Vulcan, Merişanu Cristian-Ion. Credem că recunoaşte şi el că din această poziţie nu poate să ajungă în Parlament. Este foarte posibil ca Nistor să îşi cedeze locul, şi să ţină capul de listă doar pentru a strânge voturi pentru partid, dar nici în acest scenariu Valea Jiului nu va avea niciun deputat PSD în Parlament.
Primul loc pe lista Senatului este ocupat de primarul Lupeniului, Resmeriţă Cornel-Cristian. El a mai fost deputat. Este greu de crezut că va renunţa pentru postul de senator la fotoliul de primar, obţinut cu multă muncă, şi în care se vede clar că s-a instalat confortabil. Dacă renunţă la postul de senator în favoarea lupenenilor, următorii pe liste sunt Sălan Viorel din Orăştie, fost şef al… Jandarmeriei Hunedoara, urmat de lectorul universitar Heljiu Marius-Nicolae din Petrila.
Partidul Naţional Liberal (PNL)
Pentru Camera Deputaţilor pe locurile eligibile, primele două locuri, sunt Heiuş Lucian-Ovidiu din Orăştie, economist, şi Gligor Dorin-Oliviu, consilier judeţean. Pe locul 3 este primarul din Haţeg. Pe locul 5 abia se află consilierul local Butulescu Valeriu, om de cultură cu notorietate în Vale. Din această poziţie candidatul poate ajunge în Parlament doar dacă renunţă toţi cei dinaintea lui. Pentru Senat şansele Văii sunt mai bine reprezentate. Prima pe listă este deputata Hărău Eleonora-Carmen, urmată de David Adrian-Nicolae, din Aninoasa, pe care îl cunoaşte toată lumea pentru că a fost pentru o perioadă preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Pe locul al patrulea, dar loc neeligibil, este Lupu Constantin, fost consilier local şi director INSEMEX.
Partidul Mişcarea Populară (PMP)
Primul la Camera Deputaţilor este un om din Valea Jiului, Vochiţoiu Haralambie. Este urmat de Roncioiu Cosmin Alin din Deva. Pe locul 5 se mai află Ciucu Cristina, profesor în Lupeni, cu 0 şanse de a vedea Parlamentul din funcţia de deputat.
La Senat, primul pe listă este controversatul sindicalist (pensionabil de ani buni) Nica Petre, de loc din Lupeni. După ce şi-a trădat ortacii, Nica ocupă funcţia de director adjunct în CEH. El a semnat protocolul de închidere a minelor şi tot el, în calitate de director general adjunct, are sarcina de a închide două mine. În aceste condiţii, este greu de crezut că partidul lui Băsescu poate avea electorat consistent în Vale. Urmează pe lista pentru Senat Timiş Bianca, candidat de la Baru.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
Pentru Camera Deputaţilor primul pe listă este Széll Lörincz, din Deva. El este urmat de candidaţi din Deva şi Hunedoara, pe ultimele locuri se află şi doi candidaţi din Petroşani şi Lupeni, dar fără şanse de a ajunge în Parlament.
La Senat, de asemenea, eternul Winkler Iuliu este cap de listă, din Deva. Pe locul 4, cu şanse nule de reuşită, se află şi un candidat din Lupeni.
Partidul România Unită (PRU)
deschide lista pentru Camera Deputaţilor cu medicul veterinar Rudeanu Mihail din Deva. PRU nu are niciun candidat din Valea Jiului.
La Senat capul de listă este asigurat de avocatul hunedorean Şusman Iosif-Sebastian. Pe această listă există şi un candidat din Valea Jiului, pensionarul Perţa Tănase din Lupeni, dar pe un loc fără nicio şansă de reuşită.
Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)
defilează pe prima poziţie la Camera Deputaţilor cu Surgent Marius-Gheorghe, din Deva, şef la Centrul de îngrijire Brănişca. Pe locul al treilea se află Vladislav Milu, din Petroşani, director la Universitatea de Vest, dar, după cum se vede cu ochiul liber, e plasat pe un loc neeligibil.
La Senat lista este deschisă de jurnalistul Bena Alin din Certejul de Sus, urmat de consilierul local de la Petroşani Niţă Dorina. Rămâne de văzut dacă cei care au votat-o ca şi consilieră independentă vor fi de acord cu trădarea ei (înrolarea sub steagul ALDE) şi vor vota ALDE.
Partidul România Mare (PRM)
se luptă să supravieţuiască local. Cu toate că a pierit încet din peisajul politic, măcar a avut bunul-simţ să pună pe liste candidaţi din judeţ. Chiar are pe primele locuri doar candidaţi din Valea Jiului, semn al supremaţiei Văii. Andronache Emanoel, fost consilier local la Petrila, deschide lista pentru Camera Deputaţilor. Este urmat de profesorul Rusu Sevastin din Lupeni. La Senat lista aparţine candidaţilor din judeţ şi este deschisă de avocatul devean Mincea Mircea-Nicolae.
Candidaţi doar din Bucureşti
Următoarele partide vin în faţa electoratului pe primele locuri, singurele cu şanse eligibile, doar cu candidaţi din Bucureşti:
Alianţa Noastră România (ANR)
îl are primul pe listă pe Simionescu Mihai din Bucureşti, urmat de alţi candidaţi de la Capitală. La Senat reţeta se repetă întocmai.
Partidul Uniunea Salvaţi România (PUSR)
defilează şi el tot cu candidaţi din Capitală. Pe locurile neeligibile la Cameră sunt şi candidaţi din Deva, chiar şi unul din Uricani.
La Senat figura se repetă întocmai. Apar candidaţi din Petroşani şi Lupeni dar doar pentru a completa spaţiul gol de pe liste, şi eventual a da impresia votantului că, dacă recunoaşte două nume de pe listă, toţi reprezintă judeţul.
Partidul Ecologist Român (PER)
sare şi el pe primul loc cu un candidat de la Bucureşti, căutând să strângă destule voturi pentru a asigura acestui candidat loc în Camera Deputaţilor. Restul listei este umplută cu candidaţi din judeţ, fără capital politic, şi fără şanse de reuşită.
La Senat partidul a pus pe primul loc un medic veterinar din Hunedoara, Giurgiu Răzvan Dragoş, lista fiind completată de alţi candidaţi din judeţ.
Partidul Socialist Român (PSR)
şi-a pus şi el primul pe listă un candidat din Bucureşti pentru Camera Deputaţilor. În rest, lista este ocupată de membri de partid din judeţ, dar aşa cum am auzit fiecare dintre noi de partid, aşa am auzit şi de candidaţi. Visează să ajungă în Senat pensionarul Hebel Antoniu Otto, fost inginer silvic, din Petroşani. Însă, cu siguranţă, nu îl ajută partidul.