Până la finalul primăverii, cu aproape 5 milioane lei, la Petroşani / Vor...

Până la finalul primăverii, cu aproape 5 milioane lei, la Petroşani / Vor fi finalizate lucrările de reabilitare termică la şapte blocuri

Timp de citire: 4 minute
  • Urmează o altă serie de blocuri care vor intra în reabilitare termică, printre care și câteva blocuri turn cu zece etaje, primăria primind finanțare prin PNRR și pentru aceste lucrări

În martie scriam că blocurile 7 și 9A de pe strada Avram Iancu din Petroșani sunt în proporție de 80% gata cu lucrările de reabilitare termică, asta deși acestea începuseră foarte târziu anul trecut, undeva pe la mijloc de decembrie, în condițiile în care și vremea de afară a permis acest lucru.
Acum, după o lună și ceva, lucrările sunt aproape finalizate, constructorul urmând să termine treaba în maxim două săptămâni, urmând ca în acest timp să mai retușeze unde mai este nevoie (inevitabil acest fapt, că așa e când se muncește, se mai fac și greșeli). Da, s-au mai strecurat și mici greșeli, însă locatarii le-au sesizat, pe bună dreptate, la primărie. Nu sunt probleme mari, dar unde nu a fost bine lucrat ori finisat, trebuie intervenit, astfel încât cetățenii să fie mulțumiți, iar lucrarea să poată fi recepționată ulterior de primărie fără probleme. 

Primarul a luat la pas toate zonele unde se lucrează la reabilitări termice de blocuri
Săptămâna trecută am dat întâmplător peste primarul Petroșaniului pe strada Avram Iancu, care ajunsese pe jos de la primărie să vadă cu proprii ochi situația celor două blocuri amintite. Mulțumit oarecum de ce a văzut, primarul a dat apoi o privire și pe strada paralelă, strada Aleea Poporului, acolo unde la blocul 3 un alt constructor trage tare în aceste zile să finalizeze partea din spate a blocului. Vorbim aici tot de reabilitare termică pentru creșterea eficienței energetice, printr-un alt proiect obținut de primărie și finanțat din fonduri europene. Acolo se aflau, totodată, și alți responsabili din primărie din echipa de proiecte europene, în frunte cu doamna director Paula Dragoș.

Lucrări necesare 
După ce a stat de vorbă cu reprezentanții firmei care execută lucrările la blocul de pe Aleea Poporului, am stat câteva minute de vorbă cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi despre aceste lucrări, aflate în curs de finalizare, dar și despre alte câteva unde s-a început lucrul în această perioadă, întrebându-l apoi și ce va mai urma pe acest subiect. Pentru că trebuie să se știe faptul că primăria mai are în vedere încă o serie de blocuri, fie cu zece etaje, fie cu patru etaje, care vor intra în curând în reabilitare termică. Ceea ce e foarte bine, în condițiile în care aceasta este în prezent problema numărul 1 pentru fiecare localitate din Vale, nu doar pentru Petroșani, după vreo cinzeci de ani, cel puțin, în care nu s-a cam făcut nimic pe această linie, degradarea marii majorități a clădirilor fiind evidentă.

Șapte blocuri reabilitate energetic cu bani europeni, echivalentul a aproape 5 milioane lei
„Blocul 9A la care am fost, ca și blocul 7 de pe strada Avram Iancu, face parte din lotul 3 de Creștere a eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Petroșani. Valoarea proiectului în ansamblu este de 4.869.889 lei. Sunt șapte blocuri la număr care se află în lucru în acest moment, pentru eficiență energetică. Practic, se reabilitează energetic toate aceste clădiri și se înlocuiesc acoperișurile. La blocul 9 A s-a montat un acoperiș tip șarpantă, fiind un bloc cu patru etaje. Acest bloc avea înainte un acoperiș tip terasă, dar se știe că în zona noastră de munte este mult mai eficient, mai cu seamă iarna când ninge, acoperișul tip șarpantă. Blocul este în proporție de 99% finalizat, au mai rămas mici lucrări de finisaj și de retușuri, pe care constructorul le va face în perioada următoare. În apropiere de blocul 9A se află în lucru, tot spre finalizare, blocul 7, un bloc cu zece etaje. Lucrările sunt gata în proporție de 98%, iar acum constructorul se va ocupa și acolo de retușuri și de ultimele finisaje. Aici, pe Aleea Poporului, unde ne aflăm, există în lucru blocul 3. Acesta are gata fațada și aproape finalizate părțile laterale. În prezent, se lucrează la partea din spate a clădirii, lucrările fiind și aici avansate, după cum mi s-a spus de către reprezentanții constructorului ar mai fi cam 10% din lucrări.
În afară de aceste trei blocuri de care am vorbit, mai există în lucru blocul 4 de pe strada 1 Decembrie 1918, lucrările fiind foarte avansate și acolo, iar de curând s-au început lucrările la blocul nr. 22, un bloc turn cu zece etaje situat pe strada Aviatorilor. Se mai lucrează pe strada Carpați la blocul 2 și la blocul 19 de pe strada Constantin Mille.
În afară de aceste șapte blocuri, unele aflate deja spre finalizare, urmează blocurile turn 120 și 122, două blocuri cu multe scări și etaje, situat în zona spitalului, lângă artera principală a municipiului nostru, care sunt cuprinse în același program și pentru care avem finanțare.
Firește că vor mai urma și alte blocuri, pe PNRR avem cuprinse alte 6-7 blocuri, printre care și câteva blocuri cu zece etaje, dar nu știu acum să vă spun cu exactitate care sunt acestea. Oricum, să se știe, noi lucrăm la documentație și pregătim în continuare proiecte pentru alte și alte blocuri, care vor urma a fi depuse pentru aprobare și finanțare pe programele europene, când va veni, desigur, momentul.
Mă bucură faptul că la Petroșani continuăm reabilitarea energetică a blocurilor, astfel încât, încet dar sigur numărul blocurilor nereabilitate termic din localitate să scadă de la an la an, aceasta fiind o mare prioritate pentru primărie și, bineînțeles, pentru cetățenii noștri. Să nu uităm că vorbim de confortul termic al familiilor ce locuiesc în ele, dar și de facturi mai scăzute la încălzire și, nu în ultimul, rând de aspectul și imaginea cartierelor noastre și a municipiului în general”, ne-a declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii