Păr pentru copiii bolnavi de cancer

Păr pentru copiii bolnavi de cancer

Timp de citire: 2 minute

În cadrul unei inițiative românești de suflet, peste 25 de persoane din județul Hunedoara şi-au donat până în prezent părul în cadrul campaniei de realizare de peruci pentru copilaşii diagnosticaţi cu diverse forme de cancer. Cei mai mulţi donatori sunt din zona Ţării Haţegului.

Hunedorenii sunt aproape

Cu succes în România, proiectul privind donarea de păr pentru confecţionarea perucilor destinate copiilor bolnavi de cancer devine o iniţiativă exclusiv românească şi va purta numele DPC (Donează păr copilașilor). Astfel, acest proiect va fi delimitat de cel al fundaţiei Little Princess Trust din Anglia (LPT), cu aprobarea conducerii LPT. Mulţumită acestei iniţiative, toate perucile confecționate vor ajunge la copilașii bolnavi din țara noastră.

Larisa Duţă, la rândul ei donatoare în cadrul proiectului DPC, este cea care se implică activ în promovarea conceptului la nivel local, dar şi judeţean, şi poate oferi detalii tuturor celor care doresc să se alăture campaniei. Ea poate fi contactată pe e-mail, la adresa: larisa.c.duta@gmail.com, sau pe Facebook: https://www.facebook.com/larisa.duta.

Un concept nou în România

Proiectul a fost inițiat de o tânără studentă la Medicină, Ioana-Maria Andrioaie, cu ajutorul Societății Studenţilor Medicinişti din Iaşi (SSMI).

„Avantajul acestui proiect este că oricine poate dona. Trebuie doar ca cea mai scurtă șuviță de păr să aibă minim 17 cm. În rest, condițiile sunt rezonabile: părul poate fi drept, ondulat, cârlionțat, vopsit atât timp cât culoarea este naturală și nu o nuanță artificială, de exemplu verde. De asemenea, se acceptă și codițe ce au fost tunse cu mult timp în urmă, dar au fost păstrate în condiții bune. În schimb, nu se acceptă extensiile, dredurile sau părul tip afro.

Părul necesar donării este relativ simplu de obținut. Acesta poate fi tuns atât la un salon de coafură, cât și acasă, dacă sunt respectați următorii pași: părul trebuie spălat și uscat bine înainte, prins cu un elastic sus (unde urmează să fie tuns), împletit, prins cu un elastic jos (la baza codiței împletite) și apoi secționat deasupra elasticului de sus. Părul trebuie să fie complet uscat în momentul tunderii, apoi sigilat într-o pungă curată”, precizează reprezentanții campaniei.

DPC (8)Cum se pot face donațiile

Pentru donarea părului se recomandă să fie luată legătura cu persoana de contact din orașul în care locuiți. Lista cu persoanele din echipa DPC este disponibilă pe pagina oficială de Facebook DPC – Donează păr copilașilor. Dacă proiectul nu s-a dezvoltat încă în orașul dumneavoastră, puteți trimite coletul prin curierat privat pe adresa Societății Studenților Mediciniști Iași (str. Universității, nr. 16, Iași, România), cu mențiunea „DPC”, după data de 1 octombrie.

Coletele primite vor fi apoi trimise la Galați unde, cu ajutorul Stelei Chiriloiu, fondatoarea site-ului peruci.ro, va fi confecționată manual fiecare perucă, din 5-7 codițe primite.

Mihaela PETROȘAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii